Måske sad du i går, mens du læste det HER og tænkte, om det mon var farligt at man smører mange kemiske stoffer på sin hud hver dag, men så lad mig berolige dig, for i EU har man strenge regler og kontrol på kosmetik og bag tungebrækkende giftigtlydende navne gemmer sig som regel en emulgator eller stabilistator, som er udvundet af noget helt naturligt. Men i øvrigt er alt jo kemi.
Mange brands er flinke til at fortælle deres kunder, hvad det alt sammen står for. Anette gør det med sin nye Ansigtscremen, Pudderdåserne gør det endog med pH for hvert produkt og Purely Professional gør det. Og ellers er der sites som incicoder, hvor man kan slå op og ewg, hvor man kan se ‘giftighed’. Og endelig er der den mulighed at vælge AllergyCertified, så har en toksikolog tjekket for dig.
MEN det jeg så gerne vil frem til, det er, at man skal bruge sin hudpleje på en intakt hud, en hud, der ikke er skrubbet tynd, en hud hvis immunforsvar virker, en hud, der kan holde det ude, der ikke skal ind. I øvrigt skal alle ingredienser ikke NED i huden. Der sker en kommunikation fra overfladeceller og videre. Det er jo for eksempel på den måde hudens immunforsvar fungerer, når potentielt skadelige stoffer lander på den. Når det, immunforsvaret, altså ikke er overbelastet af skrubberi eller ugentlige nålerullerier.
Foto: CND Vinylux
Lad os tilføje lidt neglelak, hvor der jo sjovt nok er meget stor fokus på 3-, 7-,10- og 16 free selv om lakker smøres på et tykt forhornet lag celler, der modsat hudens celler, som ‘opfatter’, er døde lige som vores hårstrå. Negle kan tåle en del slid selv om vore formødre nok har været bedre udstyret, da de gik og kradsede frø og orme op af jorden.
Og a propos jord, så er der jo det miljømæssige aspekt, så de fleste hilser velkommen, at formaldehyd for eksempel er ude. Men at anprise en lak for at være glutenfri er jo i bedste fald lidt til grin, for med mindre du bider rigtig meget negle og ikke kan tåle gluten, så er det ikke rigtig et problem. Gluten, der jo er fra hvede, formodes at styrke neglen.
Der er dem, der vælger ikke at markedsføre sig på det, de er fri for, men i stedet fortælle, hvad deres lakker kan. Og dem fra CND kan en del, og faktisk er både Vinylux, Shellac og Creative Play 7-free. Vegan er Vinylux derimod ikke, for den indeholder keratin fra afklippet fåreuld. Og det er vel egentlig positivt at udnytte alt, når der nu holdes får.
Heller ikke hos folkene bag det nye ultrapopulære mærke Nail-Kind bruger krudt på at anprise, hvad de er free for selv om de sagtens kunne. Til gengæld er Nail-Kind vegansk og de op til 85% ingredienserne af naturlig oprindelse, kommer fra bl.a. hvede, majs og kartoffel, fortæller Pernille Hertz til fagbladet Kosmetik. Lakkerne kan købes i Normal. Og de har en supergod pensel og holder godt, kan jeg hilse at sige.
Læs Cand.brom Anne-Dorthe Mathiesen’s artikel ‘Grønne negle’ i Kosmetik HER
Og så har nogen sørget for at gøre mig klar til spændende zoom-møde med Maria Hatzistefanis, kvinden bag Rodial og en lang række vilde heroprodukter. Hun er ikke mindst en frontløber på peptider. For det er jo ikke slangegift, der er i Snake Serum men Syn®Ake dipeptide, der look aliker den lammende virkning, som slangegift har på muskler – altså noget Botox-effekt. Jeg har været heldig at møde Maria to gange, og hun er en virkelig fascinerende kvinde med noget på hjerte, og jeg glæder mig til at høre med i dag.
Pernille S skriver
Kære Lise
Synes det er vigtigere end nogensinde at kigge på hvad mine hudplejeprodukter indeholder. Ikke kun pga den ydre miljømæssige påvirkning vi er underlagt, men også nu hvor vi er tvunget til at bære mundbind. Undrer hvilke kemiske tilsætningsstoffer der er i de mundbind der er på markedet! Problemet er bare, at det nogen gange er aldeles uigennemskueligt. På min arbejdsplads taler vi pt om de luftvejsgener vi snart alle har. Vi har fået mundbind fra en ny leverandør, og vi mistænker der er nogle stoffer i disse bind som generer luftvejene. Alle går vi rundt og småhoster, og specielt de som i forvejen er plaget af astma, er særligt udfordret. Hertil kommer så begrebet “mascne” som du tidligere har beskrevet. Jeg har ikke -endnu- problemer med hududslæt, men mit ansigt skinner som var det dyppet i olie! Nu gør det jo ikke lettere at mine hedestigninger er taget til i omgang af at bære mundbind. Det er godt nok en udfordring!
