Er der en ting erfaring er god til, så er det at sortere nonsens fra sund fornuft. Vi lever i en tid, hvor den gode historie (business) somme tider kører om hjørnerne med sandheden. Når jeg tænker på alle de ind imellem ret sindsyge diæter, jeg igennem alle årene har læst og hørt om. Hvidvinskuren i 70’erne som en af de mest vanvittige for eksempel. Og den kommer såmænd nok igen. Men lige nu er det de HER, der hitter.
Og så er det jeg sidder og tænker, hvorfor er det lige så svært bare at leve med, at der ikke er nogen, der ikke har brug for ‘real food mostly green’ og i øvrigt så lidt tilberedt som muligt. Ikke hakket, kogt eller stegt i stykker, så fibre og næringsstoffer går fløjten men så fordøjelsesenzymer og gode tarmbakterier får det krudt, de skal bruge til at holde os sunde.
Og så skal man jo spise sit vand, som ham HER siger, hvis det skal komme celleprocesserne til gavn og ikke bare løbe igennem. Ikke overraskende kalder dr. Murad det cellulært vand og lige som andre kloge læger, dr. Weil for eksempel, så minder han om også at spise rigeligt af de gode fedtstoffer, der gør godt helt ud i huden.
Det tager tid at tygge det rå, det er godt for tænder og mundprobiotika og man spiser meget mindre end når maden er sønderdelt på den ene eller anden måde. Det er også godt, for så behøver man ikke gå på hvidvinskur. Og endelig er der jo også en vis logik i at spise sæsonens friske varer fra så-nær-som-muligt-produktion. Godt nok er vi ikke stærke i oliven herhjemme, men vi er gode til kål og gulerødder og nødder og æbler og bær og……
På samme måde har vores hud nogle helt elementære behov. Al hud har brug for fugt og beskyttelse og fedtstof i et eller andet omfang. Det er hudens egen opskrift. Sammenhængskraft og barriere er alt. Need to have. Resten er nice to have. Som ham HER udtrykker det.
Lad mig minde om, at fugt skal på før fedt, fordi det omvendte ikke funker. Og at antioxidanter skal på før man går ud, hvis man forventer, at de skal gokke iltradikaler og holde provokatører væk fra cellemembranen og det, der er bag den – f.eks. mitokondier og DNA. Og yderst skal UV-beskyttelsen. Og så skal det hele selvfølgelig renses af om aftenen. Og her kommer nice-to-have ind med peptider og vækstfaktorer og alt det, der vækker cellerne til dåd.
Og så skal vi ud. Ud ud ud…..Gå-i-hi-sæsonen slutter nu, vi skal ud og have lys- og sanseenergi. Det er livskraft. Og selvfølgelig har 2018 også sine motionstrends, men man kan jo også bare gå en tur, vi er skabt ganske hensigtsmæssigt til det. Og så måske lære sig solhilsen, for som de skriver HER ‘yoga keeps reinventing itself’.
God weekend til jer alle <3
OBS OBS OBS Hvis Dorte L, Hannah, Gitte B og Tina Lu Madsen ikke har sendt adressse til hello@beautyblog.dk senest mandag, så trækker jeg nye vindere af den HER.
Anneka skriver
Eva <3 Der var ikke reply-knap så svarer her..
Det lyder da som et storslemt eksemplar I har i klassen :/ …og jeg synes ellers både dig og læreren kom med " vink med en vognstang" 🙂
En i klassen begyndte at tage tid, diskret, på hvor lang tid de snakkede. Procentvis var det 7-10% nogle gange mere, pr.time. Man skal ikke være hurtig til hovedregning for at se at det bliver til meget lang tid på et år!
Lærerne ville /brød sig ikke om at sige det men en af dem indledte timen med at fortælle en historie, om Lille hund og Store hund, som i kort udgave lyder ca;
I kender alle sammen de der små hunde, som bjæffer og bjæffer og hopper rund, de gør konstant, fordi de er er sååå farlige og for at man skal høre dem.
Så er der store hund! Den gøer ikke så tit, men nogle gange kommer der et kort VUFF!! og så lytter man og har respekt!"
😉 Den opfangede de! Hi…
En jeg kender havde lign problem I en klasse og sagde det direkte; " jeg kan simpelthen ikke koncentrere mig når der er så meget snak og jeg vil så gerne lære det her…" (respekt!) men det endte med at en begyndte at tude m.m. Det var først da der i en anden sammenhæng, skulle videofilmes (eleverne) og bagefter afspilles, at flere af dem kunne se sig selv, at det stoppede.
Men forstår egentlig ikke underviserne ikke bare siger "Aha fint,,, men jeg vil meget gerne tilbage til emnet".. Et eller andet!
