For hvad har huden egentlig brug for?
Det er faktisk perfekt sæson til at afprøve en forenkling af sine hudplejeritualer, hvis man har svært ved at overskue hylden på badeværelset. For lige nu har huden kun tre hovedbehov: Rens, fugt, antioxidanter og SPF.
Men behøver huden overhovedet alle de lag, som blandt andet japansk og sydkoreansk hudpleje har smittet af med? Mit svar er nej af flere årsager. Dels fordi det er informationskaos og måske ligefrem stressende for huden at tage stilling til. Prøv engang at kigge på ingredienslister, de er somme tider rigtig lange.
Men der er jo også det, at vi nu ved, at huden har et yderst nyttigt mikrobiom, som bestemt ikke har det godt med for mange forstyrrelser. Og så er der, som jeg så ofte har skrevet, den kendsgerning, at jo længere man kommer bag i række, jo mere daler chancen for overhovedet at komme i nærheden af at kommunikere noget til cellerne – endsige blive optaget. Det vil sige spildte penge.
Hvis nu, du har gået med de her tanker om, at du måske overfodrer din hud og knapt kan overskue krukker og flakoner på hylden, må jeg så foreslå dig, når det bliver tid til nyanskaffelse, at du lader din hud prøve produkter, der faktisk er væsensforskellige dels i, at de byder på enkle rutiner med effektive ingredienser og dels i en tankevækkende holdning til, hvilke fedtstoffer, der skal dominere i huden og i produkterne. Nemlig Aiia Care.
Hvis vi starter fra bagsiden, så må man sige, at den forholdsvis korte ingrediensliste på de relativt få produkter er sikkerhedstjekket med en tredobbelt certificering og dertil kan lægges en emballagestrategi med tanke på miljøet. Steen Jorsal, manden bag formlerne, var også økologisk landmand før han skiftede branche og med en Master i Pharmaceutical Medicine (medicinsk farmaceut) sammen med en kemiingeniør skabte Aiia Care.
Man kan godt være et lille firma og ny i gamet og så sætte barren højere end de fleste ♥
Som jeg har fortalt, så var jeg sammen med min kollega Helle Forum til møde en hel dag med Steen Jorsal, og i lighed med stadig flere, så er det også hans filosofi, at hudens yderste hornlag ikke er døde hudceller, de har en aktiv og vigtig funktion.
Faktisk er teorien, at de er ansvarlige for mere end 90 procent af hudens funktion. De skal altså ikke fjernes før huden selv sætter sine enzymer til at gøre det. Ifølge Steen Jorsal sender gamle celler under den naturlige nedbrydningsfase information til de nye celler, der skal tage over. De skal, kan man sige, uddannes/være klar til at møde de kaskader af udfordringer en hud møder.
Nu vil du sige: Jamen, når man bliver ældre, så bliver huden sløv og så er det godt at sparke til cellerne med noget peeling, så man kan få strålende hudglød igen. Mit svar lyder: Ja, det går langsommere også for hudcellerne med alderen, men det går ikke hurtigere, fordi man plager dem og blotter ufærdige celler, der vil udgøre en mere skrøbelig barriere.
Aiia Care er vandbaserede produkter med blot lidt fedtstof. Ikke fordi de vandbaserede ingredienser ikke kan lide fedt, som vi kender det fra Bioeffect EGF, men fordi i en udbeskadiget og tilstrækkeligt fugtet hudbarriere fungerer hudens eget geniale økosystem, siger Steen Jorsal. Herunder enzymfunktion. Og uden enzymer sker det der skal ske ikke, det gælder i øvrigt i hele kroppen.
Og så er der det med ceramiderne. Ceramider er det, der ofte kaldes ‘cement mellem cellerne, og dermed er de indlysende nok afgørende for en modstandsdygtig hudbarriere. Og det gælder uanset om man har tør, sart eller fedtet hud. Ceramider er vigtige for al hud. Ceramider udgør 40-50% af hudens fedtlag, mens 7-13% er frie fedtsyrer (olier) og resten kolesterol.
