….og betyder det noget? Vi taler UV-filtre!
Forskellen er ikke så stor, som man tillægger det i kemisk forstand *. Den kan være det i følelsen. Men det vigtigste er, at du bruger solcreme, når der er behov og at du bruger nok.
Det sagt, så vil de fysiske filtre, og det er titanium dioxid og zink oxid, nok være at foretrække til sart hud, fordi de ikke virker ved at optages i huden men ved at reflektere UV-stråler fra hudens overflade. De syntetiske – og dem er der mange af – virker ved at optages i hudens øverste lag, hvor de deaktiverer UV-stråler ved at omdanne dem til varme (og nej, du får ikke en hedetur). Dem, du ikke vil se i din solcreme, fordi de ødelægger koralrev, er oxybenzone og octinoxate.
*Vil du ned i den forklaring, så skrev jeg HER hvor du også finder en oversigt over solcremer til sart hud, fedtet hud, dem med farve, vandfaste osv.
OBS! Både de fysiske/reflekterende og de syntetiske/absorberende filtre er kemiske! Så lad dig ikke mislede. Og alt er jo i øvrigt kemi – også det der H2O (=vand).
Øverst til venstre: Rudolph Care’s nye kombi af SPF 30 solbeskyttelse og selftanning, det er genialt ♥ Ducray Melascreen UV SPF 50 tager sig af at forebygge og lysne pigmentpletter, læs mere HER * Karmeju BB Cream SPF 30 * Avène Anti Redness Unifying Care SPF 30 til sart hud og Pudderdåserne Must Have Alt i en Beskyttelse SPF 40 indeholder alle let farve plus altså solbeskyttelse.
Skal du vælge creme, lotion, gel, med farve eller spray? Du skal først og fremmest bruge, hvad der svarer til en håndfuld til krop og en teskefuld til ansigt (husk nakke og ører) og det siger sig selv, at det er rigtig svært at vurdere med en spray. Men ellers er det helt op til, hvad netop din hud har det bedst med. Det er mængde, der betyder noget – også når du vælger solcreme med farve.
Hvilken faktor skal jeg bruge? Herhjemme er SPF 15 i tilstrækkelig mængde fint. Rejser du sydpå skal du doble op. Og så skal du, hvis du vil din hud – og måske endog dit liv – vel, blive væk fra solen midt på dagen. Og husk det der tekstilfilter ♥ Om ikke andet for at spare penge, for en dag på stranden koster en hel flaske med 200 ml.
Øverst til venstre står to eksempler på C-vitamin boostere, ApotCare Vitamine C Sérum Pur og Elizabeth Arden Vitamin C Ceramide Capsules * Og i rækken under tre fine danske bud på solcreme – Rudolph Care Sun Face Cream SPF 50, Karmameju Sun Face Cream SPF 30 og Tromborg de luxe face sun protection SPF 20
Skal solcremen inderst eller yderst? Måske husker du, at vi havde det oppe HER , hvor eksperten altså siger, at de syntetiske filtre skal inderst for at optages effektivt i hudens øverste lag, hvor de deaktiverer UV-strålerne. Mens de fysiske, der reflekterer UV-strålerne fra hudens overflade, skal yderst. Da mange solcremer indeholder begge typer filtre bliver det jo rigtig besværligt.
I hvert fald er det vigtigt, at du fylder din hud op med fugt og antioxidanter som base. Og ligger der først en solcreme, så har fugt ingen adgang og dermed bliver det svært at holde fugtniveauet på de 10 procent i hudens øverste lag. Mange solcremer indeholder antioxidanter, man da filtre fylder ret meget i formlen, så er det en god idé at booste yderligere. Forvirret?
Lad os nu sige, at du anvender en solcreme med rent syntetiske filtre, altså dem, der virker ved at optages i hudens yderste lag og ifølge ovennævnte ekspert bør komme på før andet, så kunne du starte med en god mist, toner eller essence, der indeholder fugt og antioxidanter og så ud over det booste solcremen. Så kommer solcremen tæt på huden, men du har også sikret den vigtige fugt og antioxidantbeskyttelse. Med de fysiske filtre, der skal yderst, er der ikke noget problem i forhold til at bruge produkter før solcremen.
