Fascinerende læsning om en skræmmende virkelighed
Somme tider når jeg har læst morgenens avisnyheder og sidder og skal skrive dagens blogtekst, så tænker jeg: Kan ‘man’ det, når bomberne regner ned ét sted og jorden synker sammen et andet sted foruden alt det andet, som vi er forskånet for. Men det her, som jeg har tænkt over nogen tid, det passer såmænd under overskriften ‘skræmmende’. Men lad mig begynde positivt.
Sidste weekend var jeg til Hugo’s fødselsdag. Han blev 3 år og selskabet repræsenterede aldersgrupper helt op til 80+. Men på trods af mellemgrupperne teen- til plus 20, 30 og 40, så var mobilerne i lommer og tasker og kun fremme hos de ældre af os, da der skulle tages foto af Hugo, der pustede lagkagens tre lys ud. Det var en af flere positive oplevelser den dag.
Mélanie’s var ikke blevet i lommen! Forklaring: Jeg har lige afsluttet læsning af Delphine de Vigan’s ‘Børnene er konger’. Det føles frygteligt at sige, at det var fascinerende, for det er jo chokerende virkelighed. Ikke skildringen om netop Sammy og Kimmy, for den er fiktion, men det er der, vi er på vej hen, og det virker nærmest ustoppeligt.
Her til morgen fortæller en skolelærer – og han bekræftes af andre i artiklen – at der er konstant stor risiko for, at en lærer står ved tavlen og snakker, mens eleverne har koncentrationen rettet på en eller anden hjemmeside på deres tablets. Og man kan komme hen til en elev op opdage, at han eller hun har en side på computeren åben, som hurtigt skjules. Og man behøver jo ikke være lærer for at konstatere, at det går ud over læring. Og det igen går jo ud over børnenes fremtid. Speciallæge Imran Rashid, forfatter til flere bøger om emnet, fortæller HER, hvad der sker med deres hjerner.
Og er den side, de har åben og skjuler hurtigt for læreren, en influencer af kaliber som Mathilde Gøhler med 1.3 millioner følgere og den holdning, at “kulturen går den forkerte vej, hvis du skal være uperfekt på sociale medier”, så er det ikke svært at forestille sig en påvirkning af de unges selvværd og mentale sundhed i det hele taget. Men læs HER, det får næsten fiktion til at blegne, for det gælder magten til at påvirke en hel generation ude i den virkelige verden.
Men hvad med mig og mit bloggeri, sidder jeg ikke her og prøver at influence og har gjort det i forskellige udgaver i mange år. Solgte ugebladene i min tid ikke drømme og for få realiteter? I nogen grad jo!
Men dels var det papir (uredigerede fotos), dels var der en uge imellem, dels var det drømme kun fra Danmark og ikke den vide verden og dels blev intet afgjort af sponsorerede enkeltpersoner men en redaktion og en ledelse med ansvar. Og så var netop ALT for damerne berømt/berygtet for en journalistgruppe, der på premium rødstrømpevis var efter alt, der var for perfekt. Jeg tror, det er derfor, jeg har så tyndt pandehår, jeg var altid i modstorm med mit skønhedsstof.
Foto herover er (forhåbentlig venligst udlånt) Facebook-screenshot fra Jonas Peterson, fotograf-med-meget-mere herunder digital kunstner, der arbejder med kunstig intelligens. Jeg er vild med det, det er fantasi og kunst, og man kan SE, at det er det. Kig ind på hans Facebook eller Instagram.
Før jeg slutter, så lige noget, jeg nærmest ikke kan fatte. AI, kunstig intelligens! Det er heller ikke bare filmfiktion længere. Jeg håber virkelig, at I får adgang til videoen HER, hvor to elever tester, om de kan se forskel på digitale og biologiske mennesker. Og det er allerede den uvirkelige virkelighed, der møder dem/os, der scroller på Instagram og TikTok. Som for eksempel den HER, som dog er så tydelig, at man ikke er i tvivl.
Jeg er ikke sikker på, at jeg havde fået nogen rigtige i den test selv om Thomas Telving, ekspert i etik og kunstig intelligens, siger, at forsøgspersoner i alle aldre typisk svarer halvdelen rigtigt. Jeg hepper på, at teknologiforståelse kommer på skemaet i folkeskolen og at eleverne holder koncentrationen. Måske skulle Ældresagen også advare pensionisterne, for se det lige for jer – enhver ‘svigermors drøm’ af en pæn fyr i AI-udgave facetimer den gamle dame og forklarer, at der er problemer med hendes konto, og at hun…..osv osv.
