Det er ganske vist og fortæller noget vigtigt
Det vigtige er, at man i stadig højere grad opdager i hvilken grad, at huden er et sanseorgan. Inden længe finder man sikkert ud af, at den også kan se. Lugte kan den tilsyneladende. Eller i hvert fald påvirker lugte processer i huden. Jamen, jeg synes, det er fantastisk….
Jeg blev mindet om det under en Facebook-oprydning i dag, hvor jeg for flere år siden havde delt denne tekst:
Like the smell of sandalwood? Det gør din hud også. Så meget, at det smitter af på celleaktiviteten med opstramning til følge. Formentlig!
Et netop (2014) offentliggjort studie ledet af dr. Daniela Busse og prof.dr. Hans Hatt begge Ruhr-Universität Bochum i Tyskland, viser således, at ud over de lugtreceptorer vi helt indlysende har i vores næse, så har cellerne i hudoverfladen foruden mange andre sansereceptorer også lugtreceptorer. Ja, du læser rigtigt. Vores hud kan lugte. Det kan f.eks. spermceller og celler i prostata, nyrer og tarm også (det er det, jeg siger: Spis krydderurter!).
Den gode professor Hatt ser et enormt potentiale i sin opdagelse – medicinsk forstås bl.a. fordi visse kræft-T-celler har lugtreceptorer – men også kosmetisk. Så når din næste serum dufter af sandeltræ, så ved du hvorfor. Din hud sniffer sig sandsynligvis smukkere!
Men professoren understreger, at koncentrerede duftstoffer skal omgås med forsigtighed indtil man helt har klarlagt, hvilke funktioner de forskellige typer lugtreceptorer i huden har. For den har nemlig flere, så den næste cremekok bliver en ”næse”.
FAQ Man anvendte en syntetisk sandeltræduft, Sandalore*, og så, at den gennem aktivering af lugtreceptor i huden udløste calcium-signaler i keratinocyter (celler i overhuden), og det igen udløser den type hurtigere celledeling, som er nødvendig ved sårheling. Du kan læse mere HER….det er et kort referat, men der ligger masser ‘derude’ hvis du googler.
Du husker måske, at Sandalore også vækker slumrende ‘hårceller og anvendes i Nioxin Anti-Hair Loss Serum Sandalore™, som er et af de kosmetiske midler, der fremhæves for underbygget effekt. Og hvis cellerne i hårsækkene kan bestille mere er det så ikke sandsynligt, at dem i ansigtet kan gøre dem kunsten efter.
PS: Jeg bliver altid så glad, når videnskaben bekræfter det, vi burde have tillid til, at der er en indbygget intelligens i naturen. Hvorfor skulle så meget omkring os – f.eks. også ting, vi spiser og som tidligere var naturens medicin – have lugt/duft hvis ikke lugten havde anden indflydelse på os end ”bare” gennem næse.
Anette W skriver
Hvor er det et spændende emne
Jeg kunne tænke mig at prøve en ‘sandalore’ parfume, for at se hvad den kan gøre for mit velbefindende.
Kan du anbefale nogen, Lise ?
Lise Grosmann skriver
Anette W: Dejligt, at du synes det og tak for at skrive det <3 Der er sandeltræ - og her bruger man så vidt jeg kan forstå også 'efterligningen' sandalore - i rigtig mange parfumer. Jeg er ikke stor parfumebruger, men jeg fandt en artikel her med nogle parfumebrands, som kan deres håndværk. Nu ved jeg ikke, hvor du bor, men Illum har de første og Magasin også flere, og det er jo rart - og vigtigt - at teste i sin egen næse. Og spørg eventuelt en, du stoler på, hvordan duften er på dig.
Anette W skriver
Tak for svaret, Lise og god weekend.
Jeg er heller ikke den store parfumebruger, bryder mig generelt ikke om ‘damedufte’, men sandeltræ, og jasmin, dufter helt vidunderligt.
Lise Grosmann skriver
Anette W: Jeg kom til at skrive forkert, for det er Illum, der har det store udvalg af parfumer (jeg retter lige i mit første svar af hensyn til medlæsere). Med hensyn til ‘damedufte’, så er der alt for mange tæt på kvalmende søde dufte, så vi er helt enige – sandeltræ og andre af de dybe bundnoter kan noget særligt. Og så er jeg selv glad for citrus. GOD weekend kære