Mon der er nogle, hvis de skal være helt ærlige ikke bliver glade for likes 🙂 Det burde man da egentlig kunne fravælge den funktion!
Men uh jeg ville slet ikke kunne holde ud at være på FB som du ved.
<3 <3
Kram og god dag
Anita christensen skriver
PS ” så håber jeg.. At mit sure opstød , vil blive tilgivet ????????
Anneka skriver
Ja alt tilgivet. Så godt når folk siger til og fra.
????Rigtig god søndag
Anita christensen skriver
Uha . Det bliver svært … Ingen kritik af dig Lise , du skriver så flot og jeg elsker dine skriv og ikke mindst dine billeder fra naturen ..Men min ups… Går mere på ..at mange der kommentere , bliver meget MIG .. Hvis i forstår ???????? istedet for noget vi alle kan bruge .Tak til Anneka .som siger det så rigtigt.der skal være plads til alle.. ????????.
Anneka skriver
Godmorgen 🙂
Jeg mente nærmere at jeg håber folk ved der allerede ER plads til alle, selvom vi er nogle der ‘ fylder’ skiftevis, vi er ikke begrænset af tid og rum i et kommentarfelt og at man kunne ønske folk bare ville ‘snakke løs’ hvis og når de har lyst – eller scrolle forbi det de ikke har lyst til, som der er nævnt.
Når man ikke kan se hinanden, eller hvem der følger med i kommentarfeltet, så er det svært at være inkluderende og imødekommende (man kan ikke lige smile og nikke osv) og nemmere at føle sig udenfor, end i virkeligheden.
Nå nu er jeg faktisk træt af at høre på mig selv ????
Rigtig god søndag
– og god tur i zoo Lise, håber ikke dyrerne blæser væk
Lise Grosmann skriver
Anneka: Godmorgen, og du har ret <3 men vi er ikke trætte af at høre på dig.
Det er heldigvis ikke ZOO i den kulde og blæst, men Zoologisk Museum, som jeg ikke kan huske at have besøgt, men de har vist nok verdens største dinosaur-skelet, og det må da kunne betage en 3- og en 7-årig. Søndagskram
Anneka skriver
Tak 😉
Åh ja jo! Der er så imponerende det skelet! Tror skam det kan betage vores kære Blogmutter
????
Søndagskram ja
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg tror dig. Kører nu <3
Lise Grosmann skriver
Anita christensen: Tak for fine ord.
Og med hensyn til ‘ups’, så synes jeg, at Anneka har svaret så fint, for når man ikke kan se, hvem der læser med, så er det svært at være inkluderende som i et fysisk rum, hvor man kan nikke og smile, som hun skriver.
Men der har jo aldrig været problemer med at bryde ind i en ‘samtale’ her, hvis man har et lignende problem eller bare vil sige ‘hold da op, hvor er jeg glad for, at I nævner det….’ og så’n. Alle er velkomne og ellers scroller man bare videre. Eller har måske selv noget, man vil fortælle/spørge om.
Og med hensyn til ‘ups’, så er det ’tilgivet’. Det var vel i virkeligheden godt, at du skrev, hvis andre skulle sidde og føle på samme måde.
God søndag kære
Anita christensen skriver
Uha ???????? når jeg kvajer mig , så gør jeg det virkligt. Jeg beklager meget .Det var vist bare mig der blev ramt af et øjebliks pigesurhed… Jeg har stor respekt, for dine skriv ,så kære Lise undskyld . Måske skulle du slette min skriv , har bestemt ikke haft til hensigt at genere nogen ????????
Anneka skriver
Hej igen Anita 🙂
Jeg vil bare sige at jeg har tendens til nogle gange at gå i selvsving her i kommentarfeltet og har flere gange frygtet at jeg “fylder for meget” (så plejer jeg at trække mig lidt nogle dage ) eller om det kan virke som om det er en lidt lukket kreds om lejrbålet og har haft lyst til at ” kalde på”alle I andre.
Det sidste jeg har lyst til er at virke ekskluderende. Det skal du vide! 🙂
Kh A
Lise Grosmann skriver
Anneka: Det er ikke mig denne kommentar er til, men jeg tror og håber, at alle – selv om de ikke selv skriver med i kommentarfeltet – fornemmer netop som du skrev tidligere, at tonen er venlig og respektfuld. Jeg synes, det er ret enestående, at der altid er en eller flere, som er parat med gode råd og såmænd også trøst. Og ingen opnår noget ved det. End ikke en smiley fra mig (;
Men jeg håber, at Anita selv har lyst til at svare og fortælle, om jeg måske er blevet for useriøs i mine emnevalg og skriveform på bloggen.
