Fugt finder nye former
Foto: pixabay.com
Hvis nu du forestillede dig, at du havde ren hud. Ikke nyrenset fri for naturlig barriere og heller ikke med creme, toner eller andet. Bare bar hud som den ville være, hvis vi ikke dyrkede hudpleje. Så ville vand på huden virke lidt som på det smukke foto. Prelle af. Heldigvis. For ellers ville det være småfarligt at gå ud i en regnbyge.
For store fugtniveauer i huden er i øvrigt aldrig ønskværdigt, fordi det øger risikoen for inflammation.
Men den der fugt, der får huden til at ligne sit ungdommelige bløde jeg lidt mere, den vil vi gerne fylde på. Helst langvarigt og gerne lidt længere ned end lige i det hornede øverste lag. Vore bønner er hørt og forskellige ingredienslaboratorier har længe arbejdet med hudens egen fugtspecialist, vores favorit glycoaminoglycan hyaluron. Som i øvrigt også er sårhelende og anvendes flittigt i forskellige former inden for medicinen.
Og det er det der med forskellige former, der sker ting med. Molekylet bliver gjort mindre, fordi hyaluron er et såkaldt makromolekyle, og selv om størrelse ikke betyder alt, så betyder det meget. Men nu er selv fugteren par excellence også blevet fedtopløselig. Og det betyder, at hyaluronen kan komme tættere på de store naturlige lagre længere nede i huden. Det kan komme gennem det afvisende (=beskyttende) hornlag.
Lige som vitamin C i fedtopløselig udgave har bedre mulighed for at komme ned og aktivere dannelsen af elastin og kollagen, som er det vitamins speciale. Ud over det med at være superantioxidant og pigmentudjævner.
Nimue er ifølge dem selv de første med oliebaseret hyaluronsyre* i deres Hyaluronic Oil, som altså når længere ned i huden med sit fugtboost og derfor i kraft af sin holde-på-fugt-oliekomposition også vil være i stand til at mindske det såkaldte transepidermale (TEWL) fugttab.
Ny er også Nimue Hyaluronic Ultrafiller, der anvender nogle af de andre lab-bearbejdede hyaluronater. Acetyleret hyaluronsyre for eksempel som øger hyluronets kapacitet til at lagre fugt i huden og også anvendes af bl.a. NIOD og Shiseido.
Når vi tænker hyaluron, så tænker vi på den der unikke filler-egenskab, som dette fugtsugende naturlige vidunder har. Huden bliver glattere at se på, og den bliver blødere – plumpet, som det kaldes med et godt beautyord. Jo længere, man kan få det ned og jo længere tid man kan få det til at blive på stedet, jo mere vil selv dybe rynker fyldes op så at sige fra bunden.
MEN, som nævnt, så er mere ikke altid bedre. Og heller ikke jo lavere, hvilket her betyder molekylevægt. Den måles i kDa, og det behøver vi heldigvis ikke være specialister i, for det er de laboratorier, der arbejder med hyaluron. Og vi har faktisk en specialist herhjemme, så hvis du har lyst til at vide mere om alt det, man anvender hyaluron til og alle de former, det kan tage, så klik HER.
PS: Pga. hyaluronets helende egenskaber og nødvendighed for cellekommunikation, så vil jeg foreslå dig, der påtænker at nålerulle, når sommerens sol er fortid, at du vælger et rent og enkelt hyaluronserum efter rulleriet.
*) Den nye oliebaserede udgave af hyaluron løser et ikke uvæsentligt problem for mange sønhedsprodukter, hvor fugt også er ønskværdigt men hvor vand ikke er til stede som det nødvendige element. Masser af makeupprodukter for eksempel.
Charlotte skriver
Uhh Lise de lyder begge to gode hvilken vil du anbefale jeg køber til efterår /vinter til min 54 årige let tørre kreppede hud.
Kh Charlotte
Lise Grosmann skriver
Charlotte: Svært spørgsmål, men selv om det er spændende med den oliebaserede, så tror jeg, at jeg selv ville vælge Hyaluronic Ultrafiller. Jeg skal sige, at jeg ikke har prøvet nogen af dem, jeg synes bare, at det er spændende, hvad der sker sådan rent teknisk.
Men Nimue fortæller, at deres hyaluron-duo i Ultrafiller er 50 gange mere effektiv til at holde på fugten og fugter overhuden fem gange så godt i forhold til hyaluron i traditionel udgave, og da hyaluron i forvejen kan suge 1000 gange sin egen vægt i vand, så må det godt nok betyde velfugtet hud (; Desværre er ingen af dem billige – Filler koster 785 kr. for 30 ml og Hyaluronic Oil koster 315 kr. for 15 ml