Vidste du, at hampplanten har så mange gode egenskaber, at man ikke behøver sprøjte den for hverken ukrudt, insekter eller svamp? Klart, at den kan noget med hud. Det hele faktisk.
Copyright Møllerup Gods
Fantastisk ikke? Alt bliver brugt – fra blade og frø til stilk og rødder. Ikke meget ressourcespild her! Men ro på, den type hampplante, der er tale om her, er harmløs. “Vi anvender en industri-hampesort ved navn Finola (Cannabis sativa ‘Finola’, red.), som indeholder under 0,2% THC, som er det der kan bruges som euforiserende stoffer. Desuden sidder THC i hamp i bladene, og vi anvender kun frøene til fødevareproduktion. Der er derfor absolut ikke problemer med at spise hamp og f.eks. køre bil efterfølgende.” fortæller Møllerup Gods.
Møllerup Gods, som ligger ved Mols Bjerge i Jylland, dyrker masser af hamp på egne jorder og i samarbejde med landmænd. Faktisk har de omkring 800 hektar jord sat af til dyrkning af hamp ud fra strategien 360 grader. Hampplanten bliver fuldt udnyttet. Faktisk er Møllerup Gods fra januar i år også gået ind i dyrkning af medicinsk cannabis (i drivhuse) i samarbejde med et canadisk firma, men det er en anden sag.
Ikke mindst veganere et begejstrede for de fødevareprodukter, der allerede er i handelen. Hampefrø har nemlig bl.a. et højt proteinindhold herunder essentielle aminosyrer. Hamp byder også på mange vitaminer, mineraler og antioxidanter. Og hampeolien udmærker sig med en ideel fordeling af omega 3-, 6- og 9-fedtsyrer*. En fedtsyrefordeling, som er vigtig for huden og trænger let ned, hvor den skal tætne barrieren og forebygge inflammation og irritation. Lider man af eksem og kløe, så er hampehudpleje et virkelig godt bud.
I stedet for flere ord fra mig kan I se alle produkterne – hudpleje og madvarer – HER. Pst! Læg lige mærke til, at der også er kakao og øl og gin og ‘alt muligt’ herunder spegepølse. Møllerup Gods har også en gårdbutik (lukket for i år). Hudplejen forhandles også HER, hvor der i øjeblikket er tilbud på flere produkter. Alle produkter er ud over hamp formuleret med naturlige ingredienser og uden parfume. Øvrige forhandlere ses HER
Måske husker du, at Anneka var gæst på bloggen og delte sin store viden om medicinsk og folkemedicinsk brug af forskellige hampeprodukter. Og ellers klikker du bare HER
PS: Jeg vender tilbage og fortæller om et hampeprodukt, der også af andre årsager er interessant.
*FAKTA BOKS: Hampeolien
Hampeoliens sundhedsmæssige fordele vurderes ud fra dens særlige fedtsyreprofil med 76% poly-umættede fedtsyrer, herunder: ALA 20,7%, LA 51%, GLA 4,5% og SDA 1,5%, og et nærmest perfekt forhold på 3:1 af omega 3 og omega 6. Denne balance betragtes som den bedste balance mellem omega, på grund af den metaboliske konkurrence mellem de essentielle fedtsyrer til det hastighedsbegrænsende enzym Delta-6 Desaturase (Gerster 1998).
Kilde: Nordbrands
Brugen af hamp gennem åerne
Dyrkning af hampeplanten kan spores helt tilbage til de gamle ægyptere og kinesere, og indtil det 20. århundrede udgjorde dyrkning af hamp en af de mest indtjenende afgrøder i verden.
Udover brugen af hamp som fødevare, kan man også se på den industrielle brug af hamp, og her er listen ligeledes lang; tøj, reb, papir, maling, plastik, kosmetik, byggematerialer, brændstof og meget andet. Hampeplanten har desuden været brugt som medicin, og man kan spore brugen af medicinsk cannabis langt tilbage i tiden og frem til cirka år 1890, hvor cannabis var en almindelig bestanddel i den meste medicin.
Vidste du at:
- Tilbage i 1800-tallet blev de første overalls af hampe-canvas produceret af Levi Strauss – manden bag jeansmærket Levi`s?
- Både Nike og Adidas har produceret sko lavet af hamp?
- I 1941 producerede Henry Ford den første bil med hamp? 70% af materialerne var lavet af fibre fra halm, bomuld og hamp. Senest er det BMW, der i deres BMW i3 model bruger hamp- og kenaffibre til interiøret i bilen.
- Hampeolie kan behandles og bruges som biodiesel?
- Hamp er en af få planter med en komplet kilde til protein? Hampefrø indeholder mere protein pr. 100 gram end det meste kød, fisk og æg.
