Faktisk et multitalent i din hudpleje
Her er en liste over arbejdsomme ingredienser i din hudpleje:
♥ Kig efter gode fugtingredienser som sodium PCA (Pyrrolidone Carboxylic Acid), der indgår i hudens naturlige fugtfaktor ligesom urea samt glycerin, glycerol, hyaluron, panthenol, propanediol.
♥ Kig også efter lipider, der sikrer cellesammenhold og skaber barriere som ceramider, sphingolipider, squalane, lecithin og mange fedtsyrer i planteolie/smør. Og udeluk ikke mineralsk fedt ved særlige behov.
♥ Hjælp din huds forsvar og balance med antioxidanter, probiotiske ekstrakter (postbiotika) eller endnu bedre levende probiotiske bakterier.
♥ Giv cellearbejdet en hjælpende hånd med A-vitamin herunder naturens udgave i hybenkerneolie, peptider og C-vitamin samt niacinamid (B3-vitamin).
♥ Har du sart hud, så kig efter panthenol (B5-vitamin), CBD (cannabidiol), niacinamid (B3 vitamin) og lakridsrod, der optræder under forskellige navne, fordi den er et multitalent.
Lakridsrod skal det handle om i dag.
Et lille udvalg af produkter med lakridsrod på ingredienslisten som pigmentbleger, hudhys-dæmper og bemærk, at Juhldal bruger lakridsrod i sine PSO produkter til håret, for hårbund kan virkelig klø og være sart…..de har været virkelig fine til min psoriasis i hårbunden.
Den står sjældent på forsiden, men hold da op, hvor den fortjener det med alle sine specialer. Jeg mener, hvis man både kan antihysse, pletblege, gokke radikaler og afhjælpe akne, så er man da en stjerne. Velkendt som medicinsk plante og i øvrigt også med stor anerkendelse fra nutidens hudlæger herunder doktor hudguru Leslie Baumann.
Der er flere Glycyrrhiza arter men glabra er den mest anvendte. På ingredienslisten kan stå forskelligt alt efter, om ingrediensen er der i vandopløselig form til bekæmpelse af inflammation eller i olieopløsning til de-pigmentering. Faktisk er lakridsrod kært barn med mange navne.
Jeg er stødt på ingrediensnavnet Diposassium glycyrrhizate (aktive del er glycyrrhizin) i forbindelse med inflammation, Glycyrrhiza glabra i forbindelse med de-pigmentering (den aktive del er glabridin) og Glycyrhetinic acid som antioxidant og huddulmer.
Med en omskrivning af et snart berygtet citat, kan man sige, at ‘lidt inflammation har man vel altid’. Og det er så sandt. Du og jeg, yngre og især ældre, det kan næsten ikke undgås, men man kan gøre noget for at mindske ødelæggelserne. For hudens vedkommende for eksempel lade lakridsrod være en af de ingredienser, man kigger efter. Og så i øvrigt huske, at antioxidanter arbejder mest effektivt i flok. Det, den ene ikke kan, det kan den anden.
FAQ Når lakridsrod (et ekstrakt, der kaldes glabridin) pigmentbleger, så gør den det ved at hæmme enzymet tyrosinase uden hvilket pigmentprocessen ikke kan aktiveres. Man har sammenlignet lakridsrod med Kojic acid, en anden pigmentbleger, som den hævdes at være overlegen, og det samme gælder i endnu højere grad Ascorbic acid, altså vitamin C. Men det afhænger selvfølgelig af koncentrationen i produktet. I øvrigt tillægges lakridsrod også en vis UV-absorberende effekt.
Også når inflammation skal dæmpes er det enzymer, der arbejdes på, MMP/Matrix metalloproteinase/hyaluronidase, som angriber sundt væv. Netop problemet ved inflammation.
Er problemet en overproduktion af hudfedt og tendens til akne, så skal man kigge efter Licochalcone (Glycyrrhiza inflata), der netop har styr på kontrol af sebum og den inflammation, der også her er tale om.
