De her ingredienser indgår mere eller mindre dagligt i min aftensmad – avocado, bladselleri, grønkål og broccoli (let dampet) – og mindre hyppigt squash og mums! selleri rappé ♥
Lad mig melde blankt ud – råkost er en af mine kæpheste. Og i et hurtigt historisk tilbageblik er jeg jo heller ikke alene om at se fordelene ved naturens måde at indrette det hele på. Men mennesker og deres maskiner er ikke sådan at slå ud med logik. Så det kører stadig smooth for smoothies.
Ned i maskinen hælder man alt det, der kunne have gjort så godt mellem tænderne. For selv om vi har forstået, hvor vigtigt det er at fodre de gode bakterier i tarmen med præbiotika, så kniber det med at tage fibrene under behandling, der, hvor det hele starter. I munden.
Mikrobehæren er i bogstaveligste forstand bevæbnet til tænderne. Og det slutter først når tarmen afleverer resterne. Og både i starten og slutningen har mange mennesker problemer. Med dårlig ånde og med toiletbesøgene. Det sidste lader vi lige ligge, men måske vil det overraske dig, at en professor på Tandlægehøjskolen udtaler, at sunde bakterier trumfer tandbørsten. Læs hans ord HER
Her er et par bud på sund mundflora, for det drejer sig altså ikke bare om at slå skidt ihjel men om give de gode bedre betingelser. Så tyg selv dine fibre (=præbiotika). Og jeg ved godt, at jeg har nævnt ProlacSan før, men nu gør jeg det altså igen, og jeg har i øvrigt selv lige købt en ny pakke.
De er, som der står ‚mundhule probiotika‛ og i øvrigt udviklet af to læger, Jimmie Kert og Lisbeth Rose, som har specialiseret sig inden for tandsundhud på forskellig vis. Og i den grad i de gode bakterier generelt. De udgav i 2016 bogen ‚Sund med dine gode bakterier‛, som er rigtig god at blive klog af og i øvrigt har masser af opskrifter på fermentering, for det er Jimmie Kert’s kæphest. Kig også ind HER på deres site og blive klogere på bakterier og fermentering.
Og så bare en ting mere, som jeg må fortælle jer. Jeg skvat har – knock on woods og alt andet – ikke været forkølet (endnu) her i vinter. Bihulebetændelsen er der men ikke noget host og hals osv. Jeg ved ikke, men måske skyldes det Strath. Jeg fik et par pakker af en gavmild sjæl og i dag skal jeg ud og supplere, for jeg tror på de der gamle urtesager. I øvrigt har jeg også altid Urtepensil i huset.
Forleden (HER) skrev jeg om, at alger, bakterier og gær havde særlige talenter, og det er vildt at tænke på, at vi faktisk deler gener med gær. Med gær! Og så forstår man jo, hvorfor de er så interessante i forskningsøjemed. I øvrigt findes der gærceller overalt i naturen og også på og i os.
Den anvendte gærtype i Strath dyrkes på roemelasse, og man tilsætter så urter og lader gærcellerne nedbryde dem til noget, vi kan fordøje. Gærcellerne er altså i sig selv inaktive men Strath er fuld af de aktive stoffer, der kom ud af mødet. Stoffer, som styrker vores mikroflora og dermed vores immunforsvar. Ikke flere ord fra mig, hvis du er blevet nysgerrig, så har Sund-Forskning skrevet om det HER og så er der en fin video nederst, som fortæller den utrolige historie.
GOD WEEKEND allesammen ♥ og har I kedet jer over ugens tekster, så husk, at jeg er modtagelig for forslag og spørgsmål – også på mail, hvis man vil være ‚privat‛.
OBS! Jeg fik trykket ‚udgiv‛ nogle minutter for sent i går – ren glemsel – så der var nyt men det kom ikke med i nyhedsbrevet. Har du tid og lyst, så klik HER
Jeg synes, det har været spændende, anderledes og interessant læsning ?? God weekend til dig også
Linda Nedergaard: Tusind tak, det var søde ord, der gjorde mig glad ??? God weekend kære