PS: Det hedder ikke selvsving, det hedder passion og engagement <3
Anne-Marie Andersen skriver
Jeg synes helt sikkert tonen er meget respektabel og varm og nogle gange fylder vi mere i kommentarfeltet end andre. Det er vel helt naturligt, at vi har forskelligt på hjerte, er nysgerrige på nogle ting og stiller flere spørgsmål. Håber ikke du lægger bånd på dig selv Anneka. Der er da masser af plads og fedt med noget ild at samles om. Har selv fyldt usædvanligt meget på det sidste, men jeg håber da, dem der ikke synes om det scroller videre…
Og så er det netop fedt Lise at du er så holistisk, at der er kost på Beautyblog, for det er vel faktisk 80 % af vores hudpleje, det vi spiser. Og de sidste ca 20 % vi kan smøre os til.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Jeg er jo så taknemlig over, at vi har den dialog her. Og ingen skal lægge bånd på sig selv, så længe tonen er så fin. Logisk nok er I nogen, der er særlig aktive, når emnet rammer noget, der berører jer. Og som du skriver, så kan man scrolle videre eller helt springe kommentarfeltet over.
Men i øvrigt bilder jeg mig ikke ind, at jeg ved alt – selv om jeg en erfaren gammel rotte i det holistiske skrivefag. Jeg bryder mig ikke om klogeåger, man risikerer at skulle sluge kameler. Det er derfor, mit yndlingsmotto er ‘what the bleep do we know’, som du skrev i en anden kommentar. Det er jo sandt for pokker, bare tænk baglæns hvad der har været af påstande, der ikke holdt. På kost, på hudpleje, på ALLE områder og livsaspekter.
Anneka skriver
Det er mere jeg synes nogle gange det er svært at navigere i den virtuelle verden (også fordi man ikke kan aflæse kropssprog osv) Havde det nu været i ‘virkeligheden’ så ville jeg helt naturligt tie stille og lade andre snakke osv. Smile når der trådte nye ind i rummet. Fællesskabet betyder meget for mig i sociale sammenhænge, at alle føler sig velkommen. Alle er lige meget værd. Det synes jeg nu også Lise er god til at få os / folk til at føle ellers ville der vel ikke være så mange der skriver herinde. Så megetb ild Ja:)
Der er så meget man ikke kan se og gøre på skrift.
Ja det plejer at regulere sig selv:)
Hvis man går nogle år, måneder tilbage i kommentarfeltet er det nok nogle andre der fyldte – og nogle måneder frem sikkert nogle nye. Sånt er livet
Lise Grosmann skriver
Anneka: Du kan se, at jeg ikke har sociale kompetencer(; for jeg blander mig, men jeg vil sige, at man så udmærket fornemmer den følelse for fællesskabet. Og ja, det er svært at ‘aflæse’ skrevne ord. Blandt andet er humor og venlig ironi jo nemmere at formidle med et smil og glimt i øjet.
Og ja i de fem år BB har eksisteret har forskellige været mere eller mindre til stede i kommentarfeltet. Christina Hansen savner jeg selv meget, men livet rammer somme tider og tager tiden til beautyblogs. Sånt er livet!
God aften og tak for dagens snak, nu vil jeg efterkomme et par bedende øjne og dytte ned i skoven med husvovsen. Og i morgen skal jeg lufte to små rødder på Zoologisk museum. DET skal nok blive lystigt.
Anneka skriver
Anne-Marie ????Dét med 80% – 20% siger Ole Henriksen også
God weekend til alle ❤
Anneka skriver
Ja det er noget af det der gør denne blog SÅ unik synes jeg- og ALLE er jo velkommen (Nogle steder på nettet sviner folk hinanden til eller hænger nogen ud. Andre steder er der ingen der kommenterer)
Der er masser af plads om bålet ????
Jeg synes det er godt når folk siger til/fra istedet for ikke at sige noget eller bare trække sig og være ‘tøsefornærmet’, men det er bare pokkers svært at forholde sig til kritik hvis den ikke er konkret.
Tak Lise ❤
Eva skriver
NEJ du må ikke holde dig tilbage eller bare tænke den tanke, Anneka! Jeg kigger altid efter dine gode ord, efter at jeg har læst Lises gode ord. Skønne, humørlige kvinder med varme og dynamit i hjertet ????
Jeg vil tro, at man som outsider kan finde det lidt svært at starte, men der er Lise eminent til at trække folk med ind i varmen, fordi hun altid svarer hvert enkelt omhyggeligt, og jeg synes da også vi andre er ret hurtige til at inkludere og smide et godt råd.
