Lidt sund skepsis er ikke af vejen
Nævn mig en kur og jeg har sikkert en bog på hylden om den. Det gælder også faste. Ordet lige nu og især med ‘intermitting’ foran. Eller i tal som 16:8 kuren eller 5:2 kuren. Begejstringen skyldes, at læger og aldringsforskere mener, at det ikke bare har sundhedsmæssige fordele at holde spisepauser, de mener, at der er håb om at leve længere. Hvem ved – måske ældes baglæns, som Nicklas Brendborg skriver. Gid det var så nemt.
Det skete jo ikke de andre gange, faste var modekuren. Men selvfølgelig, hvis nogle af de mange læsere, der rev ALT for damerne ned fra hylderne, da Grethe Schmidt’s fastekur i ’85 kørte over tre uger, de holder kuren endnu, så har vi tilbage at se.
Et noget uautoriseret studie unægtelig, og problemet er i det hele taget, at der kun foreligger studier på dyr, og det er, siger ernæringsekspert Morten Elsøe, set tidligere i andre sundhedssammenhænge, at resultater på dyr ikke direkte kan overføres til mennesker.
Der er således set effekt på aldringsprocesser i insekter og mus, når de fik for lidt mad, men dokumentation mangler altså, når det gælder mennesker og er kun svag, når forsøgsdyrene var aber. Og ét er, at man kan tvinge dyr i fangenskab på faste over en række år, men det bliver jo svært at gennemføre den type studie med mennesker.
En ting har vi dog fælles mus som mennesker, og det er, at også for os har sult været et livsvilkår og er det stadig for alt for mange. Derfor er vores krop indrettet til at klare perioder uden føde og måske endda optimere sig, mens den har fordøjelsesfri. Kroppen har en masse knapper at trykke på, og her er det så, at noget af det sunde kommer ind.
Der bestilles og afbestilles…..hormoner, antioxidanter, enzymer ikke mindst og meget mere. Hele værktøjskassen, som kan påvirke inflammation, insulinfølsomhed, kolesteroltal, reparationsgener og cellefornyelse, immunforsvar. Siger de kloge. Og det kan dårligt undgå at påvirke levetid, hvis ellers resten af livet leves fornuftigt, og man ikke har meget uheldige gener.
Det er den gamle sandhed om homøostase. Balance. Lidt skidt er godt. Så enkelt er det. Et koldt dyp er godt et langt koldt dyp bliver vi syge eller dør måske af, korte pauser i spisning er godt sult over lang tid bliver vi syge og dør vi af. Den første, der for mange år siden præsenterede mig for begrebet homøostase, var Dr. Scient Suresh Rattan, der forskede i cellulær aldring på Molekylærbiologisk Institut, Aarhus Universitet. Jeg fandt en artikel, der nok er fra den tid, og som man kan læse, så var han jo år forud. Snup også den HER med, det er så spændende, hvad han skriver om alder og hjerner, der ikke bliver gamle (;
Men sandsynligheden er, at hvis man spiser mindre til måltiderne og efter den aldrig aflivede regelremse real food, not too much and mostly green, så virker det lige så sundt. Og det passer ind under en anden hypet trend, anti-inflammatiorisk kost, som ham HER rettede opmærksomheden mod for flere år siden. Og HER ord om intermitting fasting.
Men har man lyst til at faste, så go for it. Det kan måske give et mere afslappet forhold til mad, hvor balancen jo ikke skal tippe mod spiseforstyrrelser. Eller den helt tossede trend, der var på et tidspunkt – at hvis man fastede, så kunne man guffe løs på søde sager og snacks med god samvittighed. Det kan man gøre, som man synes, men nok aldrig med god samvittighed, hvis man har celler, der har brug for næring (;
Faster man over længere tid, så skal man ikke drikke litervis af vand dagligt, for man risikerer at skylle mineraler og vitaminer ud. Med hensyn til motion, så er yoga og gåture bedre end intens træning. Også selv om man vil tabe sig. Det er det med balancen!
Og vælger man tidens mest populære faste-udgave, så siger den jo, at man skal springe morgenmaden over men altså må spise frokost og aftensmad. Tænke tænke….jeg kunne nu forestille mig, at det var sundere at springe det alt for ofte usunde aftensmåltid ledsaget af måske mere end ét glas vin over, og så snuppe noget sund morgenmad, så kroppen har noget næring at bruge af til dagens opgaver. Det ville sikkert også forbedre søvnen hos mange.
Selv har jeg ikke i sinde at praktisere faste. Men jeg holder fast i kun at spise frugt til morgenmad og altid spise råkost før et måltid. Også før formiddagens og eftermiddagens kaffe/kage. Ifølge Grethe Schmidt, der netop rådede til det, så igangsætter det enzymer, der er gunstige for fordøjelse og optagelse af næringsstoffer.
