Middelalderens munke så mulighederne og dyrkede det, man dengang anerkendte som medicinske planter i klosterhaverne. Planter, mennesker som dyr til alle tider havde spist og brugt som lægeurter indvortes som udvortes, når helbredet haltede. Nogle af dem blev inspiration og indhold i den medicin, vi i dag stort set er gået over til.
Og nej, jeg siger ikke, at urter på nogen måde kan ændre noget i forhold til tidens virusforbandelse, men jeg mener ikke desto mindre, at vi helt generelt burde spise flere krydderurter (og krydderier) og måske kunne have gavn af at indføre dem som elementer i mad og drikke lige nu. Om ikke andet fordi de smager godt, de dufter godt og jeg er personligt overbevist om, at naturen ikke tager fejl og at de også gør godt.
Og så er det jo trendy at sanke i naturen, som er i fuld gang i jordlaboratoriet med nye friske leveringer. Og indtil da står potte ved potte i butikkerne. Vælg økologisk her ♥ Og hvis du vil vide mere om klosterurter, så har Anemette Olesen skrevet en fin bog, Danske Klosterurter, som du kan låne på biblioteket.
Planter generelt er fulde af næringsstoffer og forsvarsstoffer, som hører til dem, vi kalder antioxidanter. Men ikke mindst krydderurter har også æteriske olier, som er komplekse molekyler. De er naturens apotek og madens smagsforstærker. Og eftersom vi har lugtreceptorer i tarmen er de måske også præbiotika – eller rent faktisk medicin. I hvert fald har netop det med lugt en betydning ikke bare i vores næse men mange steder i vores krop. Herunder i vores lunger! Læs mere HER
Se også video, jeg har indsat nederst….Bagefter må man bare endnu en gang sige det, der næsten er blevet denne blogs motto: What the bleep do we know! Og hvor er det spændende at lære mere.
What if your smell and taste receptors played a more vital role in your body than the enjoyment of food? – Jennifer Pluznick, Ph.D., John Hopkins School of Medicine
Bente G skriver
Jeg er også vild med krydderurter, deres dufte, smag og helse. Udover bronzefennikel, timian og persille har jeg bløde friske løvstikke lige nu 🙂
Lise Grosmann skriver
Bente G: Åh ja, løvstikke er en skøn urt. Bronzefennikel kender jeg slet ikke, spændende…(:
Pernille S skriver
Lige nu plukker jeg ramsløg i min have, og timian og rosmarin har klaret vinteren fint! Krydderurter er gode for mennesker og insekter ?
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Timian og rosmarin har også klaret vinteren her og ligeså citronmelisse, salvie og persille selvfølgelig, men så sent som i går kiggede jeg forgæves efter ramsløg i skoven, for den har jeg ikke selv. De er i store mængder i Sonnerup Skov, det kunne være, jeg skulle adoptere en liten en….shhh! God dag <3
Pernille S skriver
Ramsløg spreder sig helt vildt, så jeg tænker du sagtens kan “låne” lidt fra skoven?
Jeg har et hyr med at fjerne vildfarne ramsløg hvert år, hvis ikke jeg når at klippe blomsterstanden af i tide! Iøvrigt er blomsterne også smukke i buketter?
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Når du siger det, så må jeg godt. Men jeg skal huske at finde et sted, hvor de også godt må, ramsløgene, sprede sig (; Jeg plejer også at plukke små buketter af dem. Blomsterne ligner – siger noget i min træge hukommelse – nogle blomster, der engang var populære, som man kaldte afrikanske liljer…..eller måske husker jeg forkert. God dag <3