Og så…..! Måske har naturen en mening med, at de steder på kloden, hvor solen er kraftig, der finder man også flest frugter m.v. fulde af mikronæringsstoffer som antioxidanter. Og man har instinktivt forstået at spise dem. Her i det nordlige ser vi en – omend mindre – eksplosion i bær og frugt om sommeren. Et hint om at spise løs, fordi huden som alle andre organer får sin næring via blodbanen, og vi bestemmer, hvad der skal serveres. Tilskud kan være et godt supplement.
Smuuk Skin Sun Prepare er ikke kun et pre-sun-produkt, tabletterne indeholder antioxidanter og virker lidt som en indre selvbruner * Har du problemer med/vil gerne undgå pigmentkaos, så overvej New Nordic Pigment Clear, der hjælper til at styre pigmenteringen af huden * Og tag i hvert fald C-vitamin. I New Nordic’s nye C-immun indeholder hver vtablet 800 mg * Og hvis du forskanser dig i SPF, så vil jeg foreslå dig tilskud af D-vitamin – her PharmaNord D-Pearls.
HER er ord fra Sundhedsstyrelsen om sol og solbeskyttelse.
ALLERMEST vigtigt: Små børn og selvfølgelig babyer skal ikke i direkte sol og de skal ikke smøres med solcreme. De skal være i skyggen og have let tøj på og solhat. At være mor eller far giver ingen ret til at udsætte børn for UV-skader, som indskriver sig i deres gener. I dag er man meget optaget af Exposome-factors, en forskning, der beskæftiger sig med, hvordan ydre påvirkninger kan omskrive vores gener. Har du mod på mere longlæsning, så skrev jeg om det HER
Hvis du kigger over på Nyt&Nyttigt HER, så kan du læs om solbeskyttelse udviklet specielt til sart hud.
Anneka skriver
? Skønt med en god enkel beskrivelse. Det skriv har jeg gemt nu for jeg har ikke rigtig orket sætte mig ordentligt ind i de filtre før.
Jeg har købt et billigt pop-up standtelt “puf!” …så kan man kravle derind i skyggen. Nok også sjovt til børn.
Kan huske den lille rødhårede dreng du skrev om sidste år som var rød over det hele af solen.
Jeg så en mor motivere sine små børn lige kraftigt nok till at blive i vandet i forgårs. Det var koldt!! Jeg var i til navlen og lynhurtigt oppe igen. Eneste grund til jeg kom under var at det jo sku gi” faste lår 🙂
Men det gør ondt at se når børn ikke bliver passet ordentligt på
Lise Grosmann skriver
Anneka: Åh, det er jeg glad for, at du synes <3
Det lyder ski da godt med det strandtelt, og du har helt ret, det ville være perfekt til børn, fordi de ville synes, det er sjovt.
Du kan tro, jeg kan huske drengen og mit harmdirrende skriv. Jeg var faktisk ved at nævne det igen. Jeg bliver stiktosset over den slags, børnene bliver jo ikke bare påført en smerte den aften, når den skoldede hud skal møde sengetøjet, de risikerer seriøst farlige senfølger. Og selvfølgelig skal de heller ikke blive i vandet til de er blåfrosne. Alle, jeg ser gå i vandet lige nu, de dypper sig og så er de oppe igen.
Jeg sidder og tænker, om jeg har hørt, at det kolde vand i sig selv skulle give faste lår....tænke tænke (; Så må jeg jo have de korte bukser på og længere ud end til knæene.
Anneka skriver
? Jo jo det var endda et råd i dit kommentarfelt på et tidspunkt. Én der (ca) skrev at hun altid kunne se på hendes kunder hvem der var vinterbader for de havde fastere lår. Så irriterede det mig grænseløst at jeg ikke startede som vinterbader som 18 årig! ?
Men jeg laver venepumpeøvelser hver dag, ofte morgen og aften og det kan altså også ses på benene. Der kommer hurtigt resultat men man skal være grundig og vedholdende. Det har jeg gjort et halvt års tid ? (selvtilfreds smiley)
Jeg skal ud at købe en musefælde hvor man kan sætte dem fri igen. Der er en skovmus (?) i min lyskasse. Den ser så sød ud men jeg tør ikke tage den med hænderne og den kan ikke finde ud af at kravle op af hhv bambusplade eller slåbrokbælte ☺
Lise Grosmann skriver
Anneka: Nej, hvor pinligt, at jeg ikke huskede det og tak for at minde mig om. Jeg skal altså lave waterwalking i hoftehøjde nu før vandet bliver for varmt. Eller se i øjnene, at det er så meget too late. Jeg må nøjes med at styrketræne.
