ER tiden ikke løbet fra det?
Jeg blev lovlig længe under bruseren i morges. Jeg trængte. En slags hudsult måske. Men godt er det jo ikke, hverken for vandforbruget eller for huden*. Den første del af det, forbruget, fik mig – kortvarigt – til at tænke, at vi to her i huset jo kunne spare ved at stille os under bruseren samtidig. Jeg droppede det hurtigt. Både fordi jeg har en mand størrelse XL som ville snuppe hver en dråbe vand, og fordi jeg ikke har lyst til at dele min badeoplevelse med nogen.
*Jeg indsætter noget kropspleje, så der er også er lidt skønne tips til de af jer, der ikke orker longlæse det her debatindlæg (smil).
Det fik mig igen til at tænkte på artiklen HER*, som jeg læste i går, og den sendte mig tilbage til Bispebjerg skole og fællesbadet efter gymnastik. Jeg hadede det, og jeg ville i øvrigt også hade det i dag. Og det kan man så tænke meget om, men det er og bliver min følelse og holdning.
* Der har også været noget på TV2 Morgen, som jeg ikke har set.
Og derfor er jeg helt enig med Frederik Germann, skolelæreren, der nu stikker hånden i en hvepserede, når han siger ‘afskaf fællesbadet eller gør det i det mindste frivilligt’. Jeg tror ikke, at der vil være et eneste barn eller ungt menneske, der ildelugtende vil sætte sig i klasselokalet bagefter. Børns sved lugter slet ikke. Og ellers kan lidt vask under armene nok gøre det for de større.
Selv da jeg var teenager – og det er jo der, hvor kropsudviklingen starter, at problemet ligger mest – sammenlignede man sig. Mange af mine skolekammerater var jo begyndt at få barm og kvindefacon, da de var der mellem 14 og 16, nogle endda før. Mens jeg mest lignede en dreng uden den sidste detalje. Det var bare kompleksfyldt lige som det sikkert også var at være tyk. Det var meget værre end at være dårlig til regning og matematik.
Og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det er i dag, hvor de ikke bare sammenligner sig med hinanden, for de sociale medier har jo ganske rigtigt, som der står i artiklen, givet børn og unge et forskruet forhold til deres egne kroppe. I det hele taget er de perfektions- og præstationsangste og mange føler sig presset og har problemer. Så hvorfor skal de tvinges til at tackle det her også. Det må være en privatsag.
Foto: Da jeg lavede foto, tænkte jeg lidt i badeanstalt og dagens noget bedre bud end træulden og stangsæben, som faktisk var på min skole. Jeg har sat tekst til produkter HER.
Man bliver ikke bedre til at holde af sig selv som man er af at sammenligne sig. Heller ikke – eller måske slet ikke – når det er de skolekammerater man er sammen med hver dag. Der blev hvisket og sladret da jeg var barn og i dag er det langt voldsommere. Jeg er enig med Frederik Germann, når han siger:
“Eleverne skal selvfølgelig vide, at de er okay, som de er. Vi skal aldrig tale ind i, at nogle ser rigtige og forkerte ud…..Men de behøver ikke at stå under en bruser sammen for at lære det. Det synes jeg er udtryk for et forældet lærer- og menneskesyn.
»Børn og unge er mere private omkring deres krop, end vi var. De vil gerne have fred og ro til at gå i bad derhjemme. Og jeg forstår dem faktisk godt. Det er tit flere klasser, der bader sammen. Det er bare grænseoverskridende for mange,« tilføjer han.” (citat slut).
Lad dem, der vil dyrke ‘frisind’ gøre det – hvis nøgenhed er det endegyldige udtryk for frisind – men vi må også acceptere, at vi har forskellige personlige grænser. Også når vi er børn. Og skal børnene opdrages til fællesbad, så skal det jo ske på et tidligt tidspunkt og ens for alle, så det ikke senere føles som et overgreb.
Min egen modvilje skyldes ikke en opvækst, hvor ingen var nøgne. Jeg har lige haft kassen med gamle fotos fremme og fandt billeder af min mor og farmor, der solbadede topløse i trusser, og det var nok ret vildt dengang. Jeg kan se på masser af fotos fra jeg var mindre, at jeg var bar, så det er altså ikke et traume fra barndommen.
