Husker I indlægget herunder helt fra maj 2016? Nadia gjorde og spurgte forleden til svar fra Ewa Daniel, Allergy Certified, der netop da skulle til konference i Amsterdam. Og tak Nadia for at huske bedre end både mig og Ewa, som undskylder, at hun glemte at vende tilbage, da hun var tilbage….i København. Men først kommentaren fra HeLene/@leafysmoothie, der satte det hele i gang…..
Der er meget debat om det med solfaktor, hvis man surfer nettet, også forskellige holdninger fra både bloggere, eksperter og hudlæger. Idag ser man oftest at solcreme skal på sidst, men så tænker jeg at de fleste nok kun bruger en serum under eller en tynd dagcreme, hvad hvis man bruger mange lag også om dagen, med mist, forserum, serum, olie og creme, kommer så solcremen at spædes ud, måske? Nogle mener nemlig at den (rent) kemiske (eller hedder det organisk nu om dage?) solcreme skal underst, helt før anden pleje (om det ikke er et serum eller mist) for at bonde med huden, da de solfiltre der er kemikalier der trænger ned i hudens overflade og beskytter på den måde, mens fysiske filter (som iduns makeup og andet med zink eller titandioxid) skal øverst da det mere er som et lag stof eller en strømpe der beskytter huden med at lægge sig ovenpå. Idag er de fleste solcremer en blanding af disse to type filter (kemisk og fysisk, som fx LRP) så derfor synes jeg det er svært at forstå hvad man skal tro er rigtig. Hvad er din holdning, Lise?
Jeg svarede: Min holdning var/er, at der kan være en vis logik i det, men helt enkelt er det netop ikke, for de såkaldt kemiske filtre skal godt nok ned i hudens overflade, hvor de absorberer UV-stråler og omdanner dem til varme, mens de fysiske filtre (titaniumdioxid og zinkoxid), skal være på overfladen, fordi de reflekterer UV-strålerne væk fra huden.
Jeg spurgte toksikolog Ewa Daniél hos AllergyCertified – ikke i allergisk ærinde men fordi hun har mere end godt fat i formler og effekter. Ewa Daniél syntes som HeLene og jeg, at der kunne være god mening i, at de kemiske filtre skal inderst for at virke optimalt. Især hvis den hudpleje man anvender har store molekyler eller af anden årsag ikke trænger ned i huden. MEN….der er jo lige det med de fysiske, som skal være udenpå huden, og de fleste solcremer er i dag netop et mix for at fange flest mulig stråler i hele UV-spektret. Så – som Ewa skriver: Det er egentlig et rigtig godt spørgsmål.
Og da hun altså skulle til en stor konference i Amsterdam og ville møde mange solcremeproducenter, så lovede hun at gå videre med vores spørgsmål.
Det har vi så fået svar på nu takket være Nadia, og det lyder:
“Svaret var, at man skal bruge solcremen inderst af den grund, at solcremen skal trænge helt ind for at kunne den optimale beskyttelse.
Hvis man har anvendt fx ansigtscreme eller andet produkt inden under solcremen, vil huden være mættet fra det andet produkt og solcremen derfor ikke trænge lige så godt ind. Og man risikerer dermed at den SPF værdi som står på solcremen bliver mindre, da der skal en vis mængde solcreme til for at give den SPF som der står på solcremen.
Der var også noget med at emulgatorerne i solcremen, som gør, at solcremen hurtigere forsvinder/ryger af hvis man har et andet produkt under. Men jeg fik desværre ikke nogen ordentligt forklaring på hvorfor.”
I hvert fald fik vi et kvalificeret svar, som går mod gængs opfattelse, NÅR der er tale om såkaldt kemiske filtre. Men har man en solcreme med udelukkende fysiske/reflekterende filtre (titaniumdioxid og zinkoxid), så skal den yderst.
PS: Skal man være helt strict, så bør man nøjes med fugtende kildevandsmist eller mist af grøn te for at fugte huden før solcremen.
OG SÅ REMINDEREN, for der er stadig tid og chance for at løbe med ‘topingredienser født til at pleje hud’ for over 1.200 kr. Det er HER, du skal lægge din ønskekommentar.
Christina Hansen skriver
Tak for dine altid søde og opmuntrende ord <3
Og god mandag til dig. På lørdag vover jeg skindet til Bornholm en uges tid. Det skal blive godt! ❤
Lise Grosmann skriver
Christina Hansen: Bornholm ER bare smuk og dejlig. God ferie til dig kære <3
Christina Hansen skriver
Først stort tak for dine søde lykønskninger, kære du.
Kan man egentlig få sin egen søn til læge..? ??? Ej, pjat! Men med et gennemsnit på 11,9, er vi godt på vej, ikk ? Det er nu ikke nørdens ønske, han vil hellere lave medicin og have fingrene helt nede i kemien. Stort er det – lige gyldigt hvordan jeg vender og drejer det.
