De er ikke umiddelbart fotogene, de her kartoffeltyper, men det kan vi andre blive af at spise dem, for især sød kartoffel men også almindelige kartofler indeholder hyaluronsyre, og det er det sukkerstuff, der giver huden volumen. Faktisk har vi det i alt bindevæv, og som med så meget andet godt, så bliver der mindre af det med alderen. Det er derfor, huden falder sammen og får rynker.
Men især er der hyaluron i animalsk mad, f.eks. kylling med skind, så hvis du ikke har bestemt aftenens menu endnu, så af sted efter en af de store Lögismose-kyllebasser fra Netto og i simregryden med den sammen med de søde eller de andre kartofler og noget andet rodknoldegrønt, som også indeholder hyaluron. Jeg er ikke erfaren ud i retter med sød kartoffel, så jeg googlede og fandt disse opskrifter hos Aarstiderne.
Nu kan man jo ikke spise simresuppe hver dag og vil måske også gerne optimere dette hudgode stof, og så er der jo heldigvis kosttilskud. Måske kender I Fountain-serien, som fås hos Charlotte Møller/House of Stars. (i Randers og på nettet). I serien er netop The Hyaluronic Molecule, som minder meget om hyaluronprodukter til huden, klar og geléagtig og dermed lettere at optage end kapsler og piller, hævdes det. Man tager to teskefulde om dagen men kan også blande i vand eller juice/smoothie, hvis det så glider lettere ned.
Der er i alt syv spændende produkter i Fountain serien, besøg House of Stars og se/læs mere.
FAQ! Tilskud af hyaluron stimulerer kroppens egenproduktion, det er derfor personer med slidgigt tager glucosamin. Lægerne siger, at det ikke virker, men dem, der tager det, siger at de ikke kan undvære det. Jeg tror på den sidste gruppe for det er uhyre sjældent at læger priser noget med en genkendelig ingrediens.
Søde kartofler rocks, jeg spiser dem rå, man laver dem til pasta i en spiralizer og så en tomatsalsa til-perfelt frokost.
De er også meget gode som pommes frites men det skal man helst få i USA, her ser man ikke det så tit. Der kan kan man ofte vælge almindelige eller sweet potato fries. Jeg vælger altid det senere (hvis man nu skal spise fritter??!), så utrolig godt og mættende på en anden måde en alm kartofler.
HeLene: Hvor er jeg snydt for meget – indtil nu. For her var endnu en perfekt opskrift til mig, der spiser en eller anden form for salat hver aften. Og de søde røde fritter lyder godt, man kunne jo selv forsøge sig med olie i en dyb pande.
Og, jeg glemte det bedste, kværn en håndfuld gærskærkerner med 1-2 tesked groft havsalt i en blender eller krydderi/kaffekværn og drys dette parmesan-lignende drys over retten, det smager simpelthen så godt. Helt vegan-style aftensmad spækket med fedtsyrer, antioxidanter og alt andet som huden (kroppen og hjernen) vil have at sove på!
ZZZZzzzzzzz
HeLene: Jamen, hvor du kan, det lyder fantastisk….tusind tak <3
Glucosamin er medicin. Grunden til, at det ikke længere er tilskudsberettiget til patienter med slidgigt, er, at de nyeste studier ikke kan bevise en effekt af det.
Line: Ok, håndkøbsmedicin (; og det er rigtigt, jeg har læst om disse studier. Men jeg har også en ellers meget skeptisk mand med et dårligt knæ, og han hævder, at han kan mærke forskel, når han tager/ikke tager dem.
Så måske er der alligevel et eller andet, for når man betænker hvor udbredt hyaluron er i dyre- og planterig, så kunne man forestille sig, at naturens også har en tanke på at vedligeholde. Altså, at det gør en forskel at indtage det. Imedeen har jo også vist en effekt af deres kapsler.
Der er mange gode virksomme produkter der er fjernet eller mistet tilskud, pga en ufleksibel lovgivning!
Der er også mange undersøgelser der viser virkning.
Googlede og fandt bla:
“…når man sammenlignede røntgenbillederne var der en tydelig forskel: placebopatienterne havde fortsat et tab af brusk, hvorimod glukosaminpatienterne havde et øgning af brusktykkelsen.”
Anneka: Ja, det lyder jo overbevisende. I hvert fald er det jo arrogant at ignorere, at de, der har problemet, føler en forbedring….alt kan jo ikke skubbes ind under placeboeffekt.
Hej Lise
Det er nogle spændende og brugbare artikler du har på din blog. Læser dem med stor interesse. Mange hilsner Lulu Taus
Lulu Taus: Tusind tak fordi du brugte tid på at skrive det, god søndag, Lise
Som barn fik jeg meget tit grisehalesuppe og jeg elskede det. Tror faktisk ikke jeg ville være i stand til at spise det i dag, men til gengæld koger jeg altid suppe på skrog fra økokyllinger og det smager og mætter på en helt anden måde end færdigkøbte supper. Søde kartofler bruger jeg også i rodfrugtmos. Jeg synes det er skønt at man nu kan købe så meget forskelligt grønt i butikkerne.
Lisbeth M: Pyha, så er jeg ikke alene om at have gnavet en grisehale, men jeg kunne i den grad heller ikke sætter tænderne i den i dag.
Her koges også ‘fond’ på kyllingeskrog. God idé med den søde kartoffel i rodfrugtmos, som vi gør i jævnligt her i huset. Tak for inputs!
Guf! Smager så godt sød kartoffel. Det giver ikke blodsukkerstigning som almindelig kartoffel, for dem som er bange for det. Synes det er synd for den alm kartoffel at den har fået et dårligt ry lidt. Der er så meget godt i.
Jeg laver jævnligt en ordenlig grydefuld orange suppe.
Med rødløg, hvidløg, ingefær, gurkemeje og gulerødder svitset først og så tilsat søde kartofler og røde linser. En god boullion. Pureres og tilsættes fløde og smør eller kokos mælk ?
Rigtig god weekend 🙂
Ps. Kinesiske læger anbefaler også sådan en kyllingesuppe med brusk og knogler (?)mod gigt!
Anneka: Jamen, så fik jeg opskriften….det lyder dæleme godt, tusind tak!
Og ja, det er på alle måder trist, at kartoflen kom i selskab med pasta og har svært ved at finde tilbage til sin grøntsags/rodknold-familie. Der er meget godt i den og som den røde kartoffel er vigtig mad i Afrika, så var kartoflen det for mange mennesker herhjemme førhen. Den mætte godt og kan bruges til meget.
Bone broth! Det er så dejligt og en del af min kost siden mange år. Også godt for tænder og knogler! *just sayin*
Tilskuddet du viser kunne jeg tænke mig at prøve bare fordi jeg alligevel putter alt muligt i min smoothie og den ser lækker ud!
God lørdag alle!
HeLene: For 2-3 generationer tilbage stod der mere eller mindre altid en gryde på komfuret med nogle ben i og det kød, der var for sejt til andet end af koge i timevis. Min farmor inviterede ofte på kørvelsuppe med grisehaler og okse/kalvehalesuppe. Og fordi min mor elskede grisehaler med sennep (med sukker i), så spiste jeg det også. De må være virkelig rige på hyaluron med alt det skind. BVDR….nu skal jeg nok stoppe (;
Jeg siger også god lørdag.