Foto: Der er ikke meget af det endnu, kropspleje, der matcher ansigtsplejen med ingredienser, der skubber til cellefornyelse, men jeg tror, det er stærkt på vej til at ændre sig. Læs om produkterne HER, hvor der også står mere om bad og hyppighed.
Jeg var et meget stille og indadvendt barn, og det er nok noget af årsagen. Men ingen i min familie påpegede det som et problem, de lod mig sidde og tegne eller ligge og kigge på tissemyrer. Det kan jeg såmænd stadig finde på, men jeg er vokset op og er blevet et meget ekstrovert introvert menneske (;
Selv om ingen, da jeg blev ældre, sagde noget om, at jeg ikke havde fået babser som de andre, så udviklede jeg de komplekser.
Jeg skrev om det HER for flere år siden – om alle de gange andre kvinder ikke forsømte lejligheden til at fortælle mig, at jeg var mager. Ofte i forbindelse med at spise f.eks. kager, hvor ordene lød: Du kan jo også tåle det, du er så mager! Det er da lige det, man drømmer om – at være et cykelstativ eller en pind med to gajoler. Bortset fra en lille tyk mand på et kontor, hvor jeg arbejdede som ganske ung, så er det udelukkende kvinder, der har følt sig kaldet til at gøre mig opmærksom på mine feminine mangler.
Og jeg gætter på, at der ikke er blevet mindre fnidder i venindegrupper og snakken på de digitale er måske endda mere ondskabsfuld.
Jeg er helt sikker på, at drenge og unge mænd også oplever den slags, og at de sent udviklede har komplekser over for dem, der ligner det, man nu stræber efter at ligne i den alder med armbøffer og bule i bukserne. Men ellers tror jeg, at mænd fokuserer mindre på det som voksne.
Og til dem, der siger, at det er naturligt at være nøgen er der jo at sige: Jamen selvfølgelig, men vi er jo nogle hundredetusinde år fra dengang vi var naturfolk, der gik rundt og var det sammen. Tøj har været på os lige siden mere eller mindre dækkende. Der var en tid, hvor eget bad ikke var hvermandseje – for eksempel da jeg var barn – og dengang fællesbadede man med træuld og stangsæbe. Og så var og er der jo traditonen med kurbade af forskellig slags.
Meeen der er unægtelig sket en del siden i forhold til bad i egen bolig og som ‘me time’ selvforkælelse. Og hvis man betænker udviklingen, hvor børn har kastet sig over lange hudplejerutiner, så er det svært at forestille sig, at de ikke – om ikke allerede – snart vil kræve me time til indsmøring efter skolebadet. Det kan der jo godt gå noget undervisningstid med.
Det ville på mange måder – og jo bestemt af miljømæssige årsager, som jeg indledte med – være fornuftigt, hvis vi ikke hver især stod under en vandfossende bruser eller lå i litervis af vand i et kar, og man skal aldrig sig aldrig, for det kan jo pludselig blive trend at fællesbade. Det bliver bare stadig uden mig. Til gengæld lader jeg aldrig hanen løbe.
Anneka skriver
Jeg kunne heller ikke lide fællesbadning i folkeskolen ! Eller i svømmehallen, alene af den grund at jeg er blufærdig og altid har været det.
Insisterede som barn på at have bikinioverdel på når vi var på stranden, selvom der blev grinet af det for jeg havde jo absolut ingenting at skjule. Men alle andre i familien var topløse eller nøgne. Kan huske jeg skulle forklare og forsvare mig…
Når man tænker over det, hvorfor er der så noget der gøres til det ‘normale’ eller ‘rigtige’ og dermed noget andet der gøres forkert?! Og tænk man skal bare sidde få timer I en flyver for at komme til et land hvor det er strafbart at vise hud 🤔
❤ Kh Anneka
Lise Grosmann skriver
Anneka: Kloge ord <3 Og ja, tænk, at man på få timer kan befinde sig et sted, hvor man end ikke må vise sit hår. Det er jo så noget religiøst og kulturelt, men det ændrer ikke på, at mennesker selv inden for et lille lands grænser kan have forskellige følelser forbundet med det yderst private i at være nøgen.
