Og der skal skydes med spredehagl
Der kan ikke sættes tykke nok streger under, at vores hud og krop lige nu har ekstra brug for fugt udefra og cellulært vand indefra. For selv om det er vigtigt at erstatte væsketab i varmen ved at drikke meget vand, så skal det, som dr. Murad kalder cellulært vand, spises og optages langsomt, som det bliver fra fiberrig frugt og grøntsager.
Og så er vi ved dagens tema, for der er bonus i antioxidanter. Som er det andet absolut nødvendige behov at tilfredsstille lige nu.
Quercetin, kaempferol, myricetin naringenin, catechin, apigenin og alpha/beta-karoten lutein, lycopen, beta-kryptozanthin, zeaxanthin, astaxanthin……fortsæt selv listen med f.eks. hesperidin, nobiletin, tangeretin, myrecetin, anthocyanin, genistein, rutin, sulforaphan. Det er noget af en mundfuld at sluge. Godt man ikke skal tiltale dem ved navn men bare følge farven.
I blåbær og hindbær (og andre røde, blå og lilla planter) er der f.eks. anthocyanin, som også er i røde druer, hvor der som bekendt også er resveratrol (og spørg liiige professor David Sinclair om han har planer med det stof). Samtidig får man vitaminer plus mineraler med samme talent. De virker også præbiotisk, bærrene og frugterne, og kulhydraterne er af den langsomme slags, der holde blodsukkeret stabilt. Men tilbage til antioxidant-talenterne…..
Fordi noget af det, de kan, alle de uudtalelige navne på stoffer vi har smidt i boksen ‘antioxidanter’, er at holde styr på radikale udsving. Og beskytte mod UV. Blandt andet det har planterne gavn af. Tænk jer at være en drue på en vinstok i bagende sol og ikke kunne gå i skygge eller pakke sig ind i beskyttelse. De står bare der og står.
Økologer hævder, at der netop er flere af disse mikronæringsstoffer i deres afgrøder, fordi planter udvikler deres naturlige forsvar, når de ikke sprøjtes fri for visse trusler.
Lige nu er der rigtig mange, der bare ligger der og ligger og tror, at solcreme gør det. Og så går de ud og køler sig i havet og tænker nok ikke så meget over, at deres hud er i paniktilstand. Jeg indsætter lidt mere om radikaler og antioxidanter nederst. Og husk, at antioxidanter skal på huden under solcremen og før man går i solen, for det er mens man er der, at ravagen sker.
Ikke, at det ikke er godt med dem også i aftersun og al anden hudpleje, for cellepanikken stopper jo ikke i det øjeblik man forlader solen, men stadig er de vigtigst som ‘politi’ og beskyttelse mod UV.
Kig efter vitaminerne C- og E og gerne sammen, forskellige bærekstrakter – eksotiske eller nordiske som blåbær og havtorn – ferulic acid, Q10 og Idebenone, grøn te, algeekstrakt. Mange olier har også UV-beskyttende egenskaber – for eksempel kokos-, oliven- og arganolie.
FAQ
Hvad er det for nogen, de radikaler, kan de ikke noget godt? De dannes konstant under cellernes stofskifte og har flere vigtige funktioner såsom at være en af mekanismerne, der gør det muligt for hvide blodlegemer at æde (fagocytose) bakterier. De er vigtige for dannelsen af prostaglandiner, der igen er vigtige for at hæmme eller fremme mange hormoner og signalstoffer. De er vigtige for energiproduktionen i mitokondrierne (cellernes energifabrik), de indgår som signalstoffer/transmittere i bl.a. nerveceller og arterier og får dermed betydning for nerveledning og blodtryk.
MEN….der sker konstant radikale udsving. Maden er måske suppleret med pesticider eller andre kropsfremmede stoffer, måske er man nødt til at tage medicin, blive røntgenfotograferet ofte, soler meget, dyrker motion i ekstrem grad, ryger og/eller inhalerer bil’gas’ og andet i luften, som også lander på huden udefra. Mens det andet ‘lander’ indefra, for huden er jo en dobbeltmembran i den forstand, at den er i berøring med både det ydre miljø og alt det, der sker indeni os.
Der findes næppe mennesker i vores del af verden, der ikke dagligt må tackle en overproduktion af frie radikaler, som kan forårsager ændringer i cellemembranerne og skade cellerne og deres normale funktion. Går det helt galt finder de frem til DNA og der opstår mutationer og øget risiko for kræft. That’s a fact of life.
Og eftersom det er det, så er vi jo ikke ladt forsvarsløse. Enzymer spiller en hovedrolle ved at afmontere de frie radikaler eller fjerne beskadigede dele, mens andre stoffer forhindrer eller standser kædereaktion. Og så er vi fremme ved den kulørte palet, der byder sig til med madens antioxidanter. Samme strategi har vist sig at hjælpe huden. En skudsikker ingrediensvest = skyde med spredehagl.
Skriv et svar