Jeg kender et par små fyre, der også er vilde med bær om vinteren. Det er jeg såmænd også. F.eks. kommer jeg tørrede tranebær på min morgenfrugt. Somme tider også blåbær af frisk eller frossen slags. Men så ondt det end gør i mig, så hælder jeg kogende vand over dem, før jeg sætter dem til livs. Egentlig bør de nok koges, så jeg må nok være forsigtig med at anbefale min metode.
Forleden blev jeg bekræftet i, at det kan skåne mig for andet end maveonde. Avisen fortalte om flere personer i USA, der havde fået hepatitis efter at have spist frosne jordbær. Jeg har glemt, hvilke mærker, det var, og det er såmænd også ligegyldigt, for det er ingen nyhed’, at risikoen er der, det understreger bare, at frosne bær bør varmebehandles. Problemet er forurenet vand – også på friske udenlandske bær – og dårlig hygiejne.
* HER er link til Fødevarestyrelsens anbefaling
Det kunne godt hænde, at jeg vender tilbage her på siden med mere, men foreløbig ønsker jeg en dejlig søndag med forhåbentlig samme smukke sol, som skinner over min udkant.
Jeg har i perioder hørt i syddansk radio, at nu skal hinbær fra mærke: xxxxx (sorry, kan altså ikke huske det) igen tilbagekaldes. Netop af samme årsag.
Jeg køber kun friske bær. I sommersæsonen er de ofte på tilbud og køber derfor stort ind og de ryger i fryseren. Det afhjælper problemet en smule og det er dansk og dejligt.
Helle Rick: God idé, og når det er dansk frugt, du fryser, så afhjælper det i høj grad problemet. Jeg er så heldig, at jeg har en nabo med mange hindbærbuske, og hun deler sit overskud med min fryser. For mine egne relativt få bær, dem smovser jeg mens de er der…..åh, sommer jeg vil have dig tilbage NU <3
JA Lise, vi vil have sommeren tilbage….. NU!!!!
Jeg er træt af kulde og regnvejr….uf!
Gad nu godt have en nabo som dine. Jeg har også buske i haven, men de giver også kun lige frugt til at kunne smovse når jeg går forbi 🙂
Helle Rick: En grå dag som i dag er det svært at tænke på, at der ligger fem måneder mellem os og foråret og endnu længere før der er bær på buskene. Og når jeg så skriver den slags kommer jeg til at tænke på alle de mennesker, der ville vælge alle dage grå, hvis de bare kunne se frem til dem.
Jeg har fantastiske naboer til begge sider, landmænd med store maskiner, der lige om lidt måske kører og rydder sne og en som deler gavmildt af sine hindbær og georginer.
Jeg har altså sat enorme mængder af frosne edamaebønner, hindbær, jordbær og smootheblandinger til livs de sidste 5 år – vi taler flere gange dagligt, for jeg bruger dem også som snack til den søde tand om aftenen – og aldrig haft et maveonde. Vistnok danske dog; det er dem fra Netto, Fakta & Meny. Jeg gider ikke koge dem, men gør det til familien 🙂
Eva: Jeg tror ikke, der er noget problem sådan generelt med danske frostvarer, men netop mange bærtyper er udenlandske og selv om man ikke er storuheldig og får hepatitis, så er maveinfektion jo heller ikke lystigt – end ikke tanken om, hvad der var årsagen );
Igen-Lise, hvor er kameraet hjemme hos mig? Har lige inventeret fryseren (er det søndag eller hvad?) og fandt frosne hindbær med mærkelig tekst på bagsiden. Det står at man kan pynte kager med de friske bær, med mere tips på bagsiden, og så senere i teksten står det at man skal koge bærene i mindst et minut før brug i kolde retter. Altså tænker jeg, hvem pynter en kage med friske bær og kommer den i ovnen efterfølgende??? Hmmm. De at koge dem, bliver de altså ikke så smukke af vel? Tænkte jeg og slog mig ned med matcha og mørk choc og kikkede på solen og bladene der danser ned i det smukke lys. Så tænder jeg BB og får så svaret.
Og fremover bliver de berries kogt med omhu! Det må blive hindbær-sovs til søndagsdesserten! Må finde andet pynt, uden hepatitis risiko!!!
God søndag med solskin til alle!
Hepatitis…? Er det ikke bare norwalk eller stafylokok maveinfektioner (stafylokokken kan være slem nok, tror bare det er ekstremt sjældent…såvidt jeg ved bruger de bestemt ikke vand med colibakterier i, de kære landmand i DK. Det gør de til gengæld i U-lande. Så risikoen med danske varer må være ekstremt lige og mest sandsynlig for folk med en diagnosticeret immundefekt, men de skal jo skrive det. Solskin her!
Sørme så. Hepatitis.
Eva B: Sørme så. Heaptitis (;
Eva: Det var det så ikke kun. Og som jeg skrev i mit anden kommentarsvar, så er dansk varer jo ikke problemet, vi har ekstremt strenge krav herhjemme og heldigvis for det.
HeLene: Hvad er der i vejen med det….kog kagen kære (; Sikke noget vrøvl at skrive i en brugsanvisning.
Og ja, bær er allersmukkest friske. Men blåbær skifter blot farve og lidt saftindhold, hvis man overhælder med kogende vand og lader dem stå lidt, så de kan til nød bruges sådan. Du må til at udfolde dig som Mette Blomsterberg og finde tyllen frem og tegne/skrivepynte.