Og så i vores mund!
Det her kan min hjerne slet ikke kapere, og hvordan har de talt det…? Men ikke desto mindre er der ingen grund på at betvivle, når videnskaben fortæller, at der lever imponerende 10 milliarder bakterier fordelt på 700 arter alene i vores mund.
Borbye, professoren og mikrobe-eksperten bag bogen ‘Magtfulde mikrober med undertitlen ‘Hvad videnskaben ved om din krops skytsengle og dæmoner – og hvordan du får det bedste ud af dem‘ taler om demilitariserede zoner i hele kroppen. For eksempel alle vores slimlag i næsen og luftvejene, i munden, svælget, maven og i tarmene. Vores spyt er fyldt med immunforsvarsenzymer, som skal tæmme invaderende mikrober.
Borbye nævner, at hvis man skærer sig på en kniv, så er det en god idé at stikke fingeren i munden. Fordi kniven vil have skåret et snit gennem den demilitariserede zone, men i munden vil snittet blive fyldt med immunforsvarets molekyler, som vil holde mikrobernes invasion tilbage. I det mindste for en tid.
Det vil ikke rigtig få fat i os, det med det hjælpsomme småskidt, selv om der er flere af ’dem’ end vi har celler. Vi er gennem generationer oplært i at være bakterieforskrækkede og sætte hygiejne højt. Selv forskere taler trods alt om hygiejnefaktoren, en uheldig overdreven bakterieforskrækkelse. Alene ordet ’bakterie’ er svært at forbinde med noget positivt og ligefrem livsvigtigt. Og ordet svampe er ikke meget bedre. Og så er der dem med de mærkelige navne som arkæer og bakteriofager.
Et af de steder, hvor vi afgjort skal holde skadevoldende bakterier væk, det er fra tænderne. Så de skal have med tandtråd og børste. Men munden har også gode bakterier, og dem skal vi værne om nøjagtig som dem i tarmen og på huden. Jeg har jo nok nævnt det før, men I klarer nok en påminder (; Spis groft og grønt (inkl. frugt) og tyg maden. Det er en uafviselig kendsgerning, at fordøjelsen begynder i munden.
Konsulterer du Borbye, så forklarer han, at bakterier gør madens sunde stoffer tilgængelige. For eksempel bearbejder de flavonoider, så vi kan få nytte af dem. Altså de mikronæringsstofer som vi kalder antioxidanter, som neutraliserer reaktive molekyler. Dem vi kalder fri radikaler, med potentiale til at binde sig til og ødelægge alt fra proteiner til DNA.
Jeg er jo en af dem, der gør det – spiser grønt og tygger godt – men alligevel har jeg i nogen tid oplevet en brænden i min gane og på tungen. Og indtil jeg finder ud af, hvorfor eller det går væk igen, så har jeg købt ProlacSan, som jeg nu tager efter tandbørstning morgen og aften, og det hjælper. Der bliver ro derinde.
Jeg har skrevet om ProlacSan før bl.a. HER, hvor der er en dejlig kommentardialog i medgift <3 Som det nævnes, så indeholder de 1 milliard levende probiotiske mundhulebakterier (Lactobacillus brevis og Lactobacillus plantarum), der styrker slimhinde og tænder og i tilgift hjælper mod eventuel dårlig ånde. Du kan læse kyndige ord om tænder/mundhule HER hos CMS Dental, som udvikler udstyr til tandlæger og har udviklet ProlacSan. Måske har din tandlæge dem og ellers har apoteket, hvor jeg har købt flere gange.
Skriv et svar