Nej vi er ikke ekskluderende. Nix. Bix. Nixenbixen ‼️
Lise Grosmann skriver
Eva: Nixenbixen <3
Anneka skriver
Nej det håber jeg heller ikke vi er men hvis der er flere der oplever det sådan så håber jeg rigtig meget de vil sige det og at de ved at de skal bare snakke løs! Det tager Ikke tid eller plads fra andre som i virkeligheden. Har prøvet på seminariet at der var to i klassen der snakkede så meget at det tog vigtig tid fra undervisningen. Grrr… Der blev sagt fra overfor dem. Så kender godt det med at kunne blive provokeret (især fordi jeg er introvert) eller føle mig udenfor nogle gange. Men det er en følelse og ikke nødvendigvis virkelighed skal man huske.
Tak kære Eva ❤ Jeg håber heller ikke nogen andre holder sig tilbage pga det her.
???? Du er meget varm og inkluderende! Kram
Eva skriver
Ja det kender jeg godt, sådan nogle snakkefjolser. SÅ selvfedt, på en eller anden måde. At bilde sig ind at alle andre gider høre på en hele tiden…vi har også een, som elsker at diskutere, og hun er meget lang tid om at komme til pointerne, men vi skal indvolveres i hver tanke på vejen derhen. Flere gange når læreren ikke dagens program, fordi hun afbryder hyppigt i løbet af undervisningsdagen. Det måtte han så igen sige her for nylig – ” i må selv lige læse op på resten, jeg nåede det ikke”. Hvem tror i så beklagede sig? Den her kvindelige snakkemaskine. SÅ kunne jeg jo så pænt sige til hende, at det selvfølgelig hænger sammen med et uventet højt antal afbrydelser hvis ikke han når igennem det planlagte. “DET måtte han da sørme bare tage højde for! Det er da hans job!”, mente hun. Nogle mennesker forstår simpelthen ikke andres signaler.
Og det var INGEN skjult hentydning, jeg synes det kører så fint her, og jeg kan supergodt lide det personlige i kommentarfeltet, dvs når folk ‘fylder’, og man får et indtryk af kvinden bag navnet, og meget ofte har vi selvfølgelig mere tilfælles end hvad man lige umiddelbart tænker ❤️
Hvordan fik i sagt det til de to roulader der? Den må du altså lige dele, Anneka ????
NB. Jeg er også introvert og så kan jeg tænke rigtigt meget over, om folk nu kan lide mig. Jeg kan endog bemærke små åndssvage detaljer som fx få likes og sådan noget idiotisk noget, og det irriterer mig grænseløst.
Anneka skriver
Jeg læste lige i Perlmutters bog om et forsøg over flere uger hvor man gav hhv lav eller høj dosis af flavonoider fra kakaoplanten.
Hos den gruppe der fik høj dosis af flavonoider såes en markant stigning af de gavnlige bakterier som lactobacillus-arter, samt udtalt reduktion af Clostridium. Disse ændringer i tarmfloraen var ledsaget af et fald af C -reaktiv protein (inflammationsmarkør)
Disse plantestoffer fungerer som præbiotica .
En af de Clostridium arter der blev kraftigt nedsat er en art som ses i forhøjet mængder hos autistiske patienter.
Som et andet eksempel nævnes en undersøgelse der påviser bedring hos ældre individer med mild kognitiv svækkelse og m.m
Så den der “Chocolate is the answer – I don`t care what the question is!” må siges at være meget sand
Lise Grosmann skriver
Anneka: Det er jo det, vi har sagt længe og som selveste dr. Weil siger – chocolate is the answer. Det er meget interessant, hvad han skriver og tak for at fortælle her.
Jeg tror, jeg delte Perlmutters skriv på FB og ligeså et skriv om kaffe. Men det er jo logisk nok. At vi har gjort det til nydelse, ændrer ikke det faktum, at begge er planteføde og kendt af mennesket i så mange generationer, at det ikke lader sig tælle.
HeLene skriver
Flavinoiderne i matcha siges have den samme effekt på tarmflora. Tak for du skriver om det Anneka! Mørk choko er også en life saver på så mange måder!
Lise Grosmann skriver
HeLene: Uh, den der matcha (; Men jeg er god til chokolade!
Anne-Marie Andersen skriver
A balanced diet is chocolat in both hands????
Dejligt at kunne nyde sig sundere????
Helene, Matcha har jeg købt, men ved du om der findes metoder til at lave det uden special piskeris mm? For det er jo en hel investering, så jeg har ikke fået det prøvet endnu. Ellers må jeg blande det med chokoladen????
Anneka skriver
“A balance diet is a chocolate in both hands”
…den skal også op at hænge! ????
