De har millioner af års erfaring
Som man næsten kan gætte i denne naturfokuserede tid, så smitter det også af på indholdet i sera og cremer. Men det peger også mod et langt væk fra 10 lag = færre produkter med optimerede formler, for der er ingen ønsker om kompromis på effektivitet.
Og det betyder blandet andet, at planter med særlige egenskaber får en renaissance. Ingefær og gurkemeje, alger og ikke mindst svampe (Google Trends melder om 120% øgning i interessen for ‘the shroom boom‘). 90’ernes stjerneingrediens, hvor især Origins indskrev sig i min bevidsthed. Fordi jeg var med, da serien blev lanceret i Danmark som et af de første lande uden for USA.
Og fordi jeg har mødt manden, der stadig besidder mere viden end nogen anden om de adaptogene rødder og svampene og den inflammation, der lige nu stjæler overskrifter. Weil var ham, der for flere årtier siden italesatte det, han kalder ilden indeni. Inflammation, roden til alt ondt. Også i huden.
I 2005 kom Origins til Andrew Weil og spurgte, om han var interesseret i at udvikle hudpleje sammen med dem. Det blev efter hans ønske på ingredienssiden, og hans første forslag var netop svampe, fordi de har anti-inflammatoriske egenskaber og kan mindske ubehag ved irritation og rødme i huden. Men også have effekt ved egentlige hudsygdomme som rosacea og eksem, der netop ofte kan føres tilbage til inflammation. Blandt de svampe, han foreslog var reishi og cordyceps, pindsvinepigsvamp/lion’s mane og senere er fermenteret chaga kommet til.
I dag er Andrew Weil en elderly mand, der bortset fra skægget ikke har megen lighed med tidens hipster naturcoaches og sankere i skovmandsskjorte. Men han har dels en Harvard-uddannelse som læge, og han har rejst verden tynd og talt med kloge mennesker og studeret, hvordan folk lever rundt omkring. Desuden er han manden bag Andrew Weil Center for Integrative Medicine, en tilgang til sygdom og sundhed vi først er ved at tage til os nu. Vi taler ikke alternativ medicin men traditionel medicin, der favner andre behandlinger, som kan komme en patient til gode.
Og han har denne enorme livslange viden om svampe. Også om deres betydning som andet end mad og beautyingredienser, nemlig deres helt utrolige funktion som ‘naturens internet’:
…..it enables plants, trees and the mycelium to trade nutrients and actually warn each other about insect attacks and other threats to their health. We haven’t known about this relationship for very long, but it is estimated to have been in existence for more than 450 million years.
….mycelium can decompose toxic wastes, filter pathogens from watersheds, improve and enhance the health of forests and gardens…… oyster mushrooms can clean up oil spills, reducing contaminants from 10,000 to 200 parts per million in about four months.
Foto: pixabay.com – det har ikke noget at gøre med svampe i kosmetik, det var bare et smukt foto
Det er vist på tide med stærkt fokus på svampe på andet end tallerken og i cremekrukke, og de lader sig lige som alger dyrke uden at vi behøver fælde træer i den halve verden.
I øvrigt har Weil også i årevis talt for, at man tager videnskabeligt fat på at studere de psykoaktive svampe med det psykedeliske psilocybin, som han stiftede bekendtskab med helt tilbage i 70’erne. Og endelig lader det til, at man lytter og ser, at egenskaberne i forhold til f.eks. depression bør undersøges og komme i lægeregi i stedet for misbrug.
Der er gået 10 år siden mit sidste (muligheden opstår næppe igen) interview med denne kloge mand, og jeg er stadig vild med Weil. Vild med mennesker, der ved noget om noget, og ikke bare hyper noget for egen vinding. Tro mig, det er, hvad vi ser ind i. Pas på, vær kritisk siger jeg bare.
Har du interesse for svampe, så læs HER, og HER, hvor Weil deler viden. Det er en vild rejse og en vildt spændende indsigt at få.
Foto: de_CURE Microbiome Repair Mist med shiitake og Vitamin D Barriere Drops med shiitake og reishi * ma:nyo Bifida Ampoule Mist med shiitake samt den nye Pro+ Ectoin Soothing Cream fra Evolve med chaga mushroom.
Og hvis vi smutter tilbage til hudfordelene ved svampe i sera og cremer, så går talentet for anti-hudhys igen. Foruden de nævnte cordyceps, reishi og chaga, ses også hyppigt shiitake. De tre første tillægges adaptogene egenskaber og dermed balanceskabende homøostase-talent for at øge modstandskraften og udholdenhed over for stress. Reishi passer jo perfekt til tiden med sit ‘mushroom of longevity’ tilnavn.
