Om lidt af hvert og vores sansers natur
Lige nu er det menopauseovergangsalder, der løber med overskrifterne, og om den fase kan man sige, at det er sidste gang, de for alvor slår til, hormonerne. Det skriver og vejleder fornuftige stemmer som certificeret menopause-rådgiver og sygeplejerske Sanne Gottlieb og teamet bag Menokind om, så følg dem på Instagram, hvis du er før/midt/efter-påvirket.
Og tilsæt et skvæt sund fornuft, når du andre steder støder på somme tider temmelig hysteriske påstande om, at man nærmest bliver gak i knold og krop. Jeg har personligt mødt større udfordringer mentalt, psykisk og fysisk end min overgangsalder. MEN – jeg ved det – vi rammes i forskellig grad!
Jeg husker en påmindelse fra hudlæge Carl Kyrklund, Ihosairaala Skin Hospital, Helsinki, om, at selv om man rammes af ny hormonstatus, som også påvirker stofskiftet på forskellig vis, så betyder det jo ikke, at man skal begynde at sulte sig eller spise en speciel kost. Ingen skal have hurtige kulhydrater men alle skal have de gode, der er i for eksempel frugt. Ingen skal have mange røde bøffer, men alle skal bruge protein, fordi vores krop er en proteinfabrik og der hele tiden skal opbygges og repareres væv. Ingen skal bruge dårligt fedt men alle skal bruge det rigtige fedt herunder de essentielle fedtsyrer i for eksempel fisk. Og alle skal bruge vitaminer, mineraler og andre mikronæringsstoffer.
Foto: For mig er det her første step med toner/essence/mist – hvad det nu kaldes – det mest velgørende. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg nogensinde vil springe det over. I har set produkterne her på tidligere fotos, men ny er New Nordic’s Energizing Face Toner. Som sædvanlig fra deres dygtige hånd masser af naturlige ingredienser herunder en af tidens (gen)populære rød tang i et skønt fugtbad af hyaluron og glycerin. Se dem alle HER. PS: Måske kan man synes, at Avène kildevanden selv om den ‘mister’ ikke hører til her, men dels virker den afbalancerende på huden og fugt får man jo også og så er den totalt velgørende og kølende – f.eks. ved en hedetur ♥
Han nævnte også, at uanset hvad man udfordres af, så vil god hudpleje altid gøre en forskel. Og plusser man på plejen, så plusser man selvfølgelig også på huden. Gør det nemmere at være hud (jeg skrev nogle af hans tips til hudpleje HER). Alene omsorgen gør godt, for hænder, hud og hjerne kan noget vigtigt sammen, sagde han. Rummer budgettet muligheden, så køb en time med omsorgsfulde hænder eller lad dine egne være det lidt ekstra.
Jeg er den heldige ejer af en nu ældre men ikke mindre fantastisk bog om vores sanser – ‘Sansernes Natur’ af Diane Ackerman, der på forsiden får følgende ord fra The Washington Post: “…… Et svimlende dyk ned i verden omkring os – fra de hormonale virkninger af moskus-duften til vort biologiske behov for berøring.”
‘Huden har øjne’* skriver Diane Ackerman og beskriver, hvordan huden er som en følende boble omkring os, bærbar og vaskbar. Bogen fås så vidt jeg kan se antikvarisk, og selv om den altså har nogle år på bagen, så er det en anbefaling herfra. Det er fantastisk læsning.
*Det såkaldt ‘somatosensoriske system’, følesansen, er det sansesystem, der udvikles først i fosteret, og barnet kan allerede fra 8. uge føle berøring. HER fortælles, hvordan enæggede tvillinger rør ved hinanden ♥♥
FAQ! Huden og hjernen har den samme embryologiske (embryo er de tidligste faser før betegnelsen er foster) oprindelse og deler det samme bakterielag – en gruppe celler, der dannes under embryogenese. Denne fysiologiske forbindelse forklarer lighederne mellem huden og hjernen. De er forbundet med de samme neuromediatorer, som sender information fra huden til hjernen og omvendt. Det er jo ikke helt forkert, når neuroforsker Claudia Aguirre siger, at huden er vores udvendige hjerne. Den skal i hvert fald vide, hvad der foregår under og ovenpå den. Neuromediatorerne spiller en vigtig rolle for hudens beskyttelse, fornemmelser og immunitet. Kilde: dermatolog Anne Cohen-Letessier
GOD WEEKEND med kærlig hilsen fra mig ♥
Skriv et svar