Blander mig lige mht matcha. Jeg synes personligt ikke det er nødvendigt med piskeris osv, selvom det er et smukt ritual. Hvis man hælder vandet i med høj stråle så skummer det også lidt. De fleste ipløses nemt nok.
Men har godtnok et træpiskeris, men bruger det slet ikke hver gang
🙂
HeLene skriver
Du kan bruge en batteridreven lattepisker, fx en fra tiger til 10 kr! (matcha nørdene siger sfl det skal piskes i hånden for ellers får det elektrisk energi…. men det må man vel selv bestemme. For mig er det nok bedre at drikke batteripisket matcha end at ikke drikkke matcha om man så siger) Du kan også lave dadelkugler og trille dem i matcha, smukt grønne små kugler!
Eller lav en imponerende dyr looking chokolade plade gennem at smelte 100-200 g god mørk chokolade over vandbad og hæld det forsigtigt på et bagepapir, drys med nogle groft hakkede nødder og matcha, lad stivne og spis det smukke brud, også en genial gave! <3
Anne-Marie Andersen skriver
Mange tak for gode råd til anvendelsen af Matcha, nu skal jeg nok få det prøvet????
Anneka skriver
Det vidste jeg ikke. Jeg må fluks have købt noget igen.
Ja! ????i den grad!
Jeg har en køleskabsmagnet hvor der står:
“DANGER Out of Chocolate!”
Ikke at det sker så tit …
Anneka skriver
Jeg er så ikk på FB.
Ja tænk hvis man kunne behandle autister og ældre o.a med nedsat kognitiv funktion med chokolade eller kakaomælk. Det er da genialt.
Det er ikke så tit at sund og nydelse går hånd i hånd, når det er noget der kan indtages desværre, men så skønt når det gør
Lise Grosmann skriver
Anneka: Se, nu sidder der nok nogen og tror, at Yankiebar er sundt, men DET er det ikke. Det er kakao, der ka’!
Anneka skriver
Ja og i store mængder! 😉
Anita christensen skriver
Ps. Læser desværre ikke med , så meget jeg har gjort .. Måske fordi at der gået meget Tøsefnider ind på denne fantastiske blok . Undskyld Lise .. Elsker dig og din oplysninger ???????? Så undskyld .. Men tilbage til , hudpleje ????????????
Lise Grosmann skriver
Anita Christensen: Det er jeg ked af. Når du skriver, at du ikke læser med på bloggen, så må det være mine skriv, du mener er blevet tøsefnidder, eller….? For kommentarfeltet, hvor der måske nok kan forekomme tøsefnidder, jeg ser det mere som lidt humor, det kan man jo springe over.
Du rammer mig lidt må jeg indrømme, for hudpleje er jo min mærkesag og har været det det meste af mit skriveliv (og dermed mit liv), og jeg synes jo også, at jeg skriver mest om hudpleje. Så meget, at jeg ofte føler, at jeg forsømmer andre emner under den holistisk hat, jeg altid har skrevet.
Nu har jeg ikke smilyer her i Word Press, men jeg håber, du forstår, at mit skriv er venligt og at jeg er nysgerrig. Du kan jo eventuelt skrive mig en mail, hvis du har tid.
Anneka skriver
Undskyld jeg blander mig men jeg forstår tøsefnidder som smådrama og intriger o.lign?
Det synes jeg ikke der er noget af i kommentarfeltet eller blog. Synes tværtimod at tonen er venlig, respektfuld i forhold til hvordan den ellers kan være i andre fora.
Mht til emnerne vil der vel som i mange andre sociale sammenhænge også i real life, være noget eller nogen, der ikke interesser en, eller ligefrem irriterer en, men så er man jo velkommen til at byde ind med noget som man selv synes er spændende.
Men det kunne være rart at få uddybet hvad der menes med tøsefnidder 🙂
Anita christensen skriver
Hejsa .. Ville ellers ikke blande mig , men problemer med mave osv. Kommer mange gange fra at mange har svært ved at fordøje nogle kulhydrater fra fødevare .. Lyder mærkeligt men men kulhydrater består af mange ting ???????? Så hvis det er problemet , så kan low food måske hjælpe ..
Lise Grosmann skriver
Anita Christensen: Tak for alligevel at blande dig <3 for det er jo helt relevant, hvad du skriver. Mit skriv på bloggen var generelt og ikke rettet til syg hud eller syg krop/fordøjelse. Og det sidste er der nok desværre rigtig mange, der har. Irritabel tarm, som FODMAP er rettet mod, er desværre nok næsten en folkesygdom.
