Andre kunne ikke være mere ligeglade. Men der ER opgør i luften
Forleden blev jeg ringet op af Anima af en medarbejder, der i samtalens løb afslørede en utrolig viden og et passioneret engagement i dyrevelfærd. Vi var vidt omkring og hun fortalte om mange af deres mærkesager som f.eks. at få Coop til at stoppe med turbokyllinger. Hun fortalte også den grumme sandhed, at danske kalve smides i lastvogne og køres til Italien for at blive slagtet. Jeg behøver næppe fortælle, hvad jeg tænker og føler ved det.
Kun en ting var vi ikke enige om. Og det var da vi kom omkring forsøgsdyr og en kampagne, som de planlægger. Bestemt påtrængende nødvendigt. Men jeg ved jo, hvordan den slags plejer at forløbe med en massiv anklage mod kosmetikbranchen og billeder med fastspændte kaniner, der tester mascara for os. Så jeg bad hende overveje at sætte deres anklagende spot på nye syndere.
Om det er mus eller aber, som Novo Nordisk har firedoblet brugen af siden 2019 er jo i princippet uden betydning, for som Anima skriver er det jo et spørgsmål, OM det “er i orden at udsætte nogen for smerte og lidelse for at hjælpe andre……” (læs resten HER). Og der er heldigvis i Danmark regler, der siger, at man så vidt muligt skal erstatte brugen af dyr med kunstigt humant væv eller organer eller en computermodel, hvor muligheden er der. Har du mod på det, så er der HER en statistik over hvilke dyr, der anvendes og hvor mange. Og har du hård hud på følelserne, så gå ind på @animadk og se videoen med aberne.
Når jeg nu lige påpeger det med ikke at fokusere igen igen på kosmetikbranchen, så er det fordi, det her i EU og ikke mindst i verdens største kosmetikfirma, L’Oréal, har været en prioritet at stoppe dyreforsøg og udvikle alternative metoder som for eksempel kunstig hud. Og man arbejder i EU på globalt forbud mod dyreforsøg med kosmetik inden 2023. HER fakta fra Europa-Parlamentet, som skriver om dyrevelfærdslov HER.
80% af verdens lande tillader dyreforsøg af kosmetik, hvilket ikke betyder, at alle firmaer i de lande udfører dem, men også åbner en mulighed for at omgå regler i EU. Hvad man skal holde sig for øje, når nogen pynter sig vel rigeligt, det er, at ingredienser, som de anvender, formentlig er testet på dyr.
Så grusomt det end er, så er kosmetikbranchen en lille forbruger af forsøgsdyr. Derfor bad jeg Anima overveje at fokusere på nogle af dem, der altid går under radaren og må gnide sig i hænderne over, at det igen er kosmetikbranchen, der udpeges. Hvad med den kemiske industri, som er godt i gang med at ødelægge vores jord og vand. Og inden for den medicinske forskning stiller man faktisk i visse kredse spørgsmålstegn ved nytten af dyreforsøg, fordi resultater ikke direkte kan overføres på mennesker.
Det skrev jeg om HER, hvis du har mere læsekapacitet. Blandt andet får du den oplysning, at der hvert eneste år alene i EU bruges over ti millioner dyr til medicinsk forskning, men at kun omkring 10 procent af lægemidlerne, hvor de indgår i test, når frem til endelig afprøvning og ender som produkt/behandling.
Men, det er ikke dyrenes største trussel, for det er vi mennesker som helhed. Antallet af vilde dyr er mindsket med 60 procent i vores tid (50 år), og vi har erstattet dem med os selv og biodiversitet i øvrigt med produktionsdyr og vores dyrkede planter. Fortæller Sir David Attenborough (97 år), som har fulgt klodens udvikling længere end de fleste. Har du mod på det, så lyt til ham her, hvor billedsiden viser de barske kendsgerninger. Han siger, at løsningen er, at alt, hvad vi gør, skal vi være sikre på at kunne fortsætte med at gøre for altid’, og han har fire enkle råd til os, men det skal også være nu, siger han.
Måske ikke noget opløftende skriv at ende ugen med, men husk, at jeg altid er modtagelig for forslag, ønsker og ideer.
Dejlig weekend til alle med en kærlig hilsen fra mig ♥
Pernille S skriver
Mit lange skriv forsvandt.