PS den 11. februar: Så hørte/læste jeg om deepfakeporno. Man tager et billede af en persons ansigt, som på overbevisende vis sættes på en andens krop. Der er altså tale om kvinder, der aldrig har filmet eller deltaget i de sexakter, som videoerne viser. De er lavet ved hjælp af kunstig intelligens. Og jo, det foregår også i DK, hvor profilbilleder fra Facebook af 19 kvinder var brugt til deepfakehjemmesider.
GISP! Jeg håber, der stadig er rigtig mange ude i den virkelige verden som Hugo’s familie og venner ♥
Anneka skriver
Uhh den lyder uhyggelig den “Børnene er konger”! 😳 også flere af de andre ting du skriver om.
Jeg så et klip fra Kina, med en nok 5-årig pige som skulle optræde mens hendes mor filmende nede fra publikum til sociale medier. Pigen græd og var tydeligvis bange men dansede artigt og rigtigt, mens publikum morede sig…
Det virkede helt sygt!
Med fare selvfølgelig for at lyde som én ” Dengang JEG var ung osv.” men jeg tænker tit hvordan får de det som voksne, de børn i dag . ..eller mennesker om 100år? Ser hjernerne anderledes ud feks 😬
Dejligt at høre med den fest, at mobiler blev i tasken!
🧡
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jamen, det er jo ganske enkelt et eksperiment, hvor børnene er mest udsat, fordi de både biologisk, psykisk, mentalt og på alle måder er umodne, ufærdige og ikke i stand til at sige fra eller vide, at de burde. Det erindringsklip, du beskriver, det fortæller jo alt. Og det VAR sygt, og det var uden tilladelse lige som historien i ‘Børnene er konger’.
Her til morgen sad jeg og læste et interview med speciallæge Imran Rashid, der kalder det en ekstrem belastning for deres hjerne og enormt følelsesmæssigt belastende. Og det går ud over koncentration og indlæring. De får ydrestyrede og konstant distraherede hjerner. Så skaden sker nu og kan ses nu, vi behøver ikke vente 100 år. Jeg sætter link ind og håber, at der ikke er læsespærring…https://www.berlingske.dk/danmark/vores-boerns-hjerner-tager-skade-af-en-tendens-i-folkeskolen-men-det
Jeg var meget overrasket til Hugo’s fødselsdag over, at de yngre ikke sad og fumlede med mobilen, så der er håb <3 God dag kære <3
Anneka skriver
Jo der var læsespærring. Men jeg lånte hans bog “-SLUK” for et par år siden, men blev ikke færdig med den, fordi det var skræmmende læsning! Men vil læse hans nye ‘Nærværhed’
Jeg håber der kommer en modreaktion.
Rigtig god dag ja 🧡
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg må da på biblioen og låne, så jeg kan komme dybere i den her hjerneskadelige vane. Og inderligt ja til, at der forhåbentlig kommer en modreaktion i stort perspektiv, så alle forældre fatter det og ‘udbyderne’ af ‘stoffet’ følger nogle humane regler – og det er åbenbart noget med algoritmer, hvilket jeg ikke har meget begreb om. <3 <3 <3
Anneka skriver
Biblioen hihi
Nej ups den nye bog hedder Mærkbarhed : hvordan vi mistede følingen med livet – og hvordan vi finder den igen.
jeg er nr 1 i biblio køen, som den eneste ( forhåbentlig kun på lokalt bib)
JA! 🙏 inderligt håb!
❤🧡🌸
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jep – og nu ligger den der til mig på biblioen (; jeg var nemlig også no 1 i køen, så der er i hvert fald et par steder i landet, hvor følingen med livet tilsyneladende er på plads. God aften kære og god weekend <3 <3
Pernille S skriver
Tankevækkende indlæg…
Apropos influencer, så vil jeg da lige fortælle om en skøn dialog mellem mine to børnebørn.
Ancher 8år: Mor, hvad er en influencer?
Sally 6år: Ajjjj – ved du virkelig ikke det Ancher? Det er jo en sygdom!!
😂😂😂
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Sally er klog, og lad os håbe, at hun bevarer en forsigtig tilgang til fænomenet (;