Med hensyn til frugt, som man jo godt må spise en vis del af, så kan jeg nævne, at på 'Fit for Life', som introducerede frugt for mig for mange år siden, anbefaler man, at der går mindst en halv time fra man har spist frugt til man spiser andet. Det forhindrer gæring og udspilet mave. Derfor spiser jeg frugt om morgenen og har gjort det i årevis. Jeg føler, at det er noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv. Men jeg spiser så aldrig frugt i løbet af dagen.
Jeg indsætter lige link om low FODMAP for de, der måske ikke helt ved, hvad der snakkes om.
HeLene skriver
Min kommentar blev spist? Eller blev den sultet ud, med hvidvins diæten?
Herligt billede! så flot! Og tak for update på diet-fronten, der var lidt nyt for mig, som er meget kost interesseret som du ved . Jeg dyrker det jo på min Instagram. At lave mad er noget jeg bruger meget tid på da jeg ikke køber færdige retter, færdige produkter, eller færdigt brød, så det fylder en del for mig.
Tak for link til Byrdie,jeg syntes det var positive trends i det store hele. Kan godt lide tendenser med at folk prøver at finde ud af hvad som kan hele dem med kost, individuelt, og at der trods alt er så meget fokus på helse og sundhed, og lidt mindre på at tabe sig.
Jeg er enig med dig i grønt og ikke forarbejdet, men om man har en følsom tarm/mave er det også meget helende med varme supper, og i det hele taget kogt/dampet mad som er nænsom at fordøje. Både meget råt (sund nok) og hårdt steget mad er hårdt for følsomme typer. For mig har bone-broth, aip og surkål været et kæmpe hit.
Lise Grosmann skriver
HeLene: Den der kommentartyv….grrrr!
Ja, jeg ved det og ser det på din Instagram, at du er interesseret i madlavning (:
Jeg er generelt ikke begejstret for trends og specielle diæter, der mere udelukker end inkluderer ting, der kan være vigtige i kostens helhedsbillede. MED MINDRE man har et behov for f.eks. skånediæt. Og i øvrigt er supper jo’real food’ (; og har siden altid netop været brugt som nærende mad til syge.
Hårdt stegt mad er no go for alle, der vil være sunde, mens råkost er naturlig mad. At hive en gulerod op af jorden og spise den rå (efter vask) er naturligt lige som at hive et æble af grenen og gnaske det og knække en nød osv.
At det rå lige som stegt mad kan føles hårdt for en mave, der på grund af sygdom eller måske års sløsen er sart, får det ikke til at være i samme gruppe. Hård stegning udvikler giftstoffer, en (usprøjtet) frugt eller grøntsag er som naturen genialt har skruet det sammen.
Men jeg mener ikke, at man skal spise alt grønt råt, man skal bare lade være med at snitte og hakke, koge og stege næringsstoffer og fibre i stykker. Jeg er ked af det, men jeg står fast her (smil). Tilsyneladende giver min fordøjelse mig ret og volder ikke problemer efter jeg i mange år at har fulgt denne enkle naturlige plan at spise hele regnbuen.
Jeg er ikke vegetar, jeg fornægter ikke kager og chokolade, men jeg spiser mostly green og en del af det råt. Og hvis du genlæste undersøgelsen, jeg linkede til samt Weil og Okinawa-kosten, så er jeg ikke helt på afveje ((;
God weekend kære
Anne-Marie Andersen skriver
Altså udelukkelsesdiæter er også risikable set med mine øjne. I den forstand at vores fordøjelsesenzymer ændrer sig efter hvad vi spiser/drikker. Hvis man ophører med at drikke mælk f.eks. nedsættes/ophører produktionen af laktase i tarmen, det enzym der nedbryder laktosen i mælken. Der er delte meninger om mælk, og hvad det er op og ned, må hver enkelt afgøre, men jeg bruger det som eksempel, fordi det videnskabeligt er en kendt mekanisme.
Hvad med alt det vi ikke ved? Nogen vil hævde vi ikke tåler en fødevare, hvis vi reagerer på det efter en udelukkelsesdiæt. Men hvad hvis der er en masse der går den den anden vej rundt, at vi reagerer fordi vi har udelukket det, og ikke længere kan fordøje det på samme vis…
Jeg har oplevet at reagere meget kraftigere på fødevarer efter jeg er begyndt på Low FODMAP og kan derfor ikke “bare” genindføre det. Jeg ved ikke om det er den ene eller anden vej rundt. Men jeg tænker der altid bør være vægtige helbredsmæssige begrundelser før man prøver udelukkelsesdiæter. For what the bleep do we now, hvad det gør for os i længden…
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Mit yndlingscitat: What the bleep do we know (:
Det er en interessant og formentlig rigtig betragtning, at vi måske reagerer på fødevarer, fordi vi gennem lang tid har udelukket det. Med hensyn til mælk er vi tilsyneladende lidt specielle i vores del af verden, fordi det ikke world wide er almindeligt at drikke komælk. Men fattige bønder lærte jo i sin tid at stjæle lidt af kalvens mad.