Reishi indholder beta-glucan, som er en super barrierefugter mens man i shiitake finder en anden superingrediens kojic acid med pigmentblegende egenskaber. Svampe indeholder proteiner, vitamin D og antioxidanter. Og så har de altså talentet for at dæmpe de betændelseslignende tilstande i huden, som inflammation står for. Dermed vil svampe ud over at være hudhys-dæmpende og værd at overveje ved egentlige hudsygdomme også være ideel til den voksne/ældre hud.
Faktisk er svampe en multi-nyttig ingrediens, så velkommen tilbage til et shroom boom. Som i øvrigt også bliver på tallerkenen for ikke at tale om i pille og kapselform. Gør plads i husapoteket, siger jeg bare.
I morgen har vejret bare at arte sig, for jeg er inviteret til nytårskur og præsentation af nyheder hos Amazing Space på selveste Hotel d’Angleterre. Jeg glæder mig, for Laura Bonné, som jeg har fulgt i alle årene, har styr på formlerne. Amazing Space har også været en pionér i den indre tilgang til skønhed og balance. Faktisk har de som noget ret unikt et produkt, der kan anvendes både indvortes og udvortes – nemlig Skin Lemonade Liquid Hydrating Drink
Og I har i dagens anledning læsefri i morgen.
Pernille S skriver
♥️
Karin Winther skriver
Dejlig dag du havde i byen i går 💙💠
Jeg elsker Amazing Space morgen Shots. Desværre dufter deres produkter for meget for min næse. Jeg nyser og hoster og ville ønske de lavede duftfri varianter. Det kommer nok også hos dem.
Jeg tror jeg har fortalt dig om min fadæse med Origins. Jeg har prøvet den et par gange for mange år siden, hvor jeg første gang smed den ud, fordi jeg var sikker på den var for gammel. At jeg havde glemt at tjekke dato. Jeg forsøgte en gang mere, hvor jeg efterfølgende gik i butikken, smed den tilbage på disken, og proklamerede, at den lugtede grimt, vammelt, og måtte være for gammel. Personalet stirrede rædselsslagne på mig, og jeg fik en lang fortælling om produktet og at duften var den reneste natur. Alt det vidste jeg i forvejen, for jeg havde selvfølgelig læst meget om produktet i diverse blade. Det var før Google tiden 😄
End of story 🫣 stak jeg hagen i sky og stormede ud af butikken, uden at tage cremen med mig. Jeg ville hverken eje eller have den.
Fnis 😅🫣
Jeg kunne jo i klogt tilbageblik, om ikke andet, have brugt cremen på fødderne. Der er mange andre produkter jo også endt, hvis min næse ikke ville give adgang til ansigt.
Siden har jeg selvfølgelig set mange af Origins produkter mellem Livs ting og sager på hylderne, men minderne sidder i næsen stadig. Så jeg har aldrig givet Origins en chance mere og nuppet noget med hjem.
Nu må jeg holde øje, og heldigvis kan man jo nu om dage prøve produkterne før køb . 😊
Meget meget spændende med al den svampe forskning på alle plan. Deres kommunikationssystem under jorden oppe i min skov, fornemmer jeg dagligt på mine gåture. Bilder jeg mig ind.
🌳🍃
Tak for inspirerende skriv 😌
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Selvfølgelig kan du snakke med svampemycelium <3 Bare ikke så godt med Origins-forhandleren (;
Jeg har ikke et Weil/Origins på hylden og kan ikke huske duften/lugten, men måske var/er det svampene, der satte spor. Det er jo ikke sjældent en ingrediens kan give fornemmelsen af noget muggent overskredet hyldedato, hvis firmaet ikke maskerer. Origins er jo ellers flittige brugere af æteriske olier.
Det er en fin serie, og jeg husker gode møder med deres tidligere forskningschef Lieve Leclerc, som jeg interviewede om peptider før det blev så kæmpe, som det er nu.
I hvert fald er der ingen tvivl om, at svampe OG alger er og bør være noget, vi kommer til at se meget mere til i fremtiden, og det positive er med begge oldgamle 'skabninger', at de er enkle at dyrke, så man ikke skal ødelægge naturens balance.
TAK til dig for dagens smil, jeg så det hele for mig - og det der med at slå med nakken, det nikkede jeg genkendende til.
Og der er spændende nyt fra Amazing Space om end, det ikke er spise/drikkeligt denne gang. Og oui, sikke et København, der mødte mig i går....tårne og spir mod dybblå himmel <3
Karin Winther skriver
💙🙏🏼
Janne skriver
God fornøjelse med d’Angleterre (har aldrig været indenfor, kun gået forbi 😂).
