Men her stopper ligheden ofte
Når vi rammer nabolaget af de 20 år, hvor alt er så optimalt, som vores biologi har magtet det, så begynder afviklingen så småt. Over mange år forstås, men på et tidspunkt bliver der nedsat aktivitet i fornyelsesprocesser og selvfølgelig også i huden. Derfor kom EGF, det helende, regenererende og vækstfremmende protein med nyt håb. Og nu står der EGF på hvert andet produkt (overdrevet for at fremme forståelsen).
Opdagelsen af EGF > Epiderma Growth Factor gav en halv Nobelpris til Stanley Cohen i 1986. I forskning og inden for medicin var det en åbenbaring pludselig at stå med denne indsigt. Og de muligheder. Og bedre blev det efterhånden som man opdagede alle de andre vækstfaktorer. Læs fakta fra Stanley Cohen HER.
Når det kommer til hud i medicinsk/kirurgisk forstand, så er en af de indlysende fordele ved det vækstfremmende EGF, at man hurtigt kan lave hudvæv i en petriskål til reparation efter skader på huden som f.eks. brandsår eller kirurgisk indgreb. Nærliggende var det jo så at spekulere i, om EGF også kunne sætte skub i vækstsløv men i øvrigt sund og normal hud. Men virker det udenpå på huden?
Ja, den påstand holder. EGF signalerer udefra (hvis ellers den anvendte EGF er duelig) som Stanley Cohen skriver:
“The finding of tyrosine-specific autophosphorylation of the receptor was a breakthrough in our understanding of how a signal from the outside reaches the inside of the cell. It has later been shown that this event is a general pathway through which many growth factors mediate their effects.
Men hvor finder man det cellesnakkende stof, der i bedste fald kan instruere celler til at reparere og genopbygge sig selv? I forskning og i den medicinske verden er der styr på det og helt legal adgang til human kilde. Her er love, regler, krav, der skal overholdes. I den kosmetiske verden er alting lidt mere uigennemskueligt og ofte overladt til påstande.
Og værre bliver det, når noget bliver populært eller ligefrem berømt som det skete med Bioeffect EGF Serum for mere end 10 år siden. Et serum, der udsprang af forskning i udvikling af proteiner til stamcelle-teknologi, biopharma m.m. under ORF Genetics i Island.
I dag vil alle vil have de tre magiske bogstaver, der dækker over et såkaldt polypeptid med 53 aminosyrer. Dog sjældent fra samme kilde. i EU er menneskeligt væv som udgangspunkt forbudt i forbindelse med kosmetik. Planter må bruges og ligeså bakterieteknologi. Jeg synes, at Pudderdåserne forklarer det mildt sagt uigennemskuelige emne vældig fint HER.
Ny på hylderne derude er EGF-Lift Serum Peptides & Stem Cells i den nye serie PRO:LAB fra Amazine Space, og jeg spurgte Laura Bonne om udgangspunktet for deres EGF/oligopeptide-1, som man finder 4% af i produktet. Svaret lyder, at det er et vækststimulerende oligopeptide-1 fremstillet ved fermentering med udgangspunkt i “genmodificeret/bakterievækst” i laboratoriet. Klar besked, og genmodificeret E.Coli er helt almindelig metode. Du kan se fuld ingrediensliste HER og læse om de øvrige produkter i den nye serie.
EGF i Bioeffect er som bekendt skabt i bygplanter og på ingredienslisten står det som barley sh oligopeptide-1. Og når det har et sh, der er en forkortelse af Synthetic Human, foran indikerer det, at EGF vækstfaktoren er identisk med den vækstfaktor, vi har i vores epidermis. Det er en såkaldt replika. Og det kan den blive, fordi man på laboratorier kan købe proteinkoden til den humane vækstfaktor, som man så poder i bygplanter. En af flere fordele ved at anvende byg er, at der ikke er risiko for endotoxiner.
