Jeg fik et spørgsmål om, hvorvidt det er relevant at et kosmetisk produkt kalder sig fri for gluten…..kan huden have glutenallergi så at sige? Jeg spurgte den kyndigste, jeg kunne komme i tanke om, Ewa Daniél, som er toksikolog og den ene af de to danske kvinder bag den internationale mærkning Allergy Certified.
Hun svarer, at kontaktallergi over for gluten er uhyre sjældent. Der findes få eksempler på, at bagere, der dagligt udsættes for mel på huden kan få fødevareallergi – men altså ikke kotaktallergi – over for melet. Men det er, skriver Ewa Daniél, forholdsvis nyt, og der findes endnu ikke så mange studier på det. Og det er vigtigt at pointere, at det ikke er os almindelige forbrugere og hjemmebagere, det drejer sig om.
Glutenallergi, som også kaldes cøliaki, opstår ved indtagelse og ikke gennem hudpleje, og det pudsige her er, skriver Ewa Daniél, at den ikke er som almindelige fødevareallergier, hvor man kan påvise den med en priktest. Derimod konstateres det via en blodprøve, hvor man tjekker antistoffer samt en test i tarmen.
Tak, det skal nok blive godt.
Jeg skal ud og suse i dag og svinger naturligvis forbi en Matas.
Så kan solcremen lige vente en enkelt dag, når det alligevel er gråt i vejret.
Jeg prøvede at give ham Eve Lom’s faktor 50+ på forleden, men den svier (Der er også parfume i)
Har jo også luksusmodellen Elizabeth Arden PRO, meeen den er jeg altså meget øm overfor. Den vil jeg helst gerne have for mig selv… 😉
Så det bliver en fra La RP’s store udvalg og jeg skal nok have den høje uva-beskyttelse i mente.
God dag <3
Christina hansen: La R-P Anthelios er så vidt jeg husker parfumefri og i øvrigt har de flere produkter til sensitiv hud og altså højere uva end EU anbefaler. Gem nu ikke den PRO til katten (; God dag <3
Altså kæreste Lise.
Der er forskel på at lokke og at anbefale!
Og når det er sagt, så har du nok overset, at jeg var så kvik at bede om en prøve først. Det var den, han brugte. Jeg har en mere, men han har ikke mod på den.
Så ingen spildte penge der.
Og med maven går det virkelig godt. Der har slet ikke været ‘run på’ i 2-3 dage nu! 😉
Og selvfølgelig skal jeg da sige tak. Vi er begge meget lettede og lykkelige over resultatet af dine gode anbefalinger.
Ja, det er da også rigtigt med La RP’s solcremer. Dem havde jeg helt svedt ud, selvom jeg en overgang selv var ret begejstret over en af deres SPF 50+ , der var let og meget flydende. Godt tip, Lise.
De kommer jo som perler på snor! Avivir mist er nu skrevet på matas-listen. Vi har ellers kørt med den helt store model fra Avène (300ml for 98,- det er ret så billigt). Hvor jeg før hen har forkælet mig selv med Mayawater og andre luksus mist’s, så har jeg droslet ned, for der bliver sprøjtet en hel del, når man er 2 dedikerede brugere.
Men naturligvis skal mors dreng teste den Avivir mist. Nu har vi jo god erfaring med det Aloe Vera der. 🙂
Christina hansen: Det gør der jo også….pyha! Jeg fik bare sådan en samvittighed, men selvfølgelig har du styr på det. Med hensyn til La R-P’s solcremer, så er det vigtigt med høj uva-beskyttelse, når huden er sart – selv om han ikke har soleksem – og her er de stærkere end de fleste. Og så har de forskellige konsistenser.
Aloe vera kan noget med immunforsvar og solbeskyttelse og heling, men vælg Avivir, for Jesper Hummeluhr, manden bag, er en vidende og samvittighedsfuld mand. Jeg bruger også ofte Avène kildevand og elsker den, men aloen kan noget mere selv om den ikke føles friskende på samme dejlige måde.
Held og lykke med det <3
Tja . Det er nok svært at lave creme der gør os unge og smukke , men ikke indeholder snavs , vi ikke kan lide \ tåle . ??Så vi skal måske finde ud af vad vi vægter ???.
Anita Christensen: Så vidt jeg forstår, så anvendes gluten for sine konsistens-egenskaber, som det også har på brød. Glutenfrit brød er jo ikke sejt men mere tørt i krummen. Men da der åbenbart ikke er en sammenhæng med glutenallergi, så er det mere marketinghype at skrive fri for gluten.
