Indsatsen er i gang. Opskriften får du her!
Jeg ryddede op i går. Gik i porcelænsarkiverne, for jeg havde aftalt med en dygtig mand på det område, at han kom og kiggede på noget af det, jeg havde hevet ud af skabene. Ved I, hvad han sagde om mine kaffestel – herunder det fineste mokkastel: “Det kan jeg overhovedet ikke sælge, ingen bruger kaffestel mere.”
Det gør jeg jo heller ikke selv til daglig men dog – meget af affektion – til gæster. Og så kommer cappuccino på café da altid i kop og hvem kunne forestille sig english afternoon tea, som ikke var i kop. Men det var selvfølgelig ikke den type kopper, jeg havde.
Foto: pexels.com
I hvert fald vil ingen i familien overtage, så det må blive Røde Kors eller genbrugspladsen. Det var en lang sidebemærkning, og den egentlige anledning til mit forsøg på oprydning var allermest at skåne dem, der står med det, når jeg er væk. Hvis jeg kunne sende et råd videre til unge, så ville det være: Lad være med at samle!
Vi er to af slagsen her, der har samlet hvert vores, og jeg har heller ikke nænnet at smide farmors og mine forældres overtagede ud, hvorimellem der også er det, de overtog. Det er jo besjælet. Og her står jeg med flere spisestel og kaffestel og alle kanderne, jeg selv har samlet og og og…..Listen er lang, og jeg føler allerede skyld over for dem, der kommer til at stå med oprydningen.
SÅ….frem til dagens ærinde eller tema, det, jeg frygter mere end andet, nemlig at blive dement. Og selvfølgelig frygter jeg også andre sygdomme men allermest at miste ‘mig selv’ og den mulighed for at kommunikere og selv bestemme i mit liv, som en fungerende hjerne giver. Også til at beslutte at rydde op i tide. OG sætte forebyggende ind i sidste øjeblik.
Foto: Billedet er fra forrige år og der er lige så mange æbler i år….
Heldigt så, at jeg – omend jeg ikke blogskriver i hånden – faktisk har brugt mine håndlapper en del. A propos indlægget HER tilføjet strategien nævnt i studiet omtalt i artiklen HER, hvor eksperterne trods forbehold for, at det er et lille studie, godt vil konkludere, at de tiltag, man anvendte, de virker demens-forebyggende.
Jeg får sådan lyst til at gentage Michael Pollan’s mere end 20-år gamle ord: “Real food, not too much, mostly plants“. Vil man gerne holde sig hjerne- og hjertesund, så bør menuen således stå på komplekse kulhydrater, hedder det fra Harvard University-demens-studiet, som er refereret i artiklen, som danske forskere kalder fremragende. Og hertil kan vi føje de lige så kendte råd: Søvn, træning og stressreduktion.
Kostprogrammet i studiet bestod af vegansk diæt med fokus på frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, frø og nødder og sojaprodukter men minimalt af de forarbejdede fødevarer på tallerkenen. Desuden fik deltagerne de kosttilskud, som menes at styrke kognition, og det var bl.a. andet omega-3 fedtsyrer, vitamin C og B12, magnesium L-threonat samt multivitamin.
Jeg kan krydse af på listen og foruden også at krydse fingre, så har jeg personligt tilføjet glukosamin for mine syge led samt Q 10 og selen og om vinteren D-vitamin lige som jeg kun tager C-vitamin om vinteren, fordi min tallerken bugner af dem i sommersæsonen.
Foto: Jeg guffer taknemligt af morellerne i øjeblikket….
Q 10 og selen har jeg taget i årevis og jeg køber altid PharmaNord. Ikke billigst men det er netop deres produkter, man anvender i forskning og studier af effekt. For nylig afholdtes der således et symposium, som jeg desværre var forhindret i at deltage i. Men man har været søde at sende mig referat.
En af foredragsholderne var den svenske forsker, kardiolog og professor Urban Alehagen, Universitetshospitalet i Linköping, og selv om han talte om et studie med fokus på effekten af selen og coenzym Q 10* på hjerte og ikke hjerne, så er det jo indlysende at overføre en gunstig effekt i forhold til inflammation og oxidativ stress til også at have betydning for hjernefunktion. Og hud!
*Man anvendte Pharma Nord SelenoPrecise og Bio-Quinone Q 10
Deres forskning viste bl.a. ‘forhaling af den biologiske aldring i form af mindre telomerafkortning’ – I ved, de der ‘snørebånd’ for enden af kromosomerne, som der klippes en bid af ved hver celledeling – så her er jo lige noget for longevity’erne. Professor Alehagen afsluttede således ifølge referatet, jeg har modtaget, med ordene:
“Jeg bryder mig ikke om ordet ‘anti-ageing’, jeg foretrækker ‘sund aldring’, og med vores forskning er det hævet over enhver tvivl, at det kan lade sig gøre. Tallene lyver ikke.”
Studiet er omtalt HER
Jeg beklager endnu et meget langt longskriv, men til gengæld er der læsefri i morgen ♥
Pernille S skriver
Story of my life 🙄🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: <3 <3 <3
Tina skriver
Hej Lise.
I dag vil mange være unikke men er alligevel meget ens. Så har alle de samme lysestager, vaser med mere. Vis en tatovering og den afslører ofte alderen på ejermanden. Når noget ikke er moderne længere skiftes det ud og få sætter pris på gamle ting med sjæl. Et flot dækket bord med et gammelt stel er da mega flot. Jeg har et gammelt stel som en veninde ikke kan forstå ikke bliver skiftet ud da det ikke kan komme i vaskemaskinen.
Jeg vasker det gerne i hånden.
At blive dement eller blind er min værste frygt. Tænk ikke at kunne kende sine kære eller se naturens smukke farver.
Bedste hilsner
Tina
Lise Grosmann skriver
Tina: Hej Tina, smiler og giver dig ret. Der tales så meget om cirkulær økonomi og genbrug, men stadig tæller det gevaldig meget at følge trends. Sjovt, du nævner det med at dække bord, i dag gjorde jeg det i det små – for det var bare et kaffebord med boller og kage OG kaffekopper (;
Åh ja, blind….også en frygtelig skæbne. Vi krydser fingre og takker for, at det er gået godt til nu <3
Annette skriver
Kære Lise
Jeg har også forsøgt at sælge noget af mine, synes jeg jo selv, fine ting fra skabe og skuffer, netop for at rydde lidt ud. Jeg har fået den samme besked. Samtidig læser man jo, at det er populært at indrette sig med ting, der har “sjæl”, og at mange sælger gennem dba, så jeg undrer mig lidt over det.
M.h.t. hjernesundhed og det at bruge hænderne, ved jeg ikke, om klaverspil måske kan have en gunstig effekt, men jeg håber.
Håber også, at det går godt med din næse.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Annette, allerførst tusind tak for at spørge til min næse <3 som endnu ikke er helet og under plaster. Men det bliver forhåbentlig godt.
Og ved du hvad, jeg tror, du bruger dine hænder/fingre til noget af det mest stimulerende overhovedet. Det må være vidunderligt at sætte sig til klaveret og lade sine fingre lave musik. Det drømte jeg om engang.
Det lyder som om, du også skal til Røde Kors eller genbrugsstationen med porcelæn (;
God dag kære <3