Og kan selvbrunerdråber konflikte med ens hudplejerutine?
Det sidste med at konflikte med rutine og ingredienser er et spørgsmål, der kom fra Birte, som hun mente, jeg måske ville tage op på bloggen. Og det er da en god idé?
Det måske mest populære selftanning booster/drops-produkt.
Bortset fra, at der er nye EU max-regler for indhold af DHA (Dihydroxyacetone) på højst 10%, så er det svært at finde dårlig omtale af denne ingrediens, der da også har været i selvbrunere så længe jeg kan mindes. Men selvfølgelig skal man ikke indånde den, så vær opmærksom på det, hvis du sprayer.
Og i øvrigt giver den selvbrune farve en lille UV-beskyttelse svarende til SPF 2 -3. Skulle du have set oplysning om studie, der siger, at der dannes flere frie radikaler i solen ved brug af DHA, så var der tale om flerdoblet koncentration, og radikalaktiviteten dalede efter nogle timer. Under alle omstændigheder bør man have solcreme på, når man er i solen på denne årstid. Og så er det under alle omstændigheder en god idé at bruge et serum med antioxidanter under.
Antioxidanter og præbiotiske ingredienser styrker hudens forsvar og sunde balance
DHA er et sukkerstof, der bliver brunt i kontakt med aminosyrer i vores forhornede celler i overhuden og danner, hvad man kalder melanoidiner. Der sker det, man kalder en maillardreaktion, som vi også kender fra bruning af for eksempel kød og brød.
Googler man rundt i cyberspace vil man finde omtale af, at melanoider forhindrer optimal dannelse af D-vitamin. Det samme gælder, hvis man vælger DHA-free produkter baseret på stoffer erythrulose. Og i øvrigt også, når man er iført solcreme. Men i ingen af tilfældene er det et problem på denne årstid, hvor solen står højt og har masser af energi.
Hvad farven angår, så er den holdbar så længe cellerne, der er farvet, er på huden. Men de skaller som bekendt af og derfor skal man gentage efter nogle dage for at beholde kuløren, der ellers kun vil holde en ugestid.
Før man selvbruner bør man eksfoliere, så huden bliver ensartet afskallet om man så kan sige, for ellers bliver farven skjoldet. Eksfolieringen vil også bidrage til at give huden den lave pH-værdi, som selvbrunere fungerer bedst ved. Hårfjerner du, så husk at gøre det før du selvbruner for ellers hiver du farven med af.
LOV mig, hvis du hårfjerner, at du skeler rigtig meget til de her. Det er simpelthen den mest nænsomme metode og som du kan se, så får du ekstra hudgaranti med AllergyCertified ♥ Vi skal have noget mere om hårfjerning, så jeg vender tilbage!
Birte spørger, om selvbrunerdråber kan konflikte med niacinamid, A-vitamin og C-vitamin. Jeg har ikke kunnet finde nogle fraråd. Men under alle omstændigheder tilråder man hyppigst brug om natten, hvor farven har timer til at udvikle sig uden risiko for at komme i kontakt med f.eks. vand og sved. Men har du natlige hedeture, så er det jo en anden overvejelse.
Og så til overskriften, for Birte sendte et link med i sin mail til artikel i Costume, som fortæller, at salget af selvbruner er gået amok under corona-epidemien. Og ifølge indkøbschef hos nicehair.dk kan ‘stigningen formentlig forklares med, at danskerne ikke vil gå på kompromis med den solbrune kulør‘ (citat slut). Indkøbschef Alice Wassard hos Matas er enig og nævner også de indskrænkede muligheder for at rejse.
Og mig, jeg sidder og tænker, at det ikke er helt tosset, når jeg hele tiden skriver, at det er vanerne, der er den største synder. Man VIL være solbrun og det bliver man som bekendt ved at lægge sig i solen. Der er bare det, at farven fortæller, at der har været behov for at beskytte mod celleskader. En let gylden farve erhvervet hen over sommeren (uden for middagstimerne) er ingen fare men kvinden herunder, hun lever godt nok livet på kanten, hvad hudhelse angår.
Vi tager lige et gensyn med stranden i Nice…
Jeg har vænnet mig til at være den i denne branche med rygtet om, at jeg nærmest fraråder solcreme. Det gør jeg ikke, men jeg fraråder unaturlig og ufornuftig omgang med solen, og det er det at lægge sig i den for at blive brun. Og selv om solcremerne bliver bedre, så ‘kommer du aldrig til at bruge nok’, som Paula Begoun/paulaschoice siger.
Hvis man virkelig bruger nok og gør det hver gang, man genindsmører, så vil det tage tid at få solbrun kulør, og ovenstående udtalelser tyder ikke ligefrem på tålmodighed, hvad det angår. Hvis du har tid, så læs HER, hvor der også er links, der yderligere belyser problematikken.
Jeg ved ikke, om I læser med på IG hos @esteelaundry, som havde denne skræmmende advarsel. Den googlede jeg lidt på, og fandt en del ‘ro på’ forklaringer, som den HER (i øvrigt er de nævnte solcremer ikke gængse mærker hos os). Men ikke desto mindre, så er det hverken omkostningsfrit at lægge sig i solen for at brune eller at bruge litervis af solcreme, som jo også ender i miljøet.
Vejrudsigten lyder på sol og hold op, hvor vi længes, og hold op, hvor er det smukt at sidde/ligge i skyggen med en let skjorte/sarong el.lign. og kigge på alt det solbeskinnede omkring én. Og så kan man nøjes med solcreme i ansigtet og på hænder og fødder og huske at smøre/miste med antioxidanter.
GOD WEEKEND ♥
Kis skriver
Hej Lise – Clarins Golden Glow bruger jeg næsten dagligt med en dråbe i min dagcreme og har ingen problemer med efterfølgende solcreme og makeup.
Jeg har også tænkt på om det konflikter med brug af c vitaminer, der jo bl.a skal udjævne farveforskelle i huden – dejligt du ikke fraråder det.
Vi skal nyde lys og sol – gerne fra skyggen med en god bog.
Ser frem til longskriv om hårfjerning – også gerne hage og overlæbe. Jeg er så træt af det.
God og solrig weekend til alle fra Kis
Lise Grosmann skriver
Kis: Det er en fantastisk produkt og jo endda en af de første af sin slags. Jeg kan ikke finde noget fraråd i forbindelse med bestemte ingredienser og pigmentforandringerne ligger jo også dybere. Somme tider så dybt at end ikke C-vitamin kan udrette noget og så må der IPL til.
Vi fik dejlig weekendsol – også hos dig håber jeg. Og jeg tager selvfølgelig ansigt med i temaet, for jeg bruger jo selv sukkeret til de lovlig tydelige dun i hele ansigtet.
God weekend kære <3