- Alle skolebøger blev fremstillet af hamp- eller hørpapir frem til 1880’erne i USA?
- Kun de seneste cirka 100 år har hampen været bandlyst pga. de euforiserende egenskaber?
Kilde: Møllerup Gods
Anneka skriver
Var ikk flere Reply- knapper, så svarer her Anne-Marie ?Aii hvor godt altså! Også til at læse mere ?
Glæder mig til at komme i gang med at bruge det (men er lige helt “hængt op” med helbred m.m. Du kender det!) Men det bliver godt endelig at finde ud af om jeg får tilstrækkelig af det nødvendige.
Rigtig god dag til dig og Lise og andre beauty-basser ?
Lise Grosmann skriver
Anneka: Åh, tænk at være dine beautybasser <3 God dag kære og dejligt, at vi fik overtalt Anne-Marie til at overtale manden (;
Anneka skriver
Fantastisk! Der var rigtig meget jeg ikke vidste Lise
Lise Grosmann skriver
Anneka: Havde du glemt, hvad du havde skrevet (smiiil og dril). Jamen, der var da også en masse (ud over alt det, du skrev om, jeg ikke vidste og jeg synes, de lever for stille med alle de produkter og det store arbejde, de lægger i det. Men nu opdager nogen dem måske her og når I taler om det…når de nu ikke selv er meget aktive med at reklamere for sig (så vidt jeg kan se).
Anne-Marie Andersen skriver
Det er meget spændende og Møllerup Gods har lagt mange lækre opskrifter på vores hjemmeside opskriftsamleren.dk
Det er lækker inspiration til, hvordan man kan bruge hampeprodukterne i madlavningen og flere af retterne kan også købes i deres cafe. Man kan bl.a finde smoothies, granola og supper?
Hvis man søger på “Møllerup” kommer en af opskrifterne frem. Inde fra denne opskrift kan man klikke på Møllerup Gods (ved siden af “følg”)
– herefter kommer man til en oversigt over samtlige opskrifter fra Møllerup Gods.
Anneka skriver
Anne-Marie 🙂 hvis du læser det her..
Jeg var inde og kikke på jeres side. Der var mange lækre opskrifter!
Er det rigtigt forstået, at man bare kan taste ingredienserne ind, på suppe f eks – og så regner systemet næringsindholdet ud?
Smart måde at beregne om man får den næring man skal have, i så fald.
God dag ♡
Anne-Marie Andersen skriver
Tusind tak Anneka.
Ja det er helt korrekt, at systemet selv beregner næringsindhold, når man taster ingredienser på en opskrift. Og det var så dejligt at høre fra Møllerup Gods køkken, at vores system levede op til deres beregningsmetoder og de kan bruge det professionelt. De har selv indtastet deres hampprodukter og skulle man mangle en ingrediens, kan alle indtaste den ud fra næringsvejledningen på produktet.
God dag til dig og alle der læser med her?
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Jeg gentager lige. Kunne vi ikke få dig til at fortælle om opskriftsamlerne og systemet, du fortæller om her – please <3 Og jeg mener en blogpost og ikke i kommentarfeltet. Og når/hvis du har tid - og lyst selvfølgelig.
Anneka skriver
Ja hva’ Anne-marie??
Lise Grosmann skriver
Anneka: Ja, lad os heppe <3
Anneka skriver
Det er da lidt genialt!
Jeg skal helt sikkert prøve det. Lever nemlig hovedsageligt vegetarisk/ vegansk dog ikke fanatisk. Men kan godt være nervøs for nogle gange om jeg får protein nok o a
Anne-Marie Andersen skriver
I to…?
Kære Anneka, så må du da ind og lege lidt med den side der hedder Mad i tal også?
Der kan du lidt som en kostdagbog, taste hvad du spiser i løbet af dagen og få en udregning på din næringsfordeling over en dag. Alle opskrifter på siden kan bruges med vægt eller portionsangivelse. Og derudover kan vælges enkeltingredienser som 1 æble, 1 müslibar o.lign, og mangler den i systemet kan den tastes ud fra næringsindholdet på emballagen.
Kære Lise og Anneka? Jo jeg vil gerne skrive et indlæg om opskriftsamleren. Jeg får lige noget assistance fra min mand som har opbygget systemet, så vi får et overblik over hvad den kan nu. Det er jo sådan noget der er opstået over årene efter vores behov og ideer?
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Vi fik da overtalt dig og satser nu på, at du kan overtale manden, så alle herinde kan bruge opskriftsamleren.dk rigtigt og få fuldt udbytte. Det lyder jo ret utroligt, hvad man kan hos jer. God dag kære
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Godt, du lige fik det med Anne-Marie. Og også jeres egen hjemmeside opskriftsamlerne. Har du lyst til at skrive lidt om den, så send mig en mail.