Jeg er da imponeret over din ihærdighed, du er jo en ren Helle Gotved i din venepumpeihærdighed. Du fortjener så meget en selvtilfreds smiley, og i øvrigt er venepumpeøvelser noget, vi alle bør lave, fordi vi sidder så meget i låst stilling ved skærme.
Åååh, lille mice kom op af hullet (; og jeg skal da love for, at du er opfindsom….slåbrokbælte (: Jeg var heldig at få lokket en lille brun fyr ind i en metalspand og så kørte jeg ned til skoven og satte ham ud. Han sad herude på terrassen bag nogle blomster og var sulten nok til at gå i spanden. Hvis ikke du kan lave samme stunt, så må du jo have en af de der fælder.
God weekend kære <3
Anne-Marie Andersen skriver
Reglen med en tsk eller mandelstor portion til ansigtet er super. Jeg kan godt savne en lign mængde angivelse for en arm og for et ben. Helkrops solcreme er aldrig nødvendig her, da jeg helst beskytter med tøj, ikke solbader o.lign. Men ture ud i sommerlandet skal der til?
Har det nogen betydning om man bruger en body-solcreme i ansigtet også? Jeg mindes slet ikke, der var mere end en all-over solcreme i starten.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: I teksten fra Sundhedsstyrelsen, jeg linker til nederst, skriver de:
“En god tommelfingerregel er: En god håndfuld solcreme til én krop (en barnehåndfuld til en barnekrop og en voksenhåndfuld til en voksenkrop). For de voksne gælder: 1 teskefuld pr. arm og ben, 1 teskefuld til kroppens forside og 1 til bagsiden – samt 1 til ansigt, nakke og ører.”
Jeg har lige som dig heller ikke brug for helkropsindsmøring, for jeg solbader heller ikke og har også tøj på, men jeg bruger på arme og hænder og på fødderne, som jo allerede tidligt kommer i klip-klappere. Og jeg har prøvet én gang lige at glemme, at de der fødder, de stak ud under bordet, hvor solen nåede ind. Avs!
Solcreme til kroppen i ansigtet er sikkert OK i visse tilfælde, men det er en god idé at tjekke ingredienslisten. Se evt., hvad de siger her….https://www.health.com/beauty/15-biggest-sunscreen-mistakes?slide=551cb602-942c-4577-8088-be781ea5a839#551cb602-942c-4577-8088-be781ea5a839
Anne-Marie Andersen skriver
Ja det giver rigtig god mening det de skriver om ansigts versus body solcreme. Det er en god type body fra Rudolf Care jeg har forsøgt med i ansigtet og den føltes bare så god, uden irritation af mine øjne. Jeg har en fra Ilse, der er til ansigtet, men mine øjne reagerer på den i år. Så derfor var jeg fristet til lidt omrokering. Jeg kender mange der aldrig har købt solcreme andre steder end supermarkedet, hvor der mere end sjældent er noget til ansigtet. Jeg køber altid noget til sensitiv hud, men det er selvfølgelig ingen garanti for at det ikke trigger bumser. Desværre har jeg heller ikke den erfaring med ansigtssolcremer, at de ikke skulle trigge bumser.
Nu læste jeg lige de andre “fejl” man begår med solcreme, og jeg må nok skrive mig op til mange af dem. Og jeg kommer nok ikke til at smøre mig hver 2. time, dagen igennem også på gråvejrsdage, og når jeg ikke skal ud af bil, hus, skygge.
Den fejl med fødderne tror jeg de fleste af os har lavet?
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Hvis det føles godt, så tyder det jo på, at det ER godt. Det er især de syntetiske – også kaldet kemiske – filtre, der er problematiske – og især det, der hedder octocrylene. Men det har også meget med konsistens at gøre. Flere har set problemet – bl.a. La Roche-Posay – og lavet solcreme med sarte-øjne-garanti.
Det er sjovt, det har jeg ikke lagt mærke til, at supermarkederne hovedsagelig har solcremer til krop, jeg må studere hylderne næste gang, jeg er der.
Man skal nok være opmærksom på, at meget er branding – som det med om man behøver øjencreme eller om ansigtscremen kan føres op til øjnene – men på den anden side skal man være obs, når det er krop kontra ansigt.
De hyppige påsmøringer er jo fordi man mener, at vi gnider solcremen af, og det vigtigste er stadig, at der er nok på, der hvor man har bar hud og den udsættes for sol. Og fødderne, dem glemme vi to aldrig igen ((;