Jeg er vild med hud, som har været omdrejningspunkt for mit arbejde fra jeg trådte ind på kosmetologskolen til i dag, hvor jeg udenpå unægtelig er en anden udgave af mig end 18-årige glathudede Lise. Forhåbentlig også inde i knolden.
Foto: Her er jeg omkring 20 vil jeg tro….og hjææælp, hvor har jeg meget hår. Det føles faktisk værre at have mistet det end at huden har foldet og slappet sig.
Der er passeret nogle livsfaser herunder en af de biologisk nok mest varigt omvæltende for os kvinder – også selv om vi slipper let. Fakta er jo med forslidte ord, at tiden går og intet varer evigt. Når jeg siger til kolleger, der står midt i menopause, at det jo bare bliver værre, så ser de på mig med vantro. Måske fordi de tænker, at ‘gamle gros’ nok ikke længere rigtig har fat i fakta.
Man nænner jo næsten ikke at sige, at uanset, at der er dejligt mange år tilbage i livet for de fleste af os, når vi er der, så er stoppet for vores frugtbarhed jo tegn på, at vi er under afvikling. Hedeturene fortager sig måske men man glemmer altså stadig, hvor man lagde nøglerne og må tage ordene ‘hva’ var det nu den/hun/han/det hed?’ i sin mund med jævne mellemrum.
Men men men…..Hvor er det så bare godt, at helt enkle strategier til hver en tid fra start til slut kan sikre os at være den bedst mulige udgave af os selv. Med tiden endda også på personlig værdisættelse (smil). Meget bliver uden betydning mens andet værdsættes endnu mere.
Foto fra ‘Lev dig yngre’ af Sara Gottfried
Epigenetik er tidens ord, og her er de fem S’er en dårlig strategi: Smøger, sol, sukker, sprut og stress. Den gode går på kulørt naturlig kost, fysisk aktivitet, nærvær og gerne i naturen og selvfølgelig med andre mennesker og tilført den seneste trend, at bruge fingrene, så får hjernen også motion og stimulering.
Tilbage er det, vi har en tendens til at gå mest op i, det ydre. Huden. Vores omkring to kvadratmeter selvfornyende geniale multisensoriske indpakning, der er klimaanlæg og forsvar for resten af os. Et mini-os med det hele, netop fordi den skal sanse alt i os og omkring os. Det fortsætter den med, hvis vi ikke optager dens kapacitet med misforståede ‘kan I så oppe jer, I dovne celler’-strategier.
Huden er det lærred, hvor følelser og livsvalg kommer til udtryk. Den får folder med årene og konturerne synker, men få hudplejestrategier tilført de gode livsvalg kan trække tiden og gøre huden bedre til det, den er bedst til i mange år.
# Pas på hudbarrieren! Og gør det som den selv gør det med tilskud af fugt, men husk, at fugt også har en fedtfaktor. Huden holder således på fugten ved at tætne cellerne og dække overfladen. På ingredienssiden er ceramider og squalane et godt valg, de kender jobbet, fordi huden selv bruger dem. Ceramider som mørtel mellem mursten og squalane som tag på huset. Men selvfølgelig er der andre ingredienser, der kan. Lige som huden jo betjener sig af flere strategier.
Foto: Der er klar og tydelig information om procenter af de vigtigste aktive ingredienser, som i Lift-serien især er RetinART®
# Styrk cellearbejde med A-vitamin. Vækstvitaminet, som jeg kalder det, fordi alt er afhængigt af det for at kunne vedligeholde og forny. Jo, der er mange andre hudoptimerende talenter, herunder peptider. Fragmenterede specialister af de proteiner, vi er sat sammen af. Og alle specialisterne i det der nu måtte være nødigt.
# Og pas på det hele med solcreme, når det behøves, samt antioxidanter.
Og så lovede jeg at fortælle om et af de nye spændende alternativer til den retinol, som manges hud har lidt problemer med at tolerere (se foto herover) . Ofte jo fordi man går forkert til værks, men det er en anden historie. Her skal det handle om RetinART®, som altså er en ny generation retinoid. Med samme talent som retinol men uden tendens til at volde irritation i huden.
