Sæsonen starter nu. Nej vil mange af jer måske sige, sæsonen er hele året fra morgen til aftenrens. I så fald skal du vide to ting 1) Du – men allermest gælder det dit barn – øger risikoen for kontaktallergi og muligvis andre skadeeffekter alt efter valg. 2) Du skyller det ud i miljøet bagefter.
Det gælder solfiltre.
Solfiltre har voldt hovedbrud på rigtig mange kosmetiklaboratorier i nogen tid. Først var det mistanke om kræftrisiko og nu er det død over koralrev. Det er nemlig sådan, at visse UV-filtre dræber algeliv og dermed koraller. Det var noget af det, der blev talt om i går, da Caudalie lancerede ny solserie, hvor de har skåret skarpt på indhold af filtre. Og derfor er de her ikke at finde hos dem.
Valget faldt på de fire, du kan se på foto herunder, fordi de balancerer mellem sikker beskyttelse og lav risiko for hud og miljø (klassificeret ‘low risk’ hos EWG). Man står altså ikke med et valg mellem at beskytte sin hud og naturen.
Det er såkaldt ‘kemiske’ filtre, som virker ved at optages i huden, så UV-strålerne bliver det i mindre grad. Derfor skal de på som første step i din egentlige hudpleje. Altså efter for eksempel en toner rigeligt fyldt op med antioxidanter.
Og vælger du Caudalie solcremerne, får du derudover et patenteret og yderst effektivt antioxidantkompleks hentet fra vinplanten, der som bekendt holder ud i sol og frost i op til 100 år. Og så er der det med commitment, som rigtig mange i denne branche kan lære en del andre brancher om. Jeg indsætter video allernederst.
PS: Vælger du solcreme med fysiske filtre er korallerne beskyttet. Men foretrækker du nano, for at undgå, at filtrene hvidter og i øvrigt er nemmere at fordele, så undgå spray, så du ikke får inhaleret noget af det.
Og så lige tilbage til det med børnene og allergien. Og en god grund til at vælge 15 og bruge nok – NÅR det er nødvendigt. For jo mere solfilter, jo større er risikoen for kontaktallergi, siger toksikolog i AllergiCertified Ewa Daniel. Og det problem er stigende for børns vedkommende. Hun nævner octocrylene som særlig problematisk.
I et interview til magasinet Helse siger Ewa Daniel: – I dag får vi at vide, at børnene skal smøres hele tiden. Bor man i Danmark, er det ikke nødvendigt at smøre sit barn ind i solcreme allerede klokken syv om morgenen. Det er bedre at vente til hen på formiddagen*). Og sidder man selv på et kontor hele dagen, er der heller ingen grund til at anvende en creme, der indeholder SPF, siger hun.
Læs HER om ulemper ved høj SPF
*) Men husk det med frokostpausen, som måske er det allervigtigste, du kan gøre for at minimere de dårlige sider af sol – og ja solcreme. Gør ophold i skygge mellem k. 12 og 15 til en god vane. Sådan som de gjorde sydpå dengang de var solkloge. Tag let tøj på og så kan du nøjes med solcreme i ansigt og på anden hud, der stikker udenfor.
Tjek i øvrigt UV-indeks, er det 3 eller mere, så kræver ophold i sol beskyttelse. Af tøj og/eller solcreme. Og solcreme nok er en håndfuld til kroppen og en teskefuld til ansigtet. For børn er det selvfølgelig en barnehåndfuld og en halv skefuld til ansigtet. Der er gratis app til UV-indeks HER
Foto Derma
Jeg vil gerne nævne en dansk solserie, som gør det rigtig godt, nemlig Derma. De har alle de sikkerhedscertificeringer, man kan ønske sig – herunder AllergyCertified. Det betyder, at nogen med greb om tingene har studeret indholdet og vurderet det i forhold til hud/sundhed og miljø. Produkterne er også parfumefri og veganske. Læs mere HER.
Og så bare de allersombedste ønsker om en dejlig solrig weekend til jer ♥ Foto herunder er lidt påskestemning fra Tivoli, hvor jeg var til møde i går. Måske lidt svært at plagiere til parcellen derhjemme, men sødt er det.
Heidi skriver
Dejligt indlæg som sædvanligt.
Håber der kommer mere fokus på de naturlige fysiske filtre, som ikke er nanobaseret, men er gode for miljøet og kroppen?