Ja og derfor er det jo helt galt at Green People nu har proklameret at de har fjernet gluten fra deres hårprodukter som en fantastisk ting, fordi det hypotetisk – måske – eventuelt kan udløse allergi. Det gør forbrugerene forvirrede og mudrer debatten om ingredienser, præcis som om de stakkels parabener, der nu er bandlyst – uden at der egentlig er belæg for at alle parabener er skadelige. Man kan jo nærmest ikke opdrive et produkt med parabener i Danmark. Jeg siger det igen og jeg mener det: Lad os nu bare leve, mens vi gør det og lade være med at forske i alt muligt med resultater, der aldrig er entydige, men som gør os bange og forvirrede. Vi mennesker er ikke altid så kloge som vi tror. “Glutenfri” stod selv på de Skagen fiskefrikadeller jeg købte i Kvickly den anden dag. Altså de mennesker, som ikke kan tåle gluten, kan nok godt læse en varedeklaration. Når “Glutenfri” står på forsiden tror “man” at det nok er sundt. Glutenfri madvarer er ofte meget forarbejdede produkter – nok ik lige fiskefrikadellerne ;), men ellers. Det er vildledning, ikke vejledning – uden at jeg af den grund underkender gluten-, laktose- og parabeneallergikere… “Laktosefri” er også blevet et buzzword.. Tsk! PS: Jeg har magi i mit køkkenvindue, Lise 😉 Mine små sorte dutter i potter er spiret og selvom det varer lidt inden jeg kan høste mine krydderurter, nyder jeg at se deres livskraft udfolde sig 🙂 Det er forår! 😀
Stine Nygaard: Yeaaah, det er forår og dutterne spirer og grønnes, man bliver glad i låget (:
Jeg er enig i, at kosmetik driver rovdrift – og vildledning – med deres free off mani. Alle hud-og allergilægerne, jeg hørte i går, sagde det samme….parabener er de bedste i forhold til hud. Allergiske reaktioner er mere end sjældne.
Meeeen jeg er ikke helt enig i mærkning af fødevarer. Selv om de selvfølgelig ikke er immune over for tidens free off trend. Men her er det vigtigt for folk med f.eks. cøliaki/gluten-intolerans at vide, om varen indeholder ‘stoffet’.
Gluten er som bekendt et protein i hvede, byg og rug, og det undgår enhver allergiker nok. Men gluten anvendes også i produkter, hvor det ikke er indlysende, fordi det ikke er en naturlig del af varen – som f.eks. brød.
Men ellers er jeg helt med på at ‘leve mens vi gør det’ og ønske os fri af alle de mere eller mindre selvbestaltede eksperter, der vil høres med en ny teori, der netop forvirrer mere end det guider.
God dag stine (:
Det har i flere år været lovpligtigt at fremhæve mulige allergener på varedeklarationer. http://www.foedevareallergi.dk/Paa_indkoeb/Om_varedeklarationer/allergenlisten/Forside.htm
Dvs. fiskedunserne skulle have haft fremhævet ordet hvede, hvis det var brugt i farsen i varedeklarationen, så allergikere hurtigt kunne spotte det. Derfor kunne de lige så godt have skrevet “nøddefri” eller “sesamfrøfri” på forsiden i stedet for “glutenfri”. Lovgivningen har sørget for allergikerne. Så at klaske “Glutenfri” på fiskefrikadelle-etiketten er efter min bedste overbevisning salgsgejl og ikke andet 😉
Min søn er manager på Burgerking pt. Der kan man vælge glutenfrit brød. Der er så en slags dressing, som indeholder gluten, i en af burgerne. Når kunderne beder om den burger i glutenfrit brød (Ærligt jeg aner ikke, hvad menuen er på Burgerking), og personalet oplyser at dressingen er med gluten, siger de fleste, at det gør ikke noget! What?! Glutenallergi findes hos mindre end 2% af befolkningen, men der er flere en 2% der beder om glutenfrit brød hos dem – og er ligeglad med glutenindholdet i den der dressing. Vildledningen er i fuld sving; “Glutenfri” og “laktosefri” er blevet moderne hos de unge, men de forveksler det med “det sunde valg” og det er markedsføringen medskyld i. Fiskedunserne fra Skagen er bortset fra det et lødigt og velsmagende produkt lavet af gode råvarer, når man ikke orker at svinge gryder og pander selv 🙂
Ja og så lad os leve mens vi gør det – og nyde foråret. Åh det er så fedt! 😀
Stine Nygaard: Ja, så vil fremhævelserne unægtelig fylde mere end deklarationen i sig selv.
Jeg er helt med på, at også fødevarefabrikanter kører med på en trend og at forbrugerne forveksler det med ‘det sunde valg’, som du skriver. Hvilket din historie om dressingen jo illustrerer perfekt. P.t. er vegan et af ‘ordene’ endog i forbindelse med makeupbørster – selv om man i mange år har kunnet få børster med syntetiske hår. Marketingmanipulering er forbrugervirkelighed.
Her, hvor jeg bor, kan vi ikke rigtig få godt brød, så hver gang, jeg er i København, så køber jeg Meyer’s Ølandshvedebrød – sejt og godt bl.a. på grund af gluten. I min brødforstand er det kvalitet, men for den, der rent faktisk ikke kan tåle gluten, hjælper kvaliteten jo ikke meget.
Jeg ved ikke Stine, der er mange, der løber sur i det – både pga. vildledning men også fordi de ikke kan tyde deklarationer.
Hej Lise
Jeg stikker lige hovedet indenfor, for at komme med en lille opdatering.