På ingredienslisten vil du se RetinART® som ‘Chlorella Vulgaris Extract’, og den danske hudplejeserie Apeer lancerede deres LIFT-serie i foråret, hvor du får optimalt indhold af dette mikroalge-ekstrakt. Det binder sig til receptorer af retinsyre i dermis og ad den vej skubbes der naturligt til cellernes fornyelsesproces. RetinART® er det, man kalder et bio-retinol, der i princippet arbejder på samme måde som retinol i huden og har samme fordele men uden irritation.
Jeg håber, du allerede har klikket dig til viden om produkterne, der er nemlig altid et link bag de banner-annoncer, jeg er heldig, at nogen vil købe. Det kræver jo andet end passion at leve (smil). I må endelig altid klikke, så bliver firmaerne glade og ved, at det er det rigtige sted, de har købt sig ind.
Og jeg vælger altid med omhu at give plads til serie og produkter, som jeg ved hud har gavn af. Med hensyn til Apeer, så kan man roligt sige, at der er ekspertise bag. Nemlig dermatologisk speciallæge Emil Henningsen og dermatologisk sygeplejerske Victoria Burles Piihl, som også står bag Cutis Clinic. De udvikler hvert produkt i samarbejde med dermatologiske specialister og alt testes på bl.a. J.A.Hamilton Institute.
Der er altså optimal faglig indsat bag produkterne for at sikre, at de leverer det, man lover. En af de ting, jeg sætter stor pris på, det er, at man får procentdetaljeret information om de vigtigste aktive ingredienser på produktets forside. Man skal altså ikke sidde og kigge ingrediensliste og gætte sig til, om der 1% eller 2% RetinART® i LIFT-seriens produkter. Procentangivelse gælder hele serien. Og HER har de lavet en ingrediens-oversigt, som alle brands burde have det.
Karin Winther skriver
☺️ Dejligt billede af en purung Lise og spændende skriv om de valg vi tager gennem livet.
Og Apeer må undersøges 😊
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Taaak Karin <3 Livsvalg kunne man skrive en del om, men det er der jo allerede nogen, der har gjort. Men i mange henseender sker de jo på baggrund af et kludetæppe af påvirkninger. Men hvis man har sig nogle kvalitets-pejlemærker, så går det som regel.
Apeer er en rigtig fin serie både på indhold og profil i øvrigt.
Karin Winther skriver
Et kludetæppe af påvirkninger ☺️❤️
I dag varmer kludetæppet mine ben mens regnen er vældig våd bag ruden !
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: <3
Jeg sidder her med lille plejehund Ella, som jeg gerne ville vise skoven, men det buldrer i det fjerne og lige nu i dette øjeblik vælter regnen ned. Igen igen....Men bare det ikke er bomber <3
Karin Winther skriver
🫶
Tina skriver
Hej Lise.
Tiden går sin til tider skæve gang og kunsten er at være tilfreds med og i sin livscyklus. Jeg tænker tit når jeg hører om helt unge mennesker, der er så utilfredse med det de ser i spejlet, at de får lavet diverse indgreb, at de bare skulle vide hvad der venter dem om 25 år for så ville de nok indse at de er fine som de er nu.
Noget god smørelse kan hjælpe lidt med at “glatte betrækket”. Det er genialt med den produktdetaljeret information Apeer har, sådan en har jeg tit ledt efter hos andre brands.
Bedste hilsner
Tina
Lise Grosmann skriver
Tina: Hej Tina….ja, tiden går til tider sin skæve gang. Jeg sidder lige og tænker, at de der mange talemåder jo fortæller os, at andre før os har oplevet noget, der måske lignede. At være utilfreds med udseende for eksempel. Os fra en voksen generation var nødt til mere eller mindre at affinde os, for der var ikke så meget filler i tiden før. Det værste – og jo mest tydelige – er, at så mange behandlere ødelægger smukke unge læber og gør dem til andenæb. Forhåbentlig ved de unge, at de ALDRIG skal vælge permanent filler, og så er der da håb om, at de bliver klogere og alting finder sit fine normale.
Og heldigvis kan god smørelse, som du skriver, gøre ganske meget, og her er Apeer et rigtig fint bud med de bedste ingredienser og god vejledning og information.
Mange hilsener, lise
Sidse Pipi Nygaard Andersen skriver
Dejligt billede Lise og tak for et godt skriv 🙂
Lise Grosmann skriver
Sidse Pipi Nygaard Andersen: Tusind tak Sidse, altid ekstra dejligt med ros fra de proffe <3