Al hud skal bruge fedtstof
Er der noget, der ikke er nyt til pleje af hud, så er det olie. Men alle olier er ikke skabt lige, hvad angår fedtsyresammensætning. Og det er det, der giver dem deres forskellige egenskaber. Nogle af dem kan man give en god massage med, fordi huden ikke slubrer dem, før man er kommet i gang. Andre har de egenskaber, der har givet dem navnet tørolier. I hudkemien taler man om spreadability.
Lad os begynde med dem, der bliver derudenpå længe og danner en modstandsdygtig barriere mod både fugttab og invaderende elementer. Det er først og fremmest plantesmørtyper som sheasmør og vokstyper som bivoks og så er det selvfølgelig mineralsk olie. De har det, kemikerne kalder lav spreadability.
Eksempler på faceoils: Pudderdåserne Ansigts Olie, UpCircle Face Serum, Esse Protect Oil, Elemis Procollagen Marine Oil, The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Borago Seed Oil, Smuuk Skin Pure Skin, Argandia Precious Opuntia Oil,
Eksempler på bodyoils: helo creme er ikke en ren olie men et eksempel på et produkt med mineralsk fedt og stærke barriereegenskaber for eksem- og anden udfordret hud, Juhldal Face & Body Oil, Environ A, C & E Oil, Tromborg aroma therapy body oil.
Og så er der olier af typen med mange mono/enkeltumættede fedtsyrer – olier vi ofte bruger til massage. Det er for eksempel mandel-, abrikos-, oliven-, sesam-, makadamia-, argan- og hasselnøddeolie. Det er altså olier, der danner barriere a la hudens talg – og her hører også ingrediensen squalane som et fragment af talg ind. Man siger, at de har medium spreadability (silikone sættes i denne gruppe).
HUSK: Plantesmør- og vokstyper samt mineralsk fedt er okklusive, som det kaldes, de holder godt på fugt, HVIS den er i huden. Så på en tør hud gør de ikke meget gavn, hvis ikke man sørger for at fugten kommer på først.
Og så dem, der er døbt tørolier. Og hvordan kan man være det! Begrebet går jo altså også på følelsen. Den finish, som olien giver på huden, fordi den optages hurtigt og efterlader en glat silkeagtig og ikke spor fedtet følelse. Modsat olierne nævnt herover.
Tørolier er dem med mange flerumættede fedtsyrer som for eksempel hybenkerne-, hjulkrone-, tidsel-, solsikke-, hvedkim- og vindruekerneolie. Det er også i dem, man finder et højt indhold af essentielle fedtsyrer, linol- og linolensyre. Tørolietyperne kategoriseres som høj spreadability.
Det er de flerumættede olier, man hyppigt ser nævnt i forbindelse med begrebet ‘cement mellem cellerne’, fordi de ligner hudens cellesammenkittende fedtstoffer. Membranlipiderne. Og hertil hører som bekendt også ceramider. Og dem skal du i høj grad kigge efter også, hvis du har talg nok. For en fedtet hud er ikke fugtforsikret.
Det, vi møder oftest, det er jo mix-olier, og så må man tjekke ingredienslisten og se, om det er sheasmør eller mandelolie, der står først og antyder ‘barrierefedt’ eller om det er hybenkerne/hjulkrone-typerne, som antyder tørolie og membranlipider. Leder du efter rene olier til for eksempel af mixe i din creme, så finder du en del HER, hvor de også har de æteriske.
PS: Og husk, at ceramider/sphingolipider er essentielle for al hud.
Ninna skriver
Du er fantastisk til at forklare, skønt og lærerigt læsestof, tak for det. Elsker når du går i dybden?
Lise Grosmann skriver
Ninna: Hvor bliver jeg dog glad over dine ord, tusind tak kære <3
Anne-Marie Andersen skriver
Spændende. Har allerede gang i flere af de forskellige olier, samt masser af fugt selvfølgelig ? Men ceramider/sphingolipider, det skal jeg nok være obs på. Har de flere navne eller er det de to jeg skal kigge efter?
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Lyder godt – og ja, fugt først. Med hensyn til ceramiderne, så står der ceramide og somme tider efterfulgt af et tal, fordi vi har flere typer. Sphingolipider kalder man ceramide-precursors, de står som sphingosine eller sphingolipid på ingredienslisten.
Squalane skal du kigge efter, men det nævner jeg jo i teksten, kolesterol står også ofte, og det er som squalane et barrierefedtstof, som vi unægtelig har god brug for her om vinteren.
God jagt og god dag <3
Pernille S skriver
Kendte ikke tørolie begrebet! Sjovt, for jeg har altid været rigtig glad for hybenkerneolie!
Er nu i færd med at teste Rudolph Care’s acai olie. Tænker den også hører til tørolierne? Selv om jeg dog ikke synes den absorberes lige så hurtigt som førstnævnte… men dejlig – det er den! Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Hybenkerneolie er en hudvinder – for den kan jo også det med A-vitamin <3
Acaiolien er også fantastisk, ikke lige en tørolie. Den er rig på Oleic acid/oliesyre/omega-9 samt linol og linolensyre plus fuld af polyfenol-antioxidanter. Jeg sætter lige et link ind her efter en kærlig hilsen fra mig
https://www.in-cosmetics.com/__novadocuments/456760?v=636571523408930000
Pernille S skriver
Tusind tak, kære Lise :->
Kirsten V skriver
Tusind tak kære Lise. Det skal jeg have læst grundigt senere. ?❤
Lise Grosmann skriver
Kirsten V: Uh ja, dagens longskriv (; og tak kære <3
Annie R skriver
Sikke et dejligt skriv. Jeg var slet ikke opmærksom på tørolierne. Jeg tror at jeg skal have fat i en hybenkerneolie igen, for synes at min barriere trænger til forstærkning her i kulden med fuld gang i ventilation på arbejdet.
Lise Grosmann skriver
Annie R: Ja, som jeg lige skrev til Pernille, så er hybenkerneolie en hudvinder, fordi den også kan det med A-vitamin og holder gang i celle/hudfornyelse på en naturlig måde.