Hav en dejlig solskinsdag. H
Lise Grosmann skriver
Heidi: Tusind tak kære, det er jeg glad for, at du synes. Vi har næppe hørt det sidste om UV-filtre. Lige nu arbejdes der meget med naturlige filtre herunder flavonoider sammen med en lav koncentration af ‘kemiske’ filtre. Men det er jo en kendsgerning, at de finder vej til afløbet og ikke lader sig fjerne men ryger ud i miljøet. Og i det perspektiv ville det sundeste jo være, hvis vi fik genlærte at omgås sol.
Dejlig solskinsdag også til dig <3
Martha L. skriver
Virkelig interesant læsning om Caudalies tiltag
Lise Grosmann skriver
Martha L: Ja, det er dejligt, når nogen ikke bare gør sig umage men også tager et ansvar på sig. Jeg synes, at denne branche er pænt forbilledlige i forhold til mange andre.
Anna skriver
Jeg er på jagt efter en smuk solhat med UV filter. Fandt en smuk en med UV-beskyttelse SPF 50 plus der desværre var udsolgt, så jeg fortsætter min søgen – også på udenlandske hjemmesider, da den ikke må se for bøllehatagtig ud;) Jeg håber at der med tiden kommer et større udvalg.
Lise Grosmann skriver
Anna: DET måtte jeg lige tjekke, for jeg er ikke nået længere end til den gamle stråhat og cap’en uden ekstra UV-beskytetlse. Du har sikkert selv googlet og set stråhattene hos hatshop og også set smartsunwear, men det er nok mest børn og bølleagtigt (; Måske kan nogen her hjælpe?
Anne-Marie skriver
Dejligt at se Derma er et godt valg? Og jeg er heldig at have en Caudalíe faktor 50, som fulgte med som gave ved køb af en serum der lysner pigmentpletter. Ja de bør jo egentlig sælges parvis, især om sommeren.
Jeg er helt på din side med at begrænse brugen af solcreme dog. Om vinteren bruger jeg ingenting. I mellemsæson er det bare pigmentpletterne, der ligger henover kindbenene, der får en tur med en solstift fra Rudolf Care eller Derma (den virker dog fedtet på huden, hvor Rudolf Care bliver helt usynlig efter et stykke tid).
Om sommeren får hele ansigtet, men om kroppen får, er altid afhængig af hvor meget jeg er nødt til at opholde mig i solen.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie: Ja, de har nogen lunde, hvad der er af certificeringer, så man kan føle sig sikker både i forhold til sin hud/sundhed og miljø. Og der er selvfølgelig andre, men nu fik jeg lyst til at nævne Derma, fordi jeg synes, de er lidt overset (;
Men Caudalie har jo også lagt et arbejde i at opfylde den slags krav og mere til med deres plant-et-træ-aktivitet.
Det er og bliver et på-den-ene-side-og-på-den-anden, fordi vores livsstil i dag ikke er særlig hensigtsmæssig i solhenseende. Vi sidder inde og når solen så endelig er der, så er det svært ikke at suge dens energi og den sundhed, som den jo giver, til sig. Det er et urinstinkt. Men førhen var vi mere ude hele året og alt andet lige, så er det sundere i forhold til alvorlige problemer.
Det er jo bemærkelsesværdigt, at det netop ikke er dem, der er meget ude i forbindelse med arbejde, der får modermærkekræft, og at den især kommer på kroppen på steder, der sjældent er udsat for sol – benene for eksempel.
Og ja Anne-Marie vi er enige, jeg gør faktisk som du fra vinter over mellemsæson til sommer (:
Kirsten V skriver
Mange tak for alle dine gode råd og inspiration Lise.❤
Jeg har langt om længe vændet mig til, at bruge paraply, især på rejser.☀️ Dog kun de dag, hvor jeg ikke har lyst til meget solcream, pga hvis jeg skal noget senere…..
Rigtig god weekend. ??☀️
Lise Grosmann skriver
Kirsten V: Tak, jeg er glad, hvis du fandt noget at bruge <3
Det er jo sjovt med den soladfærd, for engang for ikke SÅ forfærdelig længe siden var det utænkeligt for en kvinde (af en vis stand) at gå ud i sol og få ødelagt sin fine hvide hud, og nu er det noget, vi skal vænne os til. At gå med paraply men for nogens vedkommende også at bruge solcreme. Men det er da så klogt især i stærk sol sydpå. Skygge holder, det gør solcreme ikke altid.
God weekend også til dig kære