Det er indholdet, der betyder noget. Lad os gå natten i møde hudberedt.
Selvfølgelig er god natpleje til huden ikke afhængig af, at der står natcreme på emballagen. Hvis ikke indholdet har talent for det, der måske er mere brug for om natten. Men her er det så, at man stadig diskuterer om den døgnrytme, der påvirker mange processer i kroppen måske også ændrer hudens eventuelle behov. I hvert fald kan det ses på den, hvis man ikke får sin søvn.
Det er på en eller andet måde ulogisk, at den ikke skulle gøre det. Og i øvrigt er kronobiologi igen blevet et hot forskningsområde. For en døgnrytme har vi, det er jo i hvert fald uafviseligt. Selv om man flytter rundt på den og kalder det sommertid og vintertid. Uden at interessere sig for, om det bringer vores biologiske tid ud af takt.
Tjek den nye bog fra Camilla Kring, Find din døgnrytme, hun kommer med nogle interessante betragtninger om begrebet A- eller B-menneske og i den forbindelse bl.a. job.
For der er mange ting i spil men to af dem er hormonerne melatonin og HGH (Human Growth Hormone). Sidstnævnte er mest aktivt i timerne fra klokken 23 til klokken 4 om morgen med peak de to sidste timer. Men melatonin kommer i spil allerede tidligere på aftenen. Især, hvis man giver det de rette ikke-blå-lys betingelser.
Og melatonin har man jo opdaget ikke bare er noget med koglekirtlen og det indre ur, for den lille kirtel har kontakt til hele kroppen. Melatonin har – lige som D-vitamin, mikrobiomet og cannabinoider – været genstand for stor interesse de senere år, og det blander sig i komplekse livsprocesser, der blandt andet påvirker vores hud.
Hvis huden begynder at gøre sig klar til at natjobbe allerede klokken ni, så er det en god idé at rense dagen af og give den noget night repair at aftenhygge med. Her Evolve Deep Clean Micellar Water med 100% naturlige ingredienser heraf 50+% økologiske samt Daily Defense Moisture Mist også 100% naturlige ingredienser. Plus Bamboo Reusable Makeup Remover Pads.
Det er jo i dag kendt, at vores hud også har biosyntese for melatonin med specifikke receptorer i cellemembranen på flere celletyper herunder keratinocyter, melanocyter og fibroblaster – og det vil sige hele huden fra top til bund plus hårfollikler.
Det er, når det kommer til radikalravagen ikke mindst fra UV-stråler (såkaldt oxidativ stress), at melatonin slår virkelig hårdt. Hårdere end vitaminerne E og C og uden at være pro-oxidant. Faktisk øger melatonin celleoverlevelsen ved UV-stråling med mere end en tredjedel og samtidig nedsættes risikoen for oxidering af lipider.
Huden har med andre ord et selvregulerende beskyttelsessystem, der ‘tændes’ ved inflammation og miljøstress som UVR og ioniseret stråling. Det kaldes MAS (Melatoninergic Antioxidative System).
Læs om produkterne HER
Der foregår en masse forskning inden for ‘derma-endocrinology’ og ‘neuroscience’, og der arbejdes ihærdigt på at gøre melatonin bedre brugbart for huden end de få produkter, der er i dag. I øvrigt er melatonin noget så bekvemt som lipofilt og det betyder god optagelse i huden og evne til at passere cellemembranen. Og i så fald vil man kunne opbygge et øget stress-forsvar i huden over for UV, forurening og andet, der trigger fri radikaler og inflammation.
Og mens vi venter på mere viden og eventuelle produkter, så er der faktisk allerede gode bud på det, der måske er night repair. Eftersom melatonin har betydning i kroppen i forbindelse med oxidativ stress og er aktivt, når vi sover, så antyder det jo, at der kunne være et behov ekstra antioxidanter. Selv om de miljømæssige udfordring ikke er så store om natten. Og selv om vores krop selvfølgelig ikke venter med at reparere skader til vi sover. Heller ikke i hudcellerne.
Læs om produkterne HER
Og så peptider, vækstfaktor og et par vitaminer eller tre, der også kan det med vækst, nemlig power A, force C og energy B3. Antioxidanter er de også. Natten kunne også være en god tid til at hjælpe de gode bakterier til at få overtaget. Og CBD måske – der i øvrigt som dråber giver en bedre søvn. Det kan godt være, at der står natcreme på forsiden, men det er de her ting, du skal kigge efter på bagsiden i ingredienslisten.
Karin VS skriver
Kære Inge 🌹
Tusind tak for dine spændende skriv 😃
Mht søvn, kender du Glycine? Jeg køber mit i en meget anerkendt vitamin-shop på nettet fra USA, der også har alskens hudpleje, makeup og fx Sigma pensler.
Nå, men jeg er meget glad for Glycine, og siden man ikke må indkøbe Melatonin til Danmark var gode råd dyre, men Glycine er en værdig efterfølger!
Det er kapsler og jeg tager én to timer inden go’nat-tid.
Glæder mig til at læse med i morgen.
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
Karin VS: Kære Karin, der var noget, der ringede, og så kom jeg i tanke om, at glycin jo indgår i kollagen i store mængder. Jeg kan ikke huske at have læst/hørt i forbindelse med søvn, men læste lige, at afslapning hører til egenskaber, denne aminosyre formentlig kan lægge til.
Melatonin kan du få hos lægen, Circadin hedder de, men det ved du formentlig. Dem bliver jeg desværre dårlig af og også af indkøbte melatonin.
God kan og knus, lise