Svampe hvor interessant, mon de på sig ville hjælpe på min bumse rosacea ville jeg blive glad (da jeg var ung havde jeg slem acne, nu er jeg så begyndt at få “bumser” igen og har læst mig frem til det nok er rosacea, ak ja det er en evig kamp med den hud)
Janne skriver
❤️🙏🏻
Lise Grosmann skriver
Janne: Undskyld ventetid (: og jeg fik København og d’Angleterre med smuk blå himmel. Det er meget muligt, at svampe kan hjælpe, men jeg ville nu i stedet prøve Azelainsyre, og her har Pudderdåserne et fint produkt med 10%. Men du burde jo lade en hudlæse kigge på din hud. Læs også lige, hvad speciallæge Tove Agner skriver her https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/pusholdigt-udslaet-ekskl-akne/rosacea/
Janne skriver
Tak Lise, har allerede dåserne, den hjælper også men nogen gange ligner jeg virkelig Rudolf. Min læge syntes ikke det er nødvendigt at sende mig til hudlægen, de forsøgte med en podning og har giver mig Metronidazol.
Hvor lyder du til at have haft en dejlig dag på det fine hotel💙
Pernille S skriver
Endnu er det ikke lykkedes mig at prøve Origins Mushroom serie. Derimod er deres klassiker Vitazing Spf15 en tilbagevendende yndling. Især her i vinterhalvåret synes jeg dens makeup-tone blender fint ind i huden.
Svampenes verden er spændende og forunderlig. En bog som står på min “to-read-liste” er bogen “Svampenes forunderlige liv” af Merlin Sheldrake.
Andrew Weil’s interesse for svampe med psykodelisk virkning i 70’erne, bringer mig tilbage til tiden hvor Peter Belli blev gift med sin June på en mark i Gl.Holte. Her voksede Nøgen Spidshat, som ved fortæring sendte folk på et syretrip. I mange år efter valfartede folk hertil for at plukke selvsamme svampe. Selvom jeg dengang boede tæt på denne mark, var det aldrig en svamp jeg smagte, men derimod mange andre spiselige svampe, som voksede i Rude Skov. Den smukke amathysthat du har afbilledet, er måske en god spiller i cremer. Hvad ved jeg.. men som spisesvamp uinteressant. Til gengæld en god “fyldsvamp”, og smuk i maden!
Vildt at en pioner som Weil, for så mange år siden, havde kløgt til at se et potientiale i svampes helende og medicinske egenskaber. Sidst jeg spiste svampe var forleden hvor manden lavede høns i tarteletter med svampe. Nok ikke så sundt, for retten var sovset ind i fedende piskefløde. Men mums det smagte! Bliver interessant at følge forskningen ift anvendelse af svampe i lægeligt øjemed. Kan i denne sammenhæng ikke lade være med – med gru – at tænke på de mange planter i bl.a.regnskoven, som for evigt går tabt i menneskets iver for at opdyrke nye hurtigt voksende afgrøder. Det er da til at græde over..!
Håber du får en fantastisk dag i morgen på d’Angleterre! ♥️
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Den ‘zing-serie må være en af deres bestsellere, og hvis Lauder forstår tiden – hvilket de jo har forudsætningen for – så har de i Origins et par serier, der er så meget NU. Der er også noget hyggelig nostalgi over deres ikke så tjekkede emballager. Sjove navne har de også nogle af produkterne.
Når nu du har læst Sheldrake-bogen, så vil vi gerne have et referat her <3 Svampe er jo helt deres egne 'skabninger' og alt ved dem er utrolig spændende. Jeg håber virkelig, at man nu forstår at føre en forskning, der giver fornuft. Og uden at man farer ud og graver skove op. Det er galt nok endog herhjemme i det her bittelille land, der vil belære alle de andre.
Jeg har ikke som dig den store erfaring med svampe selv om de jo er i skovene og flere slagse gror her i haven. Bl.a. har vi champignon i græsset og en gammel nabo fortalte mig, at det var fordi, her havde gået dyr (køer).
Måske skal jeg kaste mig ud i min gamle ret, som din mand forkælede dig med forleden. I gamle dage, når familien holdt højtidsfrokoster i Nålehuset, så var min ret nemlig høns i asparges i tarteletter. Og det smager jo netop mums!
Tak kære for dejlig fortælling og ja, jeg fik København fra den smukkeste side i går med høj blå himmel <3
PS: Valget foto med den lille lilla svamp var udelukkende på grund af udseende...