Billedet er fra ”Munkhus”, som jeg vender tilbage til, men først lige et par linjer om den krusede grønne fætter midt i billedet. Grønkålen! Dekorativ er den, vinterkulde klarer den fint, men gid du også ville give grønkål en chance i køkkenet. Jeg har grønkål i haven, i sommer blev alle planter totalt ædt af kållaver, nu kruser de grønt i toppen igen. Den livskraft ser jeg som et billede på den styrke, den kan bibringe vores krop, når vi spiser den.
Hvad er der i grønkål? Ja, hvad er der ikke i….? Megastærk på A-siden med både A-vitamin og ikke mindst betakaroten, en af de stærkeste antioxidanter. E-vitamin. C-vitamin. Masser af B-vitaminer – også det for tiden så hypede niacin samt biotin. Og B12 vitamin til dig, der ikke spiser kød. De går lige i huden og håret på dig. Kan du ikke lide/tåle mælkeprodukter, så får du en god portion calcium. Der er jern og såmænd også selen. Og fibre selvfølgelig, der giver sund fordøjelse og optagelse af næringsstoffer i rette tempo. Jeg kan slet ikke få armene ned af bare begejstring og bruger den selv snittet i salat. Men prøv den også hakket i suppe, frikadeller/hakkebøf m.v., som drys, i grøntsagssmoothie. Bare sørg for at få masser af den, grønkål er din beautyven.
Og så ”Munkhus”, et oplevelsessted, som indhaves af Claus Pedersen, tidligere boligredaktør på Femina og meget andet. Claus har et mere end almindeligt udviklet dekorativt talent og foruden at lave og sælge sine ting – plus meget andet til hus og have – så holder han også kurser. Og laver brudebuketter! ”Munkhus” ligger lige midt på Sjælland i Roskilde, og på et eller andet tidspunkt før jul må du simpelt hen lægge en udflugt omkring Bjerredevej 2 i Tureby. Klikker du ind på hjemmesiden, så vær opmærksom på, at den viser den gamle adresse.
Lise Grosmann skriver
Ja, Claus/”Munkhus” er flyttet og åbnede i fredags i Tureby!
Ida skriver
Skal lige forstå dig rigtigt Lise: er han flyttet – eller er det der hvor han efterhånden har boet i mange år?