Da jeg var mindre løb jeg bare nøgen rundt deroppe i sommerhuset, men på et tidspunkt blev det fællesbad på skolen som et ugentligt overgreb. Og som Pernille skriver, så prøvede man jo at slippe af sted med at have 'almindelig' flere gange om måneden. Tænk, at ingen reflekterede over det. Og endnu værre, at man i dag mere end 50 år senere diskuterer, om tidens børn/unge selv skal have lov at vælge!
Kh lise
Kis skriver
Ja skoletidens fællesbade var en plage og nok en medvirkende årsag til at mange ofte var fritaget for gymnastik. I dag kan det undre mig at selv i lækre (og ofte dyre) motionscentre også er fællesbade uden bare en lille skærm mellem bruserne. Vi er jo også nogle livet har givet nogle ar, vi bare slet ikke har lyst til at dele med andre. Og os må der være nogle stykker af – jeg ser aldrig ar efter brystoperationer eller andet i et omklædningsrum. Vi skynder os alle hjem. Det er måske et personligt problem, men noget siger mig, det er vi rigtig mange der har. Lad os nyde vores bad i fred.
Forårshilsner fra Kis
Lise Grosmann skriver
Kis: Stort tak for den kommentar, for det er netop ikke ‘bare’ et skoleproblem ikke at kunne få lov at bade privat. Ar kan være af mange slagse og ikke altid synlige, og det er, som du skriver, ret utroligt, at selv steder, hvor man betaler for badefaciliteter er der end ikke et skærm eller andet, så man kan få lov at få et privat øjeblik med sig selv og sin nøgne krop.
For mig selv udelukker det at gå i svømmehal, hvor bad af helt indlysende årsager er tvungent men altså som fællesbad. Masser af mennesker har det ikke som du og jeg, men det bliver det/vi jo ikke et problem af, det er bare et ønske om at være privat i noget af det mest private – nemlig når man er nøgen.
Forårshilsener også herfra, Lise
Pernille S skriver
Som ung i 70’erne havde jeg intet problem med nøgenhed på badestrande, og foretrækker stadig at bade udvalgte steder, hvor badetøj ikke er et krav. Når der så skal siges, HADEDE jeg gymnastiktimerne i skolen. Klamme, kolde og ildelugtende træningssale. Springe over buk, split, klatre i torve ribber, øvelser på bom og andre uhyrligheder. Jeg var mega dårlig til det hele! Men det værste var altså fællesbadene! Behøver ikke uddybe – andre her har beskrevet det så klart. Kunne man snige sig til at bruge menstruation som undskyldning flere gange om måneden, var man heldig!
Nej – gør det badning frivilligt.
Tror de unge på mange måder har det sværere i dag. Vores perfekthedskultur fremmer den dårlige sag. Jeg kan genkende mig 100% i din beskrivelse af kroppens mangler ift jævnaldrende, ligesom min senere daværende svigerfamilie konstant skulle bemærke mit skinny look. “Nu må du altså ikke blive tyndere…” Jeg kunne ALDRIG drømme om at kommentere deres overvægt!
Tak for at bringe emnet på banen. Unge er sårbare. Det er vi voksne såmænd også. Måske bare på en anden måde😉
God weekend🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Ja, voksne kan også være bange (;
Og tak for en skøn kommentar, og det er jo dejligt at blive bekræftet i, at man ikke er helt tosset med sine gamle traumer (smil). Gymnastikken havde jeg ikke de store problemer med, men fællesbadet bagefter. Og jeg smiler stort af din kommentar om menstruation som undskyldning og mindes nu, som jeg skriver til Karin, at vi skulle sige ‘almindelig’ som forklaring, når vi blev råbt op bagefter. Og ja, man prøvede at snige sig til at have det flere gange om måneden.
Der er nogle stykker fra fortid og nutid, som jeg håber læser med her i kommentarerne, så de kan se, at deres bemærkninger til at andre modsat dem selv var/er tynde, føles generende og måske lidt som et overgreb. Men måske skal man gå over til at svare ‘nå, synes du det tykke!’
Dejligt at få jeres kommentarer og vi er enige om, at det der forældede fællesbadning skal afskaffes og gøres frivilligt. Bum!
God weekend kære <3
Karin winther skriver
Jeg husker skolebadene som en hurtig affære. Ikke som noget særlig “ renvaskende “. Og vi skulle igennem en kold skyller til sidst! Men jeg havde ikke noget problem med det. Jeg kunne bedre lide badet efter sport. Der kunne vi tage den tid det tog, det var hyggeligt og vi slap den kolde 😅 som jeg den dag i dag elsker at afslutte med!
