I skal købe og læse den her. BUM! Start i det mindste med at læse link HER (fuld indholdsfortegnelse) og HER og hør Ole G. Mouritsen’s foredrag i videoen herunder. For ham er det, der er forfatteren og den algekloge, der kan lide at lave mad med tang/alger. Og der er masser af opskrifter af Jakob Mielcke og Claes Bech-Poulsen i bogen, her låner vi en….
Og alger styrer lige nu, som jeg har nævnt flere gange. Sammen med fermentering/præ- og probiotika. Der er hver sin gode grund til det. Lige nu koncentrerer vi os om alger, som både er det småtte, som kaldes mikroalger, og så den tang, vi somme tider føler os uheldige at få fødderne i, når vi havbader. Det er som regel den brune blæretang (på foto herunder er de i tørret udgave).
Foto: affotograferet fra ‘Tang, grøntsager fra havet’
Og som tang ikke er noget nyt – mildt sagt – så er det heller ikke nyt at spise tang, man har gjort det altid andre steder på jorden, og såmænd er alger heller ikke nyt i kosmetikken. Ganske enkelt, fordi det kan præstere resultater med sine mange mineraler, sporstoffer, vitaminer, proteiner, fedtstoffer og antioxidanter, så kig efter dem. Og lige nu nyder havets grøntsager fortjent revival og ses i mange nye produkter som f.eks. de nye tørmasker M2 Beauté Ultra Pure Solutions Hybrid Second Skin Mask Brown Alga…..
…… der faktisk indeholder over 90 procent algeekstrakt. Det er meget og mere end andre produkter, jeg kan komme i tanke om. Nyt er også tørmaskeformen, som betyder, at ingredienser bevares optimalt og først aktiveres, når de sprayes. Og når der ikke er vand ved produktet, trives bakterier heller ikke. I dette tilfælde er vandet i sprayen det utrarene vand, som M2 også anvender i deres nanosprays. Dygtige Daniela Fraser, CompeteMe, skriver om maskerne HER
Eksempler, hvor alger spiller en rolle – REN Atlantic Kelp and Magnesium serien, som jeg skrev om HER, La Mer The Moisturizing Soft Lotion HER og så danske Purely Professional, der er så heldige at have en ekspert i familiestaben. Nemlig Ole Olsen, der er kemiker med speciale i marinkemi, og han har valgt et tangekstrakt, der kaldes Fucioidan. Til de kosmetiske egenskaber hører, at det hæmmer de enzymer, der, speedet af uv-lys og oxidering (frie radikaler), nedbryder hudens kollagen og elastin.
Altså processer, der ælder huden ved at indføre slaphed i stedet for spændstighed. Og så indeholder alger især én antioxidant, der udkonkurrerer de fleste og i hvert fald vitamin C, hævdes det. Det er stoffet Antaxanthin. Desuden har algemolekyler talent for at holde på vand – sjovt nok, for der er jo nok af det der, hvor de opholder sig.
Og her fokus på andre af de mange algeprodukter, der allerede er derude. Hos Biotherm er det jo nærmest DNAet qua deres thermal plankton, som er i alle produkter. I Skin Oxygen anti-pollution serien finder vi chlorella, der netop har detoxstatus. Eller mere korrekt, det virker afbalancerende. Jeg vender tilbage til produkterne, når jeg kommer til det længe lovede pollution-tema. [Comfort Zone] /skin regimen/ microalgae essence fortæller jo på forsiden, at det er en ingrediens, huden møder. Af andre grøntsager kan nævnes spinat. Det er i det hele taget en imponerende ingrediensliste. iS Genexc lister planktonekstrakt og imponerende meget andet. Den vender jeg tilbage til.
Som regel har vi tæerne i det, tang, for det er endnu få af os, der har den særlige umamismag og mundfølelse, som Ole G. Mouritsen taler om i videoen herunder, på eget menukort. Eller har vi nogen her med tips….@HeLene? Derimod er algefamilien hyppig ingrediens i kosttilskud til helse og hud. Jeg har skrevet om dem alle på foto bortset fra den nye Silver Line serie, og den vender jeg tilbage til. Perfect Age (50+) lister chlorella.