Måske godt det samme, for det var ikke særlig opmuntrende læsning. Lad mig istedet citere et norsk ordsprog: “Hvorfor sidde inde, når alt håb er ude.” Vi skal ud i naturen. Omfavne den. Passe på den. Passe på alle levende skabninger. Mennesker, dyr, insekter, planter…
Lyt til Sir David Attenborough. Når han er bekymret, burde vi alle være det…
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Øv, for det har været kloge ord <3
Og ja, det ville sikkert hjælpe på hele tænkningen, hvis flere var ude noget mere. Det er jo også tankevækkende, at man allerede på sindsygehospitalet heroppe i Nykøbing lod de syge passe den store have og drivhus. Hospitaler har haft (helende) haver som f.eks. Bispebjerg's vidunderlige en af slagsen. Og man har sendt uvorne knægte ud på havet for at lære, at kun sammen er vi stærke lige som pasning af dyr har haft en god virkning på et uroligt sind.
GID man havde lyttet til Attenborough allerede for længe siden og nu er det jo et spørgsmål, hvor stor gennemslagskraft en 97 årig mands advarsel har. Men få har som ham været kloden rundt og et langt liv fulgt udviklingen.
God søndag kære og undskyld, at dit skriv blev snuppet <3
Pernille S skriver
💗💗💗
Anneka skriver
Vigtigt og vedkommende 🦋
Det er egentlig utrolig at det ikke for længst er blevet forbudt med dyreforsøg i det hele taget.
Men jeg forstår ikke at det er lovligt med køer og grise der aldrig kommer på græs f.eks, står i små båse året rundt, det er da også dyremishandling! ..Jeg bliver dårlig når jeg tænker på det!
Ser du 2. sæson af ” Giv os naturen tilbage” ? Der er så meget inspiration. Vi kan gøre noget alle sammen, om det så bare er en balje med vildblomster eller at lade noget af græsset passe sig selv.
Godt der er opgør i luften!
❤
Lise Grosmann skriver
Anneka: Tak, og jeg ved jo, at vi nok alle er enige her i, at dyr er liv i egen ret. Det svære kommer nok ind, når der er tale om menneskers sygdom og udvikling af medicin og behandling, fordi der er så mange følelser indblandet og fordi vi er så vant til, at vi netop tager os retten til dyrs liv.
At vi på kloden spiser hinanden er en ting, men ingen andre kødædere sætter deres bytte i bur eller det, der er værre. Jeg tror, at mange ‘brancher’ skal skynde sig at tænke ud af de bure, for den unge generation har mange, der ikke bifalder dyremishandling. Kosmetikbranchen har altid været dygtige til at læse tiden og deres forbruger, og det er nok derfor, at de er længere fremme på det her punkt.
Jeg har ikke set ‘Giv os naturen tilbage’, men alene titlen er jo sand og god, og det er så enkelt at gøre det. Der er et interview i Weekendavisen med Cobe-arkitekten Dan Stubbergaard, som lover godt på det punkt. Man tænker totalt ud af beton i uddannelsen i dag, for de unge arkitekter vil ikke være med i det. Jeg indsætter link og håber, at du kan læse lidt af det – eller måske har du selv abonnement. https://www.weekendavisen.dk/2023-26/samfund/de-selvglade-dage-er-forbi
God aften kære <3
Anneka skriver
Gid politikere også ville være mere ‘dygtige til at læse tiden og deres forbruger’
og skynde sig..
Hvor er det godt med de unge arkitekter!
Jeg får nærmest angst nogle gange eller ‘klimasorg’
Apropos dit svar til Pernille, så er der i 2.afsnit af 2.sæson af ‘Giv os naturen tilbage’ er forsker i biologi på et psykiatrisk hospital på sydsjælland hvor de netop indrager patienterne i arbejdet
❤
Lise Grosmann skriver
Anneka: Ja, der er nogle steder, de ikke tør tage fat – penge, penge, penge! Men bevidste forbrugere og erhverv må presse på, som de unge arkitekter gør. Klimasorg <3 meget betegnende.
Jeg her lige fundet og set lidt af udsendelsen om en gammel poppel, der fik lov at overleve (: Tak kære <3
Karina skriver
Meget vedkommende skriv! Meget mere fokus på dette emne og hvor er jeg enig i hvad du skriver!
Lise Grosmann skriver
Karina: Hov for pokker, jeg fik da ikke skrevet tak for din kommentar <3 Og ja, vi må vist tage fat på et opgør med den her vanetænkning at vi bare tager for os også når det er andre levende væsener.