Jeg mister ansigtet om morgenen med Beauty Pacifique efterfulgt af serum med højt indhold af Squalane (The Ordinary) samt dagcreme med spf (Nilens Jord).
Aftenrutine, efter rens, er igen mist, AHA (Pudderdåserne) specielt på næse/næsefløje, serum (BioEffect) samt Ansigtscremen (Beautyspace.dk)
Kan jeg gøre yderligere for forhåbentlig at undgå mascne? Jeg er helt holdt op med at bruge makeupcreme når jeg bærer mundbind – netop for at minimere for mange produkter og hjælpe huden til bedre at ånde.
Tak for endnu et vedkommende blogindlæg.
Kh Pernille S🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ja, du som skal bruge mundbind på arbejde og også som os andre i det civile, du er hududfordret, fordi mundbindet virker som okklusion og opbløder hudens hornlag, så det bliver uhensigtsmæssigt opsugende af, hvad der nu opstår af cocktail mellem produktkemi, sved, talg og udåndingsluft. Og du har da så meget ret med hensyn til luftvejene. Det er ret bekymrende. Kan du ikke tage billede af ‘ingrediensliste’ på mundbindet, så sender jeg den til Ewa Daniel, som er toksikolog hos AllergyCertified, så vi kan få hendes faglige vurdering.
Mht din hudpleje, så kan du måske undvære dagcremen med SPF. Eller i hvert fald bruge noget uden SPF. Bag mundbindet har du jo ikke brug for det og så kan du jo bruge cremen, når du går i haven. UV-filtre beskytter godt nok men de er unægtelig ikke hudpleje og de optager meget plads i cremer OG de har en tendens til at lægge en film på huden, altså virke lidt okkluderende, og så vil huden jo netop skinne. Og des mere under en hedetur. Jeg har ikke prøvet Ordinary’s squalane, men jeg har prøvet Beautë Pacifique’s, og den ville sagtens kunne klare velværet sammen med deres supermist.
Om aftenen bruger du AHA, men hvis du især bruger den på næse/hage, så skulle du måske overveje deres salicylsyre næsten gang, for det er den mere effektiv til, da den er fedtopløselig/fedtopløsende. Og så ville jeg altså veksle mellem Bioeffect EGF og Ansigtscremen, for EGF har det altså bedst alene uden fedtstoffer. Jeg med min let tørre elderly hud har altså aldrig følt behov for mere end den. Tværtimod er min hud ligeså fugtgod om morgenen.
Summesumarum: Prøv at droppe SPF-creme om dagen. God idé også at droppe makeupcreme. Vælg BHA/Salicylsyre som peel og skift mellem EGF og A-vitamincreme.
Og tak fra #liselongskriver, som desværre ikke har nogen smiley, så du må nøjes med nogle af de her <3 <3 <3
Pernille S skriver
Tusind tak for dine altid beredvenlige svar Lise!
Hvor er det pænt af dig at vil undersøge indholdsstof i mundbind. Tager foto når jeg er på job igen mandag 👍🏼
Du har så evig ret mht spf. Jeg må ændre mine vaner og ikke påføre spf fra morgenstunden, og så huske at smøre inden jeg er udenfor!
Rigtig god weekend og tak endnu engang 🥰
Kh Pernille S
Liv Davids skriver
Kære Lise
Jeg er glad for at du er fortaler for nænsomhed og forsigtighed med peeling.
Jeg kan desværre ikke tåle, de på mange måder gavnlige BHA og AHA, og skrbbecremer går heller ikke, men så har jeg heldigvis min bløde vaskeklud, det fungerer til gengæld godt.
En intakt hudbarriere er guld værd 😊
Jeg læser med her hos dig næsten dagligt, og det er altid en fornøjelse.
Tak Lise 😊
Lise Grosmann skriver
Liv Davids: Kære Liv, tusind tak for dine søde rod og tak for at læse med <3
Logikken byder jo, at passe på det, der passer på én, og det gør vores hud som eneste udvendige organ. Fordi det er udvendigt, glemmer mange vist, at huden er levende og aktive - endog livsvigtige - celler. Vores hud har egne enzymer, der løsner celler fra overfladen, og så gnider vi jo milliardvis af hele døgnet. Så ja vaskeklud eller svamp er så rigeligt, når der renses.
God aften kære