Alger er helt utrolig næringsrige og dyrkes faktisk mange steder af samme årsag. I Japan og Kina udgør havets grøntsager, som ikke er almindelige planter, 10% af ernæringen, fortæller Ole G. Mouritsen. Han skriver også, at tang var en vigtig del af vores forfædres kost og en del af grundlaget for udviklingen af vores nervesystem. Tang er hjernemad. Og som jeg plejer at skrive, så er huden vores udvendige hjerne. Atter hænger det hele smukt sammen.
Carina C skriver
Jeg må bestemt give dig ret i, at algerne styrer! Jeg er i gang med Biotherms “Life Plankton” Essence. Den er jo helt fantastisk, og kan helt klart anbefales. Den koster ca. 450 kr., men den er meget drøj, så der er til laaang tid, og den har bestemt bidraget til min hud har fået det bedre!
Lise Grosmann skriver
Carina C: Vi er SÅ enige, den er virkelig dejlig. Og virkelig nyttig lige nu, hvor fugtbasen helst skal være i orden.
HeLene skriver
Alger er faktisk et af de kosttilskud jeg synes er udmærket, lige fordi det kan tørres og presses til tabletter helt uden tilsætning af nogen art! *big grin* Så det er også en måde at få det, uden at skulle kokkere med det, hvis man vil.
Der er også gomasio salt tror jeg det hedder med sesamfrø og knust tang, som er dejlig på mad, især laks eller rejer.
Dog skal man se være obs på at alger indeholder meget (natrulig dog) jod som nogle gange kan ‘interefere’ med anden medicin eller tilstande/sygdom.
Spændende at det nu kommer i så meget hudpleje. Og flotte billeder! <3
Lise Grosmann skriver
HeLene: Tak for input<3 Ole G Mouritzen nævner også snacks - pga den salte smag - som fint for begyndere. Og vi kommer til at se mere af det i blisterpakninger under skruelåg og pumper og pipetter, det er helt sikkert.
HeLene skriver
Ah, helt rigtig, jeg har også købt nogle lækre crackers en gang, men alger i smukt sorte. Og salte snacks, det får man jo cravings for ind imellem… (pms anyone)
Lise Grosmann skriver
HeLene: Det er godt, at jeg har jer, for jeg skriver og skriver men spiser jeg det….nix. Jeg må bjærge noget blæretang og prøve at tørre det. Snacks lyder som en god måde at starte på. Altså ud over de der kapsler, man sluger. Tak kære….
Ellen skriver
Prøvet se : Osean Seaweed Ebeltoft. dk
De har økologisk tang i pilleform – det er noget der virker blændende på hud og hår ❤️
Eva B skriver
Eller faktisk er det firmaet der har kombineret astazanthin og C vitamin i samme serum. Jeg komb det m kobber.
Tang, Lise. Jeg er nu stadigvæk mest til en stor rød bøf…..???? det kan ikke smage af meget
Eva B skriver
Antazanthin udkonkurrerer C vitamin? For jeg kombinerer astazanthin og C vitamin i disse måneder – når jeg pauser m a-vitaminsyren – og de har ikke det samme problem håber jeg ? De skulle derimod forstærke hinanden iflg en eng blog som hedder Face the future.
‘Bum’….det lyder som et Ibbyheart udtryk ????
Lise Grosmann skriver
Eva B: Astaxanthin har mig bekendt ikke andre problemer med vitamin C end at de er en slags konkurrenter. Hvis man er det inden for antioxidanter. Mere sandsynligt er det, at de styrker hinanden i at gokke radikaler og hindre, at nedbrydende ravage kan ælde os før tid. Bum! Jeg kan godt få bum! til at passe med Ibbe, men jeg har ikke arvet det.
Jeg har ofte vadet ud i vandet og snuppet noget frisk tang for så at gå hjem og kokkere det, men det er altid havnet på komposten (hvor det også gør godt). Men hvis man spiser sushi kan man ikke undgå at få tang, og det smager jo udmærket, faktisk meget forskelligt – det er mere konsistensen, der kræver tilpasning, synes jeg.