Pris er det evigt tilbagevendende, når snakken er på EGF. Men kan man i virkeligheden sammenligne? Udgangspunkt er som det ses ikke altid det samme og ikke alle EGFer er ‘humanlike’, så de cellesnakker i samme dialekt som huden.
Og endelig tæller formlen, hvori EGF opholder sig. Og i høj grad jo, hvor meget der er i – hvor højt EGF står på ingredienslisten. Plus, at der omkostningsmæssigt er forskel på, om forskning, udvikling og produktionsproces foregår over somme tider mange år på egne laboratorier eller om en ingrediens er købt hos en ingrediensleverandør. Og for en ordens skyld – dem er der mange dygtige af.
Man bør måske afholde sig fra sammenligninger, men her nævnes to topfine produkter, hvor det nye fra PRO:LAB koster 950 kr. for 40 ml, og EGF står no 10 på ingredienslisten. Der er ialt 19 ingredienser inklusive vand. Dette serum anbefales anvendt med creme over.
Bioeffect EGF Serum indeholder som nævnt et humanidentisk vækstprotein, der står no 7 på en ingrediensliste med syv ingredienser ialt inklusive vand, som faktisk står efter glycerin som det første. Prisen er 1.150 kr. for 15 ml, og der anvendes ikke creme over (faktisk helst ikke). Man sparer altså creme.
Hvis vi nu laver et lille regnestykke og siger, at en creme koster 450 kr., så kommer det samlede forbrug af PRO:LABs EGF-serum med 40 ml, hvor der jo anbefales creme over, op på 1.400 kr. Til gengæld må vi kunne trække prisen for en creme fra på Bioeffect EGF-serum, hvor creme er uønsket, og så kommer prisen for de 15 ml sammenlignet ned på 700 kr. i brug.
PS: Altså pris-sammenligner vi reelt 40 ml PRO:LAB serum med 30 ml Bioeffect serum, som i mit eksempel begge svarer til 1.400 kr. i brug. Men produkterne er stadig ikke ens og heller ikke deres EGF.
Der er oligopeptide-1 i mange produkter, og peptider er i det hele taget fantastiske ingredienser til optimering af hud, så kig endelig efter dem. Men selv om det er et fint produkt, så lad være med at sammenligne et Pure & Care EGF serum til 69 kr. med hverken PRO:LAB eller Bioeffect eksempelvis. Tre bogstaver gør ikke produkter ens og med Pure & Care angives ikke noget nærmere defineret med hensyn til de tre bogstaver.
Noget af det, der betyder noget, det er renhed og stabilitet, faktisk ret meget for både holdbarhed af en sart sag og dermed for effekt. Kig HER og få et uredigeret billede på flot effekt både på rynker og hudstruktur. Og er det ikke nok, så ligger der uafhængigt dobbeltblindet studie til at bekræfte – noget af en sjældenhed inden for det kosmetiske.
Og vil du rykke et trin op på den cellevækstfremmende skala, så bemærk, at der lige nu er 20 procent på Bioeffect 30 Day Treatment, hvor man foruden EGF også kan booste cellefornyelse og hudforbedring med vækstfaktorerne KGF og IL-1a. Du kan læse mere HER. PS: Der er p.t. også 20% på nogle af gaveæskerne.
PS: Jeg har bedt Bioeffect kommentere på det stigende antal produkter med EGF og hvorvidt, man kan have tillid til effekt, men de afslår at kommentere andre produkter på markedet.
Min kommentar: De, der gør, kommenterer, er måske dem, der ønsker at fjerne fokus fra deres eget produkt.
Faceness/Sidse Andersen skriver
Kære Lise
Dejlig enkelt og til at forstå, og det er altid godt med et indspark og opfriskning i viden af de produkter jeg både sælger og behandler i.
Er altid glad for at følge med her og læse dine kloge informative indlæg.
Tak for det hilsen Sidse fra Faceness
Lise Grosmann skriver
Faceness/Sidse Andersen: TAK kære Sidse, det er jo fantastisk at få ros af en professionel <3 Hvor er det sødt af dig at skrive!