Selv er jeg ikke god til mælk men ignorerer det, når der er flødeskumskager og is på bordet. Hvedebrød ligger heller ikke godt i min mave, men jeg er ikke fanatiker. Min mave kan i det hele taget ikke rigtig lide brød, selv om det har været i min kost så længe jeg kan huske, men det hjælper, når jeg rister det let. Og det gør jeg så.
Hvis man som dig er meget udfordret på helbredet, så skal man jo lytte til kostkyndige læger o.a. men principielt er jeg modstander af, at man fordi det nu er en trend i 2018 begynder at dyrke en eller anden diæt, der i værste fald udelukker vigtige næringsstoffer med vigtige enzymer osv osv. For ‘what the bleep do we know’….
Anne-Marie skriver
Hmm jeg synes nu det er lidt både og, holdningen til om de grøntsager skal spises så rå og hele som muligt. Særligt hvis man er udfordret på fordøjelsen. Nogle læger har udtalt, man smadrer fordøjelsen med store mængder Raw food. Men helt sikkert, det er vigtigt vi spiser så meget som systemet kan kapere. Jeg har været omkring et kg. Raw food dagligt og det kunne min mave ikke kapere. Jeg kunne faktisk ikke forstå, jeg havde så ondt i maven hele tiden, når jeg spiste så sundt. Men det kan være en hjælpende hånd til fordøjelsen, når kålen er snittet meget fint, svitset eller endda fermenteret. Du spurgte mig til andetsteds, om jeg havde prøvet det og jeg har været på begynderstadiet for et par år siden. Jeg får utrolig meget luft af de fermenterede ting jeg har prøvet. Nu er de så også blevet testet for fodmaps, nogle af dem og det kan både øge og mindske fodmaps. Rå hvidkål f.eks er ok i en mængde på 100 g. Sauerkraut baseret på hvidkål er kun ok i en mængde på 1 spsk. (Det er selvfølgelig kun et problem, hvis maven har svært ved at fordøje de fodmaps, ellers guf løs)
Min mand har en hjemmeside, der hedder opskriftsamleren.dk, hvor vi lægger vores opskrifter op, der er en fermenteret lemonade, som er meget nem at starte ud med. Man dræner yoghurt, af god kvalitet, og bruger vallen til at fermentere lemonade, eller anden saft. I mine øjne er det sund sodavand, børnene synes bare det er “sund”????
Anne-Marie skriver
Og yoghurt har jeg også fremstillet. 24 timers yoghurt som er naturlig laktosefri, fordi laktosen er føde for mælkesyrebakterierne. Det er bare svært at holde den rigtige temperatur så længe. Har en lille yoghurtmaskine, men der bliver det for varmt og så gryner den. Troede yoghurten udførte mirakler for maven, men hælder efterhånden til at det nærmere var en mælkebøttesirup jeg brugte, den første sæson, der gjorde godt. Vi må spise nogle flere blomster, der er vist også et overset potentiale????
Rigtig god weekend
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie: Mælkebøttesirup, det lyder interessant. Mælkebøtte er jo fra rod til blomst en utrolig gavnlig plante. Og selvfølgelig skal vi spise blomster, rigtig mange er faktisk spiselige. God weekend og tak for nogle fantastisk indlæg.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie: Godt, at du fortæller om opskriftsamleren.dk, for jeg kan jo se mailadressen og har ofte tænkt på at spørge dig, om du ville skriver lidt om det på bloggen. Det er du stadig velkommen til.
Jeg mener netop ikke, at man skal enten eller men det hele. Jeg spiser både og men nok mere råkost og især frugt end de fleste, men jeg vil så sige, at på trods af de problemer, jeg har, så er fordøjelsen nok nærmest det eneste, der fungerer ((;
Snitte fint er jo ok, der er stadig fibre, for selvfølgelig skal man ikke gnave af hvidkålen….hihi, sikke et syn og sikke en opgave (;
Fermentering har jeg, som jeg skriver, aldrig fået taget fat i, men HeLene er jo nærmest en prof her og har jo skrevet om hjælp i forhold til sundheden. MEN vi er ikke ens, og jeg mener ikke, at vi ikke skal tage særhensyn blog at alle disse trendy diæter måske holder logikken ude og kan – kan! – forhindre, at man får de næringsstoffer en sund krop har brug for.