Og selv om hun ikke talte om tarmens mikrobiom, så ved vi jo nu, at det er guf for dem. Jeg spiser aftensmad forholdsvis tidligt og et ret let måltid. Herefter har min krop omkring 12-timers pause til næste morgens frugt. Selv aftenispinden er droppet, for den delte jeg jo med Nikko, og han er her ikke mere ♥
Karin Winther skriver
Det er så interessant med de faster. Og at man selvfølgelig ikke bare kan overføre testresultater fra dyr, over på mennesker ! Selv blev jeg irriteret over, “at intermitting” fasten havde en dårlig indflydelse på min fordøjelse . Ingen dejlige toiletbesøg om morgenen, så det var på plads. Nejnej pludselig midt under gåtur måtte jeg haste hjem 😬😳 Troede det ville ballancere sig, men efter 5-6 uger, blev jeg træt af det. Desuden elsker jeg min morgenmad, så det blev ved et forsøg!
❤️
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Lutter kloge betragtninger, der førte til en i mine øjne fornuftig beslutning <3 Og jeg kender den der med trangen lige mens man er i gang med at gå tur. Og helt ærligt, så tror jeg altså stadig, at morgenmad er dagens vigtigste måltid. Når folk vælger at afskaffe det, så er det travlhed med at komme ud af døren. Mens aftenmåltidet er forbundet med madnydelse og måske det der glas vin, og det vil man nødig undvære. Og hvis man blot skal lære det fornuftige at spise mindre og det rigtige og nyde samme fordele, hvad er så problemet <3
Karin Winther skriver
Præcis!! ❤️
Nanna skriver
Tak for at nævne dette. Jeg skrev personligt til Morten Elsøe, som jeg synes er den klogeste at høre på “derude” 🙂 Jeg har også været til Nicklas B’s foredrag om aldring hvor han snakker om faste. Jeg har selv 5:2 kuren som bog, jeg har lyttet til David Sinclair podcast, anbefalet af Anette, en mand som også går ind for faste. Jeg lyttede sågar til en dansk forsker på KU om fasting i Go Morgen DK i sidste uge. Men jeg savner altså forsøg på mennesker. Og som Elsøe også mente, så kommer intet i nærheden af KRAM(S) faktorerne- kost, rygning, alkohol motion (stress). Jeg beundrer alle de kloge mennesker jeg har nævnt ovenstående, og det er godt med perspektiver og forskning. Priser det! men Wow hvor bliver jeg forvirret. 🙂
Generelt har jeg det svært med folk der prædker én ting. Et blåbær. En olie. En duft, whatever som skal få dig til at leve længere. Måske fordi jeg selv er hoppet i fælden for mange gange, købt mig fattig og ikke mærket effekt 🙂
Det jeg selv tror allermest på er: gode og sunde relationer <3 her viser studier, at folk der feks drikker og ryger som skårstene i Thy-lejren kan leve længere end motionisten (sommetider!!!) fordi de er rig på nære relationer. Dét synes jeg er interessant, eftersom jeg selv har tendens til at tro, at jeg kan gå og købe mig fra det hele (sygdom, alderdom, m.m).
Knus
Lise Grosmann skriver
Nanna: Kloge og sande ord og tusind tak for at snakke dem her <3
Morten Elsøe har en god skeptisk indgang til al prædiken. Og for eksempel er superfood nonsens, som du selv nævner. Der er heller ikke inden for kost nogen single one bullit, der kan det hele. Ikke et blåt bær, der er mere værd end andre. Vi skal spise regnbuen.
Når det kommer til Sinclair, så er han jo forsker mere end ernæiringsekspert (har f.eks. interesseret sig meget for resveratrol) og det samme gælder Nicklas Brendborg, men selvfølgelig peger de på nogle rigtige faktorer. Som at faste kan formidle gode processer i kroppen. Men som du selv nævner, så kan en storryger i godt selskab ende med at overleve en kostekstremist og det samme gælder jo en overvægtig.
Men med de kloge briller, du har sat på næsen, så tror jeg, at du er godt rustet til at styre uden om det værste på vej til en sen afslutning. Stort knus <3
nanna skriver
Selv spændende skriv, søde lise – tak for at dele. Jeg er STADIG fascineret af faste, købte endda bogen dengang, jeg kan bare gode lide der er belæg for noget. Ligesom med a-vitamin:) Jeg tror, jeg vil faste, hvis jeg har lyst. Weekend knus til dig. Tak for, at du gør os klogere og skriver om interessante ting.
Lise Grosmann skriver
nanna: Jamen jamen, det er da mig, der skal takke <3 Og selvfølgelig skal du faste, hvis du har lyst, og der er jo helt sikkert positive sider, som er underbygget videnskabeligt. Det vigtige er jo bare at styre det fornuftigt og ikke betragte det som noget, der så giver plads til eventuelle usunde vaner, for så har man jo ikke opnået noget.
Da jeg rodede bunkerne igennem i dag efter mine noter, så stødte jeg på denne gamle artikel. Og den holder jo. Suresh Rattan var den første, der præsenterede mig for begrebet homøostase - altså at lidt skidt er godt og holder 'systemerne' fit og i form til at tackle livet i almindelighed men også eventuelle udfordringer bedre. Weekendknus også til dig og tak for alle dine søde ord <3
https://videnskab.dk/kultur-samfund/stress-er-sundt og her en nyere og spændende artikel af Dr. Rattan https://videnskab.dk/krop-sundhed/den-optimale-levealder-er-45-aar