Mia skriver
Du skrev tidligere at Bioeffect snart kommer med en nyhed 😉 Er ret spændt på hvad det kan være! Afslører du det snart? 😊
Lise Grosmann skriver
Mia: Ja, det bliver i starten af februar, så jeg må vente med at fortælle mere. Men vi er i serum-afdelingen, så meget kan jeg vel afsløre (:
Karin Winther andersen skriver
Man må jo bare erkende at Bioeffect og deres EGF er en lækkerbisken ☺️ Og 20 % er da liiiidt hjælp !
moderkage, forhud eller coli i whatever form, lyder altså ikke rigtigt tiltalende i min verden ….. jeg foretrækker byg 😅
Lise Grosmann skriver
Karin Winther andersen: Mycke mange penge, men hvis man har dem, så bliver det ikke meget hudbedre. Og jeg sætter som dig stor pris på bygarbejdet og hele den rene produktion, der ligger bag. I øvrigt læste jeg forleden – hos kemi fokus tror jeg – at vi burde spise bygbrød.
Karin Winther skriver
Jeg er ikke den store brødspiser, men det ligger i mine gamle vikinggener fra da Sagnlandet var min arbejdsplads, at en god velkontrollabelt byggrød gør underværker 👵🏻👏
Jeg spiser det ikke hver dag, men jævnligt. Havre, byg, boghvede, chiafrø…… min morgenmad skal være superfood !!
Karin Winther skriver
Velkogt 😂 Siri digter
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Nå, så du har arbejdet på/i Sagnlandet, det er derfor, du er så klog på alt det dejlige sted. Jeg fandt artiklen, og de skriver, at byg har dårlig bageevne og bliver hårdt som en kanonkugle https://www.kemifokus.dk/bygbroed-boer-overtage-pladsen-fra-det-klassiske-rugbroed/
Men jeg kan se på din liste, at du klarer dig uden bygbrød….hold da op, hvor er du sund <3
Karin Winther skriver
Fnis ! Kun fordi det smager dejligt! Alle de moderne grødsælgere derude, er begyndt at servere grød med peanutbutter, salted caramel og jeg ved ikke hvad. Måske er det lækkert . Måske prøver jeg !
Jeg er opdraget med at det er grød og frisk frugt…….
Anna Møsting Krag skriver
Kære Lise.
Dejligt altid at blive klogere!
Nu nævnte du jo selv Puca’s Pure & Care.
De har nogle, især i disse tider, forbrugervenlige priser og fås tilmed endnu billigere i Normal.
Men er de det værd?
Jeg ved, at mange af deres produkter, især deres forskellige serum, blev nomineret til 2022’s Danish Beauty Award, så produkterne kan vel ikke være helt ud i skoven (sagde hunden uden at vide en fis om Danish Beauty Awards nomineringskriterier).
Har du haft din efterforskningslup i Puca’s produkter?
Onsdagshilsner/Anna
Lise Grosmann skriver
Anna Møsting Krag: Kære Anna, dejligt, hvis jeg var i stand til at formidle noget. Pure & Care er tilsyneladende et fint produkt med fine ingredienser, som jeg selv har købt i Normal for at nærstudere og teste.
Der var god grund til at nominere det og serien, MEN det gør stadig ikke alle EGF’er lige og ikke effekt lige i alle formler. Pure & Care er fremstillet i Kina, og som Pudderdåserne skriver i deres anmeldelse, så definerer de ikke ingredienser nærmere….. https://pudderdaaserne.dk/2018/06/04/purecare-lidt-billig-hudpleje-fra-normal/
Mange hilsener, lise
Anna C. Møsting Krag skriver
Super og tak Lise. 🙏🏼
Jeg fik læst Pudderdåsernes rigtig gode og informative indlæg allerede igår.
Hilsen/Anna
Lise Grosmann skriver
Anna C. Møsting: Super – og ja, det var en rigtig fin og velskrevet forklaring. Mange hilsener, Lise