Spændende indlæg, du kom med her, og jeg håber, du vil fortælle mere om jeres site. God aften kære
Eva skriver
Det eneste der fungerer? Jeg læste også noget om at kategorien ‘funktionelle sygdomme’ var dig bekendt, ihvertfald på et tidspunkt men – nu bliver jeg bare lidt bekymret? Selv bag ironi ligger tit et gran af sandhed. Du skal selvfølgelig ikke blafre ud m private sager. Jeg håber bare at du i det store og hele…nej, i det hele, har det godt, Kære Lise ❤️
Lise Grosmann skriver
Eva: Har du tid et par dage ((; Vi er nogle stykker her, der deler om ikke nøjagtige diagnoser, så står mere eller mindre med lægers mistro. Fejler vi nu noget? Som du selvfølgelig ved qua dit job og studeren, så er det især kvinder, der rammes på immunforsvaret med forskellige autoimmune lidelser. Nogle er godkendt som sygdom mens andre stadig er påhæftet denne mistro.
Min diagnose – fra Rigshospitalet såmænd – ME/CFS er nok en af dem, der allermest mistænkeliggøres af danske læger. For i USA og Norge ser man anderledes seriøst – også forskningsmæssigt – på det. Jeg løb fra den ene til den anden, fordi jeg ikke begreb, at jeg i forbindelse med en langvarig forkølelse gik fra stærk og rask til skvat. Nu har jeg affundet mig og indretter mit liv efter, at trods passion og vilje og lyst, så sætter mit immunforsvar grænsen. Men no problem kære Eva, jeg er en stædig rad, så jeg regner med at bestemme selv lidt endnu.
Og tusind og i den grad kærligt tak for din omsorg <3
HeLene skriver
Jeg tænker måske bone-broth kunne være noget for dig Anne-Marie, får man det på foodmaps? Mange rapporter heling af tarmen med det.
Men hvis få får, kunne du skaffe gode ben og koge en buillon af det, så tror jeg det kan gøre noget for dig, som er mildere end surkål. Der er jo mange (gode, men alligevel) bakterier i surkål og for en medtaget tarm kan det sikkert blive for meget. Er tarmen i ok form så oplever de fleste ikke øget luft af surkål, snarere modsat da det balancerer og tilføre mere af det gode. Men altid, man skal se til individet. 24-48 h buillon kogt på en fritgående øko kyllings ben tror jeg kunne være meget helende, hvor du får mange letoptagelige mikronæringsstoffer med fra marv og brusk mm.
Måske er surkål noget du skal tage ind senere, og altid starte småt for at undgå ‘die-off’ symptomer. Surkål er ellers nemt, bare om at måle kålen og saltprocenten og komme i gang. Der er en site som hedder dansk hjemmeproduktion hvor man kan købe lidt fiks tilbehør, gæringslåg og krukker, men man kan sagtens starte med det man har derhjemme.
Og var det ikke herrens mark med rødkløver som havde fermenteret mælkebøttesaft også?
Anne-Marie Andersen skriver
Jeg har prøvet bonebroth en enkelt gang, men glemte lidt eddike som jeg sidenhen har set er vigtig for at trække mineralerne ud. Og så ligger der en samling kyllingeskrog i fryseren???? Godt nok ikke alle i øko. for det er økonomien ikke til at købe hver gang. Men mon ikke der er gode mineraler at hente uanset?
På low FODMAP begrænser man de kulhydrater der kan være svære at fordøje, og der er ingen i kød og ben. Så jeg laver det med den grønne porretop, for den hvide del indeholder for mange fodmaps lige som løg.
Lise jeg havde ikke lige tænkt på det kunne være interresant at jeg fortalte om opskriftsamleren, men den er jeg da altid åben for at snakke om????
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Skriv lidt om det, når du har tid, så sætter vi på <3
HeLene skriver
Tror ikke det med eddikke er afgørende hvis man glemmer det een gang. Der er en masse fif, man kan tilsætte persille lige før man tager den af det øger næringen fx men er ikke nødvendig. MEN man bør efter det jeg læst ikke bruge konventionelle ben til broth, pga risiko for sprøjtemidler, gifter og tungmetaller. Det samler sig mere i ben og marv end i muskler/kød så det er ikke same-same som at spise selve kødet fra ikke øko. Den gang man ikke kunne få fat på gode øko, fritgående ben brugte jeg nogle gange almindelige og det lugter ofte ikke godt at koge på dem. Men man skal jo huske at alle kokke koger buillon og har altid gjort, så har man spist mad ude så har man fået det. Og nogle gange kan det at få næring overskygge det evt lille skidt man også får med (en ernæret krop kan også modstå mere). Lidt som at det giver mening at spise frugt og grønt, også om ikke alt er øko, hvis alternativer er ikke at spise frugt og grønt 😉
Der er masser om bonebroth på nettet.