PS: Der kan optræde huller i ugens udgivelser, men jeg håber, at vi følges HER ♥ og så ved I det automatisk. GOD DAG og kærlig hilsen fra mig
Bodil Pedersen skriver
Kære Lise. Det er altid en fornøjelse at læse dine artikler. Du er fantastisk til at forfølge emner, som virkelig underbygger alt det, som vi gerne ønsker at gøre for at holde huden fin og hel. Tak for din formidable indsigt og glædelig jul til dig og dine kære fra en entusiastisk følger igenem flere år
Lise Grosmann skriver
Bodil Pedersen: Jeg husker det kære Bodil, du har været med her i flere år og stor tak for det. Og for dine søde ord, det betyder jo meget, når man som mig har så svært ved ikke at nørde lange skriv. Men jeg synes, at de, der læser, hvad jeg skriver, også fortjener, at jeg har lagt noget energi i at gøre det bedst muligt. Glædelig jul også til dig <3
Tina KH skriver
Spændende info som jeg vil være mere OBS på😊
Lakridsrod er jo go for møj og bruger det i te og mad, så selvfølgelig er den også go til huden.
En smuk juletid ønskes du herfra 🧙♂️
Lise Grosmann skriver
Tina KH: Ja, det er lidt fantastisk alt det, den kan, den lakridsrod. Jeg må da se at komme i gang med at bruge den noget mere – Pernille kommer den i kager og du i te og mad.
En smuk juletid også til dig kære <3
Jeanette K skriver
Kære Lise
Spændende at læse om lakrids, og skænt at du skriver så detaljeret om de forskellige former den kan optræde i.
Jeg er lidt forvirret omkring azelaic acid. Jeg har læst et sted at den ikke er exfolierende, men har også læst at dem er god mod pigmentpletter. Eller er det sådan at den blot forebygger pigment?
Du skrev engang at vi gerne måtte foreslå emner. Så nu håber jeg at du en dag har lyst til at skrive grundigt 🙂 om Azalainsyre.
Mange hilsner
Jeanette
Lise Grosmann skriver
Jeanette K: Kære Jeanette, det er jeg glad for, at du synes. Og azealic acid, som du nævner, er også en multiingrediens, der anbefales både ved hyperpigmentering, rosacea og akne, men vi tager en grundig gennemgang på et tidspunkt. Og foreslå endelig emner, det er jo bedre, at jeg skriver langt om noget, I gerne vil vide noget om (; God aften kære <3
Pernille S skriver
I år ønsker jeg mig en app på min mobil, som kan scanne produkter og med det samme fortælle, om nogle af Fru Grosmanns anbefalede ingredienser er tilstede i et givent skønheds/hudpleje produkt 😜
Tilgiv at jeg stoppede halvvejs i den omfangsrige kemiundervisning du linkede til 😂 Imponeret over din nørtedhed. Du er i sandhed en detaljens mester!
Inspireret af et af ingredienserne, du omtaler i så gode vendinger, vil jeg i dag bage småkager med lakridsrod. Godt nok den købte version i pulverform!
Lakridsrods planten har jeg i min have. Den får de smukkeste hvide blomster, som ligner lathrysblomster, hvilken den da også er i familie med! Tænker jeg i sensommeren skal grave rødder op som mine børnebørn kan tygge på. I min barndom var jeg konstant gul i hele kraniet af den søde gule saft! Nu har jeg planten pga dens gode egenskaber som bifoder plante.
Ønsker en dejlig dag på landet! Kh Pernille S 🥰
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Det med apps, der scanner f.eks. QR-koder, det er noget, der breder sig på emballagerne, fordi forbrugerne netop vil have indsigt i både, hvad der ikke er i og hvad der er i et givent produkt – plus alt det etiske og miljømæssige.
Jo, bloggen her er vel nok lidt speciel, men jeg synes jo, at jeg bør linke til studier osv., så man ikke skal tage mine ord alene (;
Småkager med lakridsrod….mums, mums <3 Chokolade med lakrids er også en fantastisk kombi.
Da jeg var barn tyggede vi også lakridsstænger, og nu må jeg da se at huske at få den i haven for blomster og biers skyld.
Tak for dejlige ord og god dag også til dig. Kh lise