Og så et lige så stort tak for at skære brugen af SPF ud i pap for mig. Så blev jeg da det klogere. ?❤
Og nu i gang med lagkagen. Det er min mors fødselsdag i dag. Jeg gætter desværre på, det bliver den sidste i rækken… ❤❤❤
Smuk dag til dig ☀❤
Lise Grosmann skriver
Christina Hansen: Det kunne man nok, få sin egen søn til læge, men han skal jo lige gennem studiet første – bare for en sikkerheds skyld (; Jeg tror nu, han vælger bedre at få fingrene i kemien og lave medicin eller hvad det nu kommer til at dreje sig om i fremtiden.
Endnu større tillykke med din mor, kram hende ekstra, og hvor er det dejligt, hvis det skulle gå, som du skriver, at det er så vidunderlig en sommerdag. Tillykke med dem begge kære <3
Christina Hansen skriver
Jeg er forvirret..
Man må altså hverken lægge noget under eller over, uden det risikerer at bremse effekten? Kan man så både lægge et lag inderst og et lag yderst for at gardere sig? Der skal jo altså noget fugt og fedt til at holde depoterne fyldte. Muligvis også C vitamin.
Har ikke tænkt mig at droppe de øvrige lag pga en solcreme..
Jeg synes stadig, det er en jungle..
PS Mors dreng bliver student i dag! Og hun kan ikke være i sin egen krop af bar stolthed!
Rigtig god varm dag til dig, søde Lise
Lise Grosmann skriver
Christina Hansen: Allerførst stort tillykke til mor og mors dreng – selv uden børn forstår jeg følelsen <3
Somme tider opstår der spøjse hudplejeråd/advarsler, men her er der jo logik og jeg har tillid til Ewa Daniel og hendes vurdering af ekspertisen hos de personer, hun har spurgt.
Hvis man har en ingrediens, der virker ved at blive optaget i hudens yderste lag (hvor de 'kemiske' filtre omdannes til varme), så skal den jo kunne komme TIL de yderste lag. Derfor understreger Ewa Daniel, at især hvis der ligger noget med store molekyler - og det har mange cremeingredienser - så hæmmer det optagelsen af UV-filtrene.
De 'fysiske', som reflekterer UV-strålerne, de skal jo logisk nok ligge, så de bliver ramt og kan reflektere.
Man kan jo, som du vist mener, lægge solcreme over f.eks. kildevandsmist eller mist af grøn te, hvis der er 'kemiske' filtre i, og derefter sin øvrige hudpleje med især antioxidanter, og så slutte med solcreme, hvis der er reflekterende filtre i.
Jeg håber, jeg fik rigtig fat i spørgsmålet.
Og igen tillykke og jeg behøver nok næsten ikke ønske god dag, men alligevel - god dag kære
Carina C skriver
– Sikke et godt spørgsmål.! Tak til HeLene, Ewa, Nadia og Lise!
Pernille S skriver
Det er altså ikke let, det med solcreme Lise… Der skal nu tjekkes for om ens solcreme er med kemisk eller fysisk filter. Anbefaling på en anden blog om inderst at bruge aftersuncreme og derudover solcreme, skal nu dobbelt tjekkes…
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Som jeg svarede HeLene i sin tid, så er der jo en logik i, at de filtre, der skal ned i hudens overflade for at virke, de skal i nærkontakt med huden. Og dermed er alt – om det er serum eller aftersun – en bremse i større eller mindre grad. Jeg tror, at Ewa Daniel og de folk, hun har spurgt i Amsterdam, har styr på den sag.
Det nemmeste er jo så at vælge en solcreme med fysiske filtre og så bruge, hvad man nu har lyst til under den. For den reflekterer UV-strålerne og skal yderst.
Kirsti skriver
Det er jo fantastisk , at de som producerer produkterne, ikke informere forbrugerne om anvendelsesmetoder , for, størst mulig udnyttelse /glæde af de produkter vi køber.
Men så er det jo dejligt at vi har LISE, der ved hvor hun skal spørge ?.
Lise Grosmann skriver
Kirsti: Jeg tror faktisk, de er informeret sådan fra deres firmaer. Og ikke for at mislede os, for de fleste solcremer ER jo et mix med også de fysiske, som gerne skal yderst. Men bruger man solcremen alene, så er chancen jo også større for, at man får brugt nok – at man lægger DEN lag-på-lag (; Men heldigt var det, at HeLene havde fanget noget om det og at Ewa Daniel kendte de rigtige. God weekend kære
Anne Mette K skriver
Det har jeg jo aldrig tænkt over, virkelig nyttig viden Lise. Heldigvis er min hud gladest for fysisk filter, for sådan har jeg jo altid brugt solcreme, yderst og sidst.
Lise skriver
Anne Mette K: Tak, det er jeg glad for, at du synes – og godt, vi fik svar (til sidst). Selv om det jo ingen indflydelse har på dine solcremerutiner.
HeLene /@Leafysmoothie skriver
Wow, tak for at gå videre med det Nadia, Lise og Ewa, så flot at få svaret på noget jeg undret over mange gange.
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Det tog unægtelig sin tid og havde det ikke været for Nadia….);