På sporet af nydelse
Foto: #lisegrosmann
Jeg tænkte ofte, når jeg gik med ham her, hvor fantastisk det måtte være at ‘se’ med næsen, som hunde kan. Sådan på ægte tossekonevis forestillede jeg mig selvfølgelig, at når næsen sagde fasan! – og dem var han særlig god til – så så han den farvesmukke kok eller hans kone for sig.
Hjerneforskeren John McGann hævder HER, at menneskets lugtesans er fuldt på højde med gnaveres og hundes, men man kan ikke påstå, at han er uimodsagt. Men at vores lugtesans har langt større betydning for os, end man tillægger den, når det ikke lige drejer sig om vin- eller parfumesnusning, det er der ikke tvivl om.
Lugtesans og parfume er emner, som har optaget mig i stort set alle de mange år, jeg har skønskrevet. Jeg tror, jeg kunne tapetsere hele huset med de artikler, jeg har skrevet i ugeblade, magasiner og her på bloggen (du finder noget af det HER).
Derfor var det med dobbelt stor glæde, at jeg blev opmærksom på Naturama’s udstilling* og bogen ‘Dyredufte – Dyre Dufte’, som min meget savnede kollega Helle Forum har bidraget til i samarbejde med Nina Hald og biolog Jeppe Kaczmarek, der også har taget nogle helt utrolige fotos.
Det her for eksempel….
Foto: Jeppe Kaczmarek i ‘Dyredufte – Dyre Dufte’
Nu er lugtesans ikke lige det, man forbinder slanger med, de fleste tænker nok gift. Men den tvedelte tunge, der som bekendt ryger ud og ind af munden på dem, den fører duftpartikler op til det, der kaldes Jacobsons organ eller det vomeronasale organ. Og vel at mærke dobbeltopsamling for ikke bare at registrere men også at kunne orientere sig om, hvor lugten stammer fra.
Og ja, ham, der beskrev det specielle lugtorgan med receptorceller for feromoner, var dansker (kirurgen Ludvig Jacobson). Han benægtede dog, at mennesker havde et sådant, og det diskuteres stadig og ligså feromoners eventuelle betydning hos mennesker.
Illustration: Axel Kock/Shutterstock.dom i ‘Dyredufte – Dyre dufte’
Her har jeg affotograferet en illustration fra bogen, der viser lugtes vej til vores hjerne, og det limbiske system er det, man ofte ser omtalte som vores primitive hjerne, fordi det styrer følelser og instinktiv adfærd – og hukommelse.
I bogen fortælles, at vores lugtesans kan kombinere indtryk fra ca. 40.000 forskellige lugte, så helt dårlige er vi ikke med næsen, vi er os bare ikke bevidst, fordi synet styrer. Så lad os opfordre os selv til at lytte til lugte og lade dem guide os, som det er naturens mening.
Foto: Jeppe Kaczmarek i ‘Dyredufte – Dyre Dufte’
Den her lille fyr ville være prisgivet uden sin lugtesans. Det handler om liv og død, og derfor er lugtesansen også altid på vagt. Så både ulven og andre jægere ved, at man skal have styr på vindretningen, hvis man vil ind på livet af den for at tage livet af den.
Foto: #lisegrosmann
Der står meget mere i ‘Dyredufte – Dyre Dufte’ om lugtesans, som insekter selvfølgelig også har. Mon bien nyder duften af blomster sådan som vi gør? Og som vi nyder parfumer, som både Nina Hald og Helle Forum skriver fantastisk om.
Hvis jeg må anbefale, så bestil bogen via Naturama, den koster 69 kr., og der er virkelig meget spændende og overraskende viden på de 100+ sider. Og utrolig smukke fotos. Det er faktisk lidt af en coffee table bog ♥
*Udstillingen er tredje særudstilling i samarbejde med kurator Nina Hald. De to forudgående var ‘Naturen juveler’ på Naturama og ‘Havets juveler’ på Fjord&Bælt i Kerteminde. Hvis I forbinder Nina Hald med netop juveler, så er I på rette spor, for hun har skrevet rigtigt mange bøger.
Skriv et svar