Og den kan andet end glatte rynker
‘Dårlig tandstilling kan gi’ mange fysiske gener. Har aldrig hørt at man kan få hovedpine af rynker….’ Sådan nogenlunde lød det i en kommentar til fredagens tekst ‘Er det værre at få Botox end bøjle på tænderne?’. Og det er jo helt korrekt, at der kan være og ofte er andre end kosmetiske grunde til at få bøjle på tænderne. Og som jeg svarer, så må jeg tage ansvaret for citatet, der er plukket ud af udsendelsens helhed, som jeg desværre ikke kan linke til længere.
Men i øvrigt kan man da i den grad få hovedpine af altid at trække brynene sammen. Det er et par stærke muskler, der sidder der i panden, og det er nemmere sagt (af andre) end gjort at stoppe med en måske mangeårig vane. Der kan være mange årsager og lige så mange gode råd til at komme af med vanen og mindske spændinger, men i sidste ende kan en dråbe Botox være løsningen, for så er musklerne for en tid lammet. Og måske glemmer man i den tid, hvor man ikke kan, at man plejede at rynke de bryn.
Botulinumtoksin, dannet af bakterien Clostridium botulinum populært kaldet pølsegift, er et af verdens farligste giftstoffer. Giften blokerer nerveimpulser til en muskel, så den ikke kan trække sig sammen. Og denne muskellammende ‘egenskab’ ved Botulinumtoksin, har været anvendt medicinsk siden 50’erne ved for eksempel muskelspasmer (tics) og migræne samt ved voldsom sved (hyperhidrosis) og i dag hyppigt ved det, man kalder tandkødssmil.
Det, man kalder tandkødssmil eller gummy smile, skyldes, at en muskel, der går fra kindbenet og ender ved overlæben, er overaktiv og løfter overlæben kraftigt ved smil, så tandkødet bliver meget synligt. Et forholdsvis stort kirurgisk indgreb kan ændre det, men det kan to stik med Botox ved næsefløjene altså også.
På før/efter fotos herover er behandlingen udført af kosmetisk sygeplejerske Else Marie Lissau, Plastikkirurgisk Klinik Aarhus, og billederne er selvfølgelig udlånt med tilladelse både fra hende og fra klienten. I øvrigt kan du også se dem HER, hvor du kan læse mere og se flere før/efter fotos af Botox behandling.
I Helse’s februar-nummer har jeg et tema. ‘Nåle, strøm og varmechok – vi er vilde med det’, hvor Else Marie Lissau giver nogle gode råd i forbindelse med at vælge behandler, hvis man overvejer kosmetisk behandling. For eksempel siger hun: “Du skal kunne spejle dig i behandleren, ser hun rigtig ud, kommer du formentlig også til det. Det er vigtigt, at man har samme æstetiske referenceramme, som sin behandler. Lyt også til Else Marie Lissau i videoen herunder.
Karin Winther skriver
Spændende emner sidste uge, og det fortsætter !
Jeg fik ikke spurgt til din kommentar om ikke at spise for mange svampe. I disse veganer tider synes jeg nemlig, at der er svampe alle steder , som “erstatning” for kød. Jeg elsker selv de seje grillede østershatte i en vegan/vegetar ret. Siger Mister Weil noget klogt om det et sted ?
Og hvor er det interessant med det tandkødssmil. Det vidste jeg ikke ! Fantastisk at kunne komme af med det, hvis man vil.
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Det er jeg glad for, at du synes. Det er fra Weil, jeg har det, men jeg kan ikke lige genfinde en dosis på alle svampe – her dog noget om de champignon, vi sædvanligvis har i supermarkedet https://www.drweil.com/diet-nutrition/nutrition/mushrooms-for-good-health/
Ja, med tandkødssmilet er vi jo ovre i noget, der ligner den bøjle på tænderne. Det er et interessant emne det her, men en ting er jo sikkert, og det er, at hvis vi taler voksne kompetente mennesker, så må de jo selv afgøre og skal ikke ligge under for andres fordomme.
Karin Winther skriver
Ja Mister Weil kan man blive ved at holde sig til 😇😊
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Det er lige netop det, viden holder <3
Daniela skriver
Ja, det var lige min tanke i går: man får ikke hovedpine af rynker, men af rynken.
Jeg har kroniske spændinger i kæben, og får lindring med botox i min ‘tyggemuskel’.
Musklen bliver ikke lammet, men svækket. Jeg kan altså stadig tygge, men spænder ikke SÅ meget op, ubevidst, som førhen.
Det er meget tydeligt (smerter helt op om ørerne), når effekten aftager.
Kæbemuskulatur er der også kraftfuld ‘bid’ i, så der skal desværre noget til regelmæssigt.
(Derudover får jeg også lidt mellem brynene, dels for anti-rynke-effektens skyld og igen sidegevinsten med. Jeg trækker dog behandlings-intervallet længere, end hvad der normalt anbefales).
Jeg vil til gengæld aldrig få behandling af mine smilerynker ved øjnene. Men disse er jo også de pæne og vandrette af slagsen 😉
Lise Grosmann skriver
Daniela: Det vidste jeg så ikke, at man også kan lindre bidsmerter eller hvad vi skal kalde det. Gid min mor havde fået den lindring, hun havde altid smerter. Jeg er også selv slem til at spænde og tygge hårdt sammen og får skæld ud af tandlægen, som vil give mig bideskinne – som jeg har sagt pænt nej til, for jeg får for meget mundvand bare ved tanken om at have den i munden (;
Som du skriver, så er det de lodrette, der trækker ned ad i bogstaveligste forstand, som også Else Marie Lissau taler om i videoen, mens smilerynker jo er den rene personlighedsbonus <3