En normal hud vil selv lave ceramiderne ud fra komplicerede processer, der involverer frie fedtsyrer. Men når det i stedet er koncentrationen af frie fedtsyrer på bekostning af ceramider, der stiger med alderen, så indikerer det, at huden af en eller anden grund har mistet evnen til at omdanne frie fedtsyrer til ceramider.
Og da fede cremer har været anvendt i mange år og problemet med tør hud stadig ikke er løst, så ser Steen Jorsal mange gode grunde til at vi skal prøve at løse tør-hud-problemet på en anden måde. Strategien er at holde et optimalt fugtniveau og yde beskyttelse. Understøtte hudens egne funktioner.
Og her har vi så forklaringen på seriens navn, som er inspireret af ‘Gaia’, vores levende smukke blå planet*. For også for AiiA handler det om de selvregulerende mekanismer. Dem i huden.
*) Vil du vide mere, så skal du google James Lovelock, manden bag Gaia-hypotesen om kloden som en levende organisme.
En nominering i Danish Beauty Award 2020 som ‘Årets nye brand’ er mere end på sin plads, det er SÅ fortjent! Og det er det også, at I kan købe med rabat ♥ få koden herunder….
Det foregår HER, koden er ‘Lise2020’ og I kan shoppe med 20% til og med søndag den 16. august ♥
Har du lyst til at læse mere om Aiia Care og valg af ingredienser og pleje af hud i det hele taget, så er der fin information HER og har du tid, så læs også den fine historie om ideen og menneskene bag Aiia Care.
Berit skriver
… det må jeg prøv!
Og jeg har bestilt dag og nat serum med din rabatkode – glæder mig til at prøve et spændende produkt.
Må tilstå det med, at forenkle dét lyder som noget der kan være mig – tænk kun få dele på hylden eller for den sags skyld i toilettasken(måske den nu er for stor) den plejer jo, at rumme temmelig mange “ dit og dat” til ansigtet.
Så jeg venter spændt på de kommer… har allerede modtaget en sød mail fra Trine Øveraas, Direktør for AiiA Care at de er sikker på jeg bliver glad for mit valg.
Skøn søndag derude….
Sunshine, Berit
Lise Grosmann skriver
Berit: Du skulle se Trine Øveraas hud, jeg har sjældent set en hud, der ser så veltilpas ud og hun bruger i sagens natur kun AiiA.
Hvis du, som du selv skriver, har brugt mange hudplejeprodukter, så vil du måske, som jeg gjorde det ved min test, opleve, at din hud mangler noget – som er det sædvanlige fedtstof i en creme eller måske en faceoil, man bruger. Men hold ud, for det vil ændre sig, når din hud finder tilbage til at klare det selv med den fugttilførsel og beskyttelse, som produkterne giver. Og så er der jo altså også fedtstoffer i. Og ellers skriv til Trine Øveraas, som nok skal råde dig.
Tak for at skrive og fortælle og skøn sunshinesøndag også til dig <3
Pernille S skriver
Hudceller på skolebænken… interessant filosofi!
Produkterne hedder alle noget med serum. Det forvirrer mig lidt. Kan ex.bodyserum stå alene, eller skal der en reel bodycreme over? Forstår du hvad jeg mener Lise? Iøvrigt en pæn emballage…
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S. Ja, jeg ved ikke, hvorfor de har valgt at kalde alle produkter for serum – måske fordi de ikke har den tekstur og det indhold, vi forbinder med creme.
Da jeg testede havde jeg problemer i starten med at tilfredsstille min hud, som jo har været på serum OG creme i mange år, men efter nogle uger kunne jeg mærke, at det ændrede sig. Men så skulle jeg jo teste videre med noget andet, som det nu er mit heldige job.
Deres bodyserum havde jeg det bedre med, fordi jeg ikke kan med fedteras på kroppen, men den er let i forhold til det meste.
At hud der i mange år har været tilvænnet fedtstof skal have en indkøringsfase for at genoptage sin egenproduktion af ceramiderne er ikke unaturligt, men jeg kommer nok ikke til at slippe følelsen af creme. Derimod er jeg så enig i ‘hudceller på skolebænken’, og jeg mener, at de mange ting, man opdager om hud i disse år, sandsynliggør, at der en sandhed i det. Og nok vand i de øverste hudlag er altafgørende for sund hudfunktion Kh Lise