Ud over at fylde fugtdepoterne ekstra godt op om vinteren, så stiger behovet for en fugtforsikrende overfrakke. Med andre ord: Der er brug for mere fedt i cremen om vinteren. Således kan der være op til 70% fedt i en virkelig ’enriched’ vintercreme, mens sommerens lette lotion måske kun indeholder 15%. Så hvilke fedtstoffer forliges vores hud godt med? Planteolier er et rigtig godt bud.
For eksempel indeholder olie i frø og kerner – samt alger – essentielle fedtsyrer, som huden skal bruge til en lang række livsvigtige funktioner. Disse ’tørolier’, som de ofte kaldes, fordi de optages hurtigt i huden, de styrker sammenkitningen af cellerne nede i huden. Men de gør mere end det, de sikrer også, at der ikke kommer huller i signalstrømmen mellem cellerne. De er med til at skabe den forandring, der fører til handling. Andre olier med anden fedtsyresammensætning har lige som fedt’tæt’ plantesmør- og vokstyper samt squalane (udvindes af olivenolie) talent for at skabe en fugtfordampningssikker barriere. Og en blød, glat og smidig hud ikke at forglemme.
Men hvad så med silicone? Jaee…..! En ting er sikkert, silicone er kommet for at blive ikke bare i makeup- og hårprodukter men også som barriere- og velbehagelighedsingrediens i cremer. Og silicone har bestemt nogle skønne egenskaber, fordi den giver god spredeevne og føles som silke på huden. Men har den hudplejetalent? Eller tilstopper silicone porerne og forhindrer huden i at ånde? Juryen er i den grade ude!
Nogle siger, at silicone gør lige netop det og er uden plejeegenskaber, andre som skrapmosteren Paula Begoun (”Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me”) sammenligner silicone med teposen, som lader teens gode stoffer trække ud. Silicone er også ’porøs’ i sin molekylestruktur, siger hun, og mens produktets aktive stoffer trænger ned i huden, så bliver siliconen på overfladen og beskytter mod fugtfordampning. Hun gør gældende, at silicone har været anvendt på brandsårsafdelinger i årevis netop på grund af sine barrierebeskyttende og åndbare egenskaber.
Hvad siger jeg? Jeg accepterer silicone i makeup, fordi jeg kan mærke og se den positive forskel i forhold til ’gamle’ mere tunge foundations. Men her ligger den også ovenpå hudplejen ’lige som en silkestrømpe’, som Margo Marrone (The Organic Pharmacy) engang sagde. Jeg kan også se, at silicone har en ’blur’effekt, der gør huden mere ensartet. Igen – her ligger den ovenpå hudplejen.
Men hvad med cremen? Jeg tror ikke, silicone ødelægger ens hud, men jeg foretrækker planteolier, fordi de indeholder SÅ mange hudgode stoffer – adskillige vitaminer, antioxidanter og alt det vi end ikke har sat navn på – og fordi de netop også kan tætne nede mellem hudcellerne. Naturen og os, vi er ’vokset op sammen’, der er en forenelighed, sådan en naturnørd som mig godt kan lide.
The angry beauty nerd skriver
Alene er silicone en kedelig ingrediens, men sammen med andre gode vitaminer og olier som eksempelvis a,c,e og olivenolie er silicone rigtig fint. (Hvis man altså kan lide følsen på huden)
Ceramide capslerne fra Fru. Arden af er et rigtig godt bud, eller paulas egne antioxidant serumer.
Begge fantastiske bud på god hudpleje, da de indeholde gode dokumenterede ingredienser uden unødige stoffer som parfume.
God dag m.v.h. The angry beautynerd
Carina C skriver
Det kan jeg godt se. Jeg var til en event hvor nogle professionelle, fik gjort mig meget nervøs for silikone i hårprodukter,( – især hvis de havde kontakt med hovedbunden), men hvis det kan vaskes af igen med den rette shampoo, vil jeg da beholde dem, og Jojobaolie er bestemt også godt. Tak for dit gode svar!
Lise skriver
Kære Carina….tak for tak for blog (;
Silicone….jae, det er jo ikke giftigt. I virkeligheden levede vi også i mange år med mineralske olier uden at være klar over, at vi ikke vil have dem.
Der er jo ingen grund til at tro, at silicone ikke så vel som alt andet fedtstof skulle kunne renses af/vaskes ud. Hårbund er også hud, så hvis man accepterer forklaringen med hensyn til hud….teposeprincippet…..så gælder det jo også for huden i håret.
Det er rigtig svært for mig at gøre mig klogere end alle de kloge, der er uenige. Men som nævnt i teksten, jeg er generelt mest til de ting, som har det indhold, som vores hud/krop kender – og som du trofaste læser ved, så gælder det også – og ikke mindst – det, vi spiser. I kosmetik kan intet være ren og total natur. I så fald skulle vi jo praktisere køkkenkosmetik.
Brug eventuelt en olie som hårmaske, så er du ude over problemet. Og ja, jeg synes, det er en uskik at lade silicone overtage pladsen for mere ‘aktive’ ingredienser som f.eks. olier med vitaminer osv osv.
Carina C skriver
Kære Lise. Jeg tror også, silikone kan bruges til mange gode ting, men det er trist, når der er mere silikone end olie i hårolien, – så lærer man at kigge på indholdsfortegnelsen
Jeg har kigget på mine hårprodukter, og de indeholdt næsten alle sammen silikone, – også de dyre. Det er vel fint i conditioner, der kun skal “op til ørene”, men det undrede mig, jeg også fandt det i både shampoo og hårkure, der har kontakt med hovedbunden.
Jeg har nemlig hørt og læst, det kan lægge sig på hovedbunden som en “badehætte”, og forhindre nye hår i at gro ud efter hvilefasen.
Shampooen har jeg skiftet ud, men hvad syntes du, der skal ske med mine hårkure? Tak for en god blog!:-)