Jeg har lige smurt mig indvendig med solbeskyttelse, jeg har nemlig drukket en kop kaffe (dog ikke af slagsen på foto). Og før den drak jeg en kop te og nu har jeg lavet en ny kop te. Rabler det for mig? Nej, Time-health skriver nemlig om en rapport fra Journal of the National Cancer Institute, der kundgør, at personer, der drak mere end fire kopper kaffe om dagen havde 20% lavere risiko for at udvikle melanoma inden for 10 år. Og materialet var et Health-AARP studie baseret på informationer fra 447.000 mennesker. Det er igen noget med antioxidanter, polyfenoler OG koffein, der lægger en dæmper på tilløb til uv-ravage. Men læs selv HER.
Det med den grønne te har jeg allerede nævnt, da jeg skrev om Byoh Matcha Tea (foto) og igen er det antioxidanter, der er radikalpoliti. Læs HER.
Jeg holder forfærdelig meget af den slags oplysninger, fordi de bestyrker mig i, at vi ikke er ladt uden naturlig mulighed for at forcere livets udfordringer. Den største fare er, at vi så let lokkes til enøjet fanatisme. Således skal vi jo ikke til at bælle litervis af kaffe og te og forsage alt andet. Men bare glæde os over, at nydelsen ikke er grum men god. Selv er jeg et både-og menneske. Jeg kan godt både spise regnbuen og være vild med Summerbird flødeboller. Det er balancen, der gør udslaget.
Der er til et helt liv på vores soltaxameter, hvis vi bruger vores sunde fornuft. Jeg ser billedet fra den lille sydfranske by…. bænken i træernes skygge, hvor kvinderne sidder i deres sorte kjoler og ser på mændene, der spiller petanque. Sollyset og varmen sitrer omkring dem, men de kunne ikke finde på at være i den. Deres hud er grov og rynket, for sol har den jo fået ved hårdt arbejde med jorden og vinplanterne måske. Men de bliver (blev) gamle, for ud over rødvinen og kaffen, så får de også kulørt kost, hvidløg og god olivenolie.
Det er billedet på VAR, men det er – tror jeg – også den slags billeder (eller fiskeren, landmanden, gartneren, asfaltarbejderen), videnskaben har med i deres undren over, hvad det var, der gik galt, da vi pludselig ræsede mod flere tilfælde af hudkræft end nogen sinde. Og man har jo da i temmelig mange år ført statistik og kunnet stille en diagnose.
Pas på den og nyd den, den sol, som er hele forudsætningen for liv. Selv spiser jeg min morgenfrugt ude, når vejret tillader det. Resten af dagen er min bænk skyggelagt og den sol, jeg får, den får jeg, når jeg går frem og tilbage, ud og ind. Skal jeg arbejde i have i soltimerne og ikke har ærmer på, så har jeg solcreme på armene og kasket på hovedet – plus øjeblikkets BB-favorit på huden. That’s it! Jeg kunne ikke finde på at sætte mig eller lægge mig i solen om sommeren. Men i det tidlige forår – efter en lang mørk vinter – da higer hele mig efter at mærke varmen og jeg tror, at min hud bifalder det og danner D-vitamin for mig.
Det er rigtigt, som Eva skriver i en kommentar, at jeg er kontroversiel i min holdning, det har jeg været i mange år. Men hvis man ikke bevidst læser mellem linjerne, så hævder jeg jo blot, at vores vaner er problemet og ikke solen som sådan. Jeg siger ikke, at man ikke skal bruge solcreme, men hvis man bruger den for at stege i timevis i solen, så er det skidt.
Nu slutter jeg….men lad mig lige nævne hygiejnefaktoren som eksempel. I har sikkert hørt/læst, at læger nu arbejder med den tese, at når vi i for høj grad undgår kontakt med ’skidt’, så går vores immunforsvar også glip af noget læring og vi bliver sartere derude i livet med alle dets trusler. For nogle år siden kogte man nærmest sutten eller smed den ud, hvis barnet tabte den, nu tørrer mor den af i ærmet og stikker den i munden på barnet igen. Man taler også om træning af immunforsvaret i forhold til allergi. Og nu tyder noget på, at man – læger/videnskab – vil se nærmere på, hvad det er med den sol og om total undgåelse er det rigtige.
Dorte S C skriver
Kære Lise
1000 tak for din solsaga! Nu synes jeg ligningen begynder at gå op, for jeg har nemlig også undret mig over, at solen pludselig har så stor negativ indflydelse. For når jeg tænker på mine bedsteforældre, der henholdsvis havde landbrug og gartneri – og a l d r i g brugte solcreme – så havde de en sund og klar hud med flot udstråling. De var ude fra morgen til aften, i al slags vejr og tog ikke store hensyn til deres hud, skader eller ældning af den. Alligevel var mine bedstemødre næsten rynkefri og havde ikke håndryggen fyldt med leverpletter. Der skal så tilføjes, at de var selvforsynende fra deres store køkkenhaver og der blev syltet og henkogt til hele familien. Der blev spist mange grønsager og kød og æg kom fra egen avl. Så livsstil og naturlighed må være nøgleord for hvordan solen påvirker os.
God weekend:)
Mange hilsner Dorte
Lise skriver
Dorte SC: Du fortæller den klassiske historie, den var der jo bare solen, den fik tingene til at gro og generede den, så tog man en hat på eller søgte skygge, hvis det var muligt. Tøj havde de jo på. Man tænkte ikke i, om man nu var lækkert gyldenbrun eller kridende hvid eller hvad der nu var finest.