Jeg var på apoteket og fik en prøve på La RP Lipikar Baume+ , som sønnike fik på huden her til morgen. Desværre med svie til følge. Her hjalp lidt facemist heldigvis. Han har altså også bare den mest hyper sensitive hud, jeg nogensinde har oplevet.
Konsistensen af cremen er heller ikke helt fed nok, så vi fortsætter med gul Locobase – måske med en snert af den fede orange.
Den bruger jeg selv til hænderne.
Den næste udfordring bliver så at finde en god solblokker til ham. Environs solcreme er ellers ret god, men har kun faktor 15. Og det er ikke nok med så stærk A vitamin kur. (Eve Lom’s svier også)
Til gengæld er Avivir Aloe snapsen og mælkesyrebakterierne begyndt at virke på hans ødelagte mave – sådan helt konkret fra i aftes af… 😉 Og må jeg lige have lov til at komme med et KÆMPE ‘tak’ for det!! <3
Det betyder en hel del for drengen. Meget mere end du aner.
Han har det der had/kærlighedsforhold til den stærke akne medicin, du ved. På den ene side er de (og hans læbepomade fra Decubal) hans bedste venner lige pt. Tro mig, han har ikke misset en eneste pille i forløbet! Og læbepomadene er i hans hånd 24/7 – også når han sover. Men på den anden side bander han de piller langt væk, da de har smadret maven, så han render på tønden konstant…
Men også der havde den kloge hun elefant overblikket! Jeg bukker og skraber i støvet – tager hatten af for blogmutter. Nu har hun gjort det igen!!
TAK, du kære <3
Christina hansen: Dit hoved er så velkomment (; Men jeg er da ked af, at jeg fik lokket dig til at købe Lipikar Baume+ Heldigt så, at mit råd om Avivir og mælkesyrebakterier fungerer. Da produkterne ikke er så voldsomt dyre – og dit morhjerte banker for at hjælpe sønnike med alle midler – så kunne I måske prøve Avivir misten.
Aloe vera virker jo også godt på hudens immunforsvar og balance i det hele taget – og så fugter den. Jeg tænker, det også er en god idé under solcremen netop af disse årsager.
PS: La Roche-Posay har faktisk rigtig mange forskellige typer solcremer og nogle af de højeste uva-filtre….hvis du tør La R-P igen (;
Og du skal ikke takke kære, jeg er glad, hvis jeg kan give ideer til hjælp. Det må jo være så svært for unge, der bøvler med akne og er nødt til at tage medicin. Nok svært at trøste sig med, at det går over.
Nu er jeg den første at sige at glutenintolerans og overfølsomhed for gluten eller hvede (eller andre fødevare), kan være mere komplekst og individuelt sværdefineret end kun den “rene/ægte” cøliaki man kan finde med lægens tester.
Det sagt så kan man finde meget sjovt, derovre i USA hvor ortorexi (tror jeg det hedder, hvor kosten bliver ens religion) er stort (tror det er få danske firmaer der skriver glutenfri på sine produkter?).
Fx købte jeg i USA økologisk lemonade som var mærket glutenfri, det er jo lidt sjov, helt i stil med risfri kartofler. Det er et buzz word, et salgstrick og det virker, i en kultur hvor det man køber og forbruger i den grad definerer den man er og de ‘beliefs’ man har.
Og så er der klart nogle få, der virkelig ikke kan tåle at få hvede eller gluten hverken indvortes eller udvortes, men jeg tror nok de er ret få. Lige som du skriver.
HeLene: Du har helt ret, og derfor er der så mange mennesker, der døjer med f.eks. gluten-intolerans…..deres læge forfølger det ikke, når blodprøven har sagt ‘ikke-cøliaki’.
Jeg vil tro, at ortoreksi spiseforstyrrelse trives vildt i USA, hvor også uendelig meget ‘poor man’s juice er blevet rich man’s health drink’. Og du har helt ret….det er det rene galimatias af marketing craze. Og vi følger efter som vi plejer.
Med hensyn til kontaktallergi over for gluten, så er det tilsyneladende ikke aktuelt at tale om og dermed blot endnu et eksempel på free off. Det er blevet den nye anprisning af produkter….
Samtidig har vi jo den med *what the bleep do we know* og hvis nogen får det bedre/har det bedre med at helt undgå gluten i både kost og plejeprodukter så synes jeg det er fint. Nogle gange er man jo også selv der hvor man er villig at prøve (næsten) hvad som helst for at få det bedre… At det så også kan udnyttes, ja, det er da ikke nyt under solen? Så er det jo om at være sin egen ekspert, ik?
HeLene: Er det ikke også lidt af problemet….at alle vil være eksperter.
Ikke så længe man kun prøver at være sin egen ekspert, når man tvinger sin sandhed på andre-not so much. Og som så meget andet er det jo en process at nå derhen. Når det gælder beauty får jeg meget inspiration på den her blog-til at tænke selv og finde ud af ting. Og være ydmyg i processen, mod andre og sig selv.
HeLene: Netop – tænke selv, tænke logisk. Det kniber for mange af tidens selvudnævnte eksperter.