Det er sand mindfulness at gå i engen og plukke blomster. Men faren lurer i det høje græs og måske endda i den smukke blomst, man griber ud efter. Faren hedder flåt. Faktisk er flåtbårne lidelser på WHO’s liste over sygdomme, der bidrager til dødeligheden. Men, men….før jeg får spredt panik, så er der så vidt vides ingen danskere, der er døde af flåtbid. Derimod får 6-7.000 om året en infektion med borreliose og må under lægebehandling med antibiotika.
Flåter er alle steder, hvor der er planter, og de sidder et stykke over jorden – sådan cirka i knæhøjde – og venter på et dyr eller et menneske, og de er mest aktive netop nu. Det lette sommertøj og meget bare hud gør jobbet nemmere for dem, og de vil typisk søge mod et særligt varmt sted på kroppen – f.eks. knæhaser, lysken, armhuler OG hårbund.
Selvfølgelig skal man ikke holde sig fra naturen, men efter en tur i skoven eller i det høje græs på sommerhusets naturgrund, så bør man tjekke både sig selv og sine børn. Hele kroppen – og hårbunden. Og straks man kommer hjem. Flåten bør ifølge anbefalinger fra sundhedsmyndighederne fjernes inden 24 timer. Man kan få en særlig flåttang på apoteket, men man kan også bruge sin tommefingernegl. Det gør jeg selv, når jeg fjerner flåter på min hund. Og hvad angår vovsen – især dem, der ikke har helt kort og glat pels – så børst den efter turen. Ikke kun for hundens skyld, men også fordi den kan have “løse” flåter. De kan overleve i tæpper – eller skovturstasken – i flere dage.
Foruden borreliose kan flåter forårsage ehrlichiose og den særligt farlige Tick Borne Encephalitis, som ikke er en bakterie men en virusinfektion.
Skriv et svar