Og jeg tror, at det plus kosten, som du også nævner, er noget af det, som man tænker ind i en forklaring på, hvorfor pokker vi får mere hudkræft, når vi nu er blevet så kloge og har fået solcremer!
Hanne skriver
Måske er det gode gamle “alt med måde” slet ikke så tosset! Hvad enten det drejer sig om te, kaffe, flødeboller, eller sol. Så kommer vi også ind omkring tolerance begrebet, for hvor gavnligt er fanatisme? Som du selv slutter med, er tendensen, til at man her i vores del af verden gennem tiden nærmest er blevet lidt hysteriske mht. skidt og snavs, og dermed mister vi noget af den naturlige resistens som man har i andre dele af verden.
V.h.
Lise skriver
Hanne: Ja, vi bliver hele tiden hysterisk fokuseret på et eller andet – et blåt bær (frem for et rød eller sort), solcreme for enhver pris og at skure og skolde børnene ((;
Karin V Sørensen skriver
Kære Lise 🙂
Tak for din kommentar ang solcreme, jeg tror jeg prøver Andreas 🙂
Har et spgm til dig ang al den sol. Har det ikke også meget (alt?) at gøre med ødelæggelsen af ozonlaget, altså at solen er blevet så farlig?
Jeg er 48, og da jeg var et lille barn, løb jeg rundt i små shorts og en lille top når solen bragede ned, og jeg så ikke skyggen af en klat solcreme førend jeg blev voksen! Og jeg blev aldrig nogensinde rød, kun brun!! Det er da tankevækkende, er det ikke?
Og så er det jo skønne meldinger om kaffe 😀 For flere år tilbage var der en del sundhedsapostle der forbød al kaffe, for de mente den ødelagde alt fra blodsukker balance til over-ophobning af syre i kroppen. Hvor er det skønt når de kloge hoveder i videnskabelige sammenhænge kan bevise at kaffe ikke er spor farlig, så længe det ikke bliver overdrevet.
Men sådan er det vel med det meste? Den gyldne middelvej har altid været bedst at følge 🙂
Og lige et sidste spgm: hvad gør jeg når jeg nu altså ikke kan klare smagen af grøn the? Jeg har prøvet mange gange, men jeg får det bare ikke drukket! Hvad med hvid the? Det smager nemlig dejligt, synes jeg 🙂
Knus Karin
Lise skriver
Karin: Jeg tror faktisk, at ozonlaget har mindre med det at gøre, end man forestiller sig. I øvrigt er hullerne der jo ikke altid. Men det kan da være noget af forklaringen.
Jeg tror ændringer i måden, vi arbejder på (næsten ingen udendørs mere), ferievaner (vi tager sydpå), fravalg af skygge, tilvalg af solcreme, måske også ændringer i kost, forurening osv. Flere ting kan velsagtens spille ind, men livsstil er formentlig den væsentligste.
Kaffe og chokolade f.eks. er vi vant til at tænke som ‘slik/treat’, men begge stammer jo fra naturlige råvarer – nogle bønner, der indeholder det, vi kalder antioxidanter lige som anden frugt/grønt. Men koffein er bestemt ikke noget, vi skal indtage i alt for store mængder, det kan simpelt hen måles, at det påvirker hjerte og bevidsthed. Så ja….den gyldne middelvej.
Jo, jeg tror såmænd, at hvid te er godt også, men den er ikke fermenteret. Har du prøvet at drikke grøn te med ingefær eller selv tilsætte ingefæren. Det gør jeg…..jeg hakker et stort stykke ingefær fint, og det tager det bitre, som nogle grønne teer godt kan have. Til gengæld bliver den jo stærk (;
Kh Lise
Anneka skriver
Kommer til at tænke på det ordsprog “Der findes ikke forkert vejr! Kun forkert påklædning” 🙂
Ja der skal jo være nogle bakterier ellers vil vores egne sunde bakterier vel bare blive sløve. Eller overaktive ja.
Skønt dét med kaffen! Der er meget skønt i det hele taget! ?
Lise skriver
Anneka: Der er nemlig meget skønt og det er dumt at blive fanatisk og snyde sig selv for alt det andet (;
HeLene skriver
Tak fordi du deler din solstrategi, den kommer jeg at bruge næste år. Du har virkelig bidraget til mine tanker og diskussioner herhjemme og med venner, så tak for solsagaen, en af de bedre sagaer jeg har læst og nydt i lang tid! Føler mig så meget klogere, og på sådan en hyggelig måde.
Jeg har precis slugt (nej, nydt) en matcha latte på hjemmelavet mandelmælk og pulver fra clearspring.
Jeg har ingen have men bruger pulver af hvedegrass og acai i min spinatsmoothie som min indenfra SPF!?
Lise skriver
Helene: Du er go’ med det matcha, jeg må se at komme i gang….men jeg drikker masser af grøn te. I det hele taget lyder det som om, du får masser af radikal-politi (;
HeLene skriver
Ja, det matcha, det er stærkt vannedannende.
Der findes også en grøn the fra clearspring som inkluderer matcha, om det er 20% så kan du bruge det som overgang måske? Pukka har også en grøn med matcha, deres æske er smukkere, men jeg synes bedre om clearsprings kvalitet mht til matchaen der er i. Det smager forrygende også.
Lise Grosmann skriver
Helene: Grønt te a la matcha lyder som en god vænne-sig-til, tak kære!