I dag tænker jeg, at det er et levn fra gamle dage og mærkeligt det ikke for længst er blevet frivilligt !
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Ja i praksis var det en hurtig affære, men følelsesmæssigt for mig en konstant frygt. Og jeg smilede af Pernille’s kommentar om, at kunne man bruge menstruation til at klare frisag helst flere gange om måneden, så var det en lettelse. Jeg husker nu, at vi skulle sige ‘almindelig’, når vi blev råbt op bagefter og skulle fortælle, hvorfor vi ikke havde badet.
Jeg håber ikke – og tror heller ikke – at det er sådan i dag, men frivilligt bør det være. For heldigvis var og er der jo også dem, der synes, at det er måske ligefrem hyggeligt. Jeg kan ikke huske den kolde skyller, men det har der sikkert været.
God weekend også til dig <3
Karin winther skriver
😊🚿
Vi sagde “ gyldig grund “ på Fyn hvor jeg gik i skole !
God week end! Barnebarnet sover og jeg er gået i dynerne med min propolisklud 😂 fordi det dufter så dejligt.
🤭🤗
Lise Grosmann skriver
Karin winther: ‘Almindelig gyldig grund’ (; Jeg håber, du fik en dejlig søvn <3 Jeg kan slet ikke huske lugten/duften af propolis, jeg må finde noget at snuse til....
Annette skriver
Kære Lise
Forleden aften havde jeg besøg af mine børn. Mit unge barnebarn på 17 år har været så ked af fællesbade i skolen, i fritiden går hun til forskellige ting, men går hjem og bader. Vi talte om det, og jeg fortalte, at jeg heller ikke kunne lide fællesbade, da jeg gik i skole. Men det var så indbygget i kulturen, så alligevel tog jeg også fællesbad som ung, da jeg i fritiden gik til gymnastik, da var jeg åbenbart ikke stærk nok til at sige fra, men jeg husker stadig ubehaget ved det. Jeg er fortaler for, at det skal være frivilligt, eller ændres på en eller anden måde.
Jeg var også så tynd, at folk sagde det til mig, og jeg var ret ked af det. Det undrede mig altid, at de kunne få sig til det, for jeg kunne da aldrig finde på at skose folk for at være overvægtige.
Venlig hilsen Annette
Lise Grosmann skriver
Annette: Kære Annette, det er jo ret fantastisk, at man i dag – så mange år efter, at du og jeg og foreløbig to andre her i kommentarfeltet fortæller, hvor forfærdeligt, det var – diskuterer, OM det skal være frivilligt, når dagens unge også synes, det føles indgribende i personlig frihed.
Og jeg er også så enig i din kommentar til, at os tynde, der er blevet skoset og nærmest hånet for at være tynde, jo aldrig kunne finde på at sige til nogen, at de er tykke. Måske er den, der forulemper én verbalt lige netop overvægtig. Det har jeg da oplevet nogle gange.
Mange hilsener, lise
Jette B skriver
Kære Lise,
Af ❤️tak for dit indlæg. Jeg er så enig i, at det er gammeldags at tvinge børn og unge i bad sammen.
Jeg hadede det i hele min skoletid. De andre fik former i 5. eller 6. klasse. Det gjorde jeg ikke, og heller ikke senere. Jeg var høj og tynd. Jeg blev moppet og drillet også i voksenlivet. Jeg har aldrig haft behov for at vise min krop i fællesskaber og høre på andres fnisen og pegen fingre. Jeg har altid syntes, at det var grænseoverskridende!! Det sidder stadig i mig, nu er jeg 70 år. Kommer aldrig til at gå i svømmehal!!
Lise Grosmann skriver
Jette B: Kære Jette, dejligt at vi er enige. Og jeg føler og forstår alt det, du skriver, for bortset fra, at jeg ikke engang var høj, så er det jo det samme, jeg oplevede. Og jeg kommer heller aldrig til at gå i svømmehal af selv samme årsag. TAK for at skrive <3
Heidi Holm skriver
Godt brølt løvinde !! <3 <3 <3
Lise Grosmann skriver
Heidi Holm: Det er jeg glad for, at du synes – og tak for at skrive det <3 3< <3