Eller måske bør man sige: Du bliver ikke gammel, hvis du gør det
Nutricosmetics, altså kosttilskud målrettet vores udvendige side, hud/hår/negle er blevet big business på lige fod med nutraceuticals, der sigter på helsen. Det passer os perfekt at skylle den dårlige samvittighed ned med en kapsel. Eller måske bare for en sikkerheds skyld. For somme tider går det jo lidt hurtigt, der er så meget og færdigretter er bekvemt.
Jeg gør det selv. For eksempel købte jeg Irma’s Kylling i karry i går. Det smager super og det er jo mad, der ligner den hjemmegjorte. Meeen selv om denne ret ligger i den pæne ende af færdigmad, så er det jo mest sovs. Havde jeg selv lavet den, så havde der været mere tomat, mere gulerod, mere peberfrugt og mere kylling.
Når jeg tager fat på det her og griber i egen spæde barm, så er det fordi jeg stødte på et studie, der omtaler, at jo mere ultra-processed-food, altså stærkt forarbejdet mad, man spiser, des mere klippes der af ens telomerer. Og her er vi mere ovre i at leve at pasta og pizza og fylde sig med chips ind imellem end en færdigret fra Irma eller Løgismose, som jeg af og til køber i Netto.
Telomerer sammenlignes ofte med den beskyttende kappe, der sidder i enden af snørebånd, men de sidder altså bare i enden af vores kromosomer og beskytter dem. Telomerer bliver under alle omstændigheder kortere over tid og man ser dem som markør for en persons biologiske alder.
Helt banalt er det meste i dine egne hænder! Foto: pixabay.com
Her kommer de to linjer i overskriften ind. For hvis man sjældent eller aldrig tager fat i bræt og kniv og alt til det kurlørte køkken henhørende af grøntsager og frugt, så haster man altså mod tidlig ældning. Studiet er foretaget på 886 mænd og kvinder i alderen 57 år og opefter. Dem, der havde højest indtag af forarbejdet mad var naturligt nok dem, der klippede mest hurtigst af telomererne.
Pst! Der er jo ingen grund til at vente til man er i 50’erne før man tager det her til efterretning, for udover, at der klippes i dem hele tiden, telomererne, så er der jo en uendelig række af andre studier, der tyder på, at den der klassiske Middelhavskost, den er god for os. Mad er information! Den er også vigtig for de der billioner af mikrohjælpere i vores tarm. Mikrobiomet you know ♥
Og selv om de gør sig umage dem, der laver nutricosmetics og nutraceuticals, så kan intet – INTET – gøre det ud for eat food not too much mostly plants. Måske har du lyst til at lytte til bogens forfatter Michael Pollan. Jeg elsker det, han siger om, at du ikke behøver forstå guleroden, bare spis den og nyd den.
De her vanvittig flotte lange gulerødder er fra vores nabo, Almegård. Kig efter dem på ‘Lammefjorden’poserne. Jeg siger bare, du har aldrig fået bedre gulerødder. MEN husk, der er forskel på dem, du snacker og dem til simreretten.
Al mad (rigtig mad) er et komplekst system, siger han, og fødevareproducenter og altså dem, der fremstiller kosttilskud, har ikke helt forstået, at man ikke kan tage betakaroten ud og så har man essensen af gulerod.
Senere siger han “spis ikke noget, din bedstemor ikke ville opfatte som mad” og “spis ikke noget, der ikke vil rådne” og med hensyn til hyldeholdbarhed “bakterier og insekter er ikke interesseret i det, det har lille næringsværdi og de er ikke dumme, de har stadig instinkt.” 😀
At mad fylder en del også i kosmetikken har jeg fundet et par Insta-eksempler på herunder. Men huden skal have det skåret ud og minimeret ned, så tak for bioteknologi. Og det ypperste eksempel kan du læse om HER. Nok det tætteste, din hud kommer på at genvinde vækstpotentialet ♥
https://www.instagram.com/p/CFOpBlJgTzw/
https://www.instagram.com/p/CFKfjPWH970/
https://www.instagram.com/p/CFNqFF9Hx7d/
Linda Nedergaard skriver
Sikke nogle farver på dine fundne insta-eksempler?? smukke billeder er det, og selv om vi jo godt ved, det er lavet i markedsføringsøjemed, kan man sagtens opmuntres over skønheden i dem. Og måske inspireres til den sunde levevis, som du så godt skriver om?
Kh Linda
Lise Grosmann skriver
Linda Nedergaard: Ja, de er smukke, og det var jo det, der passede så godt til skrivet. For de er faktisk også gode udvortes omend efter en findeling. Så selv om der er køb-mig-appel i den slags fotos, så henter man altså hovedsagelig aktivstoffer til hudplejen i naturen.
Tak for roseord til mig kære og god weekend <3
Stine Sommer skriver
I det mindste var det ikke en frossen købepizza, du købte 🙂 I øvrigt mega godt skriv, Lise.
Og mht. billederne fra IG. Der er vel stadig ufattelig lang vej fra grøn grøntsag til cremekrukken. Det er i min optik bare markedsføring.
Lise Grosmann skriver
Stine Sommer: Nej ikke pizza fra frysedisken og i øvrigt altid med grønt fra haven på siden.
Tak for søde roseord, der gør jo en gammel skriverkone glad.
Der er heldigvis lang vej fra grøntsag til cremekrukke vil jeg sige for selv om det sikkert kan føles rart at lægge et som her til morgen køligt dugvådt kålblad på kinden, så bliver det ved det.
Hvis man til gengæld hiver det gennem noget bioteknologi, så kan man fra kålblad som andre af naturens seje og stærke skabninger hente bl.a. nogle af deres forvarsstoffer som vi så kalder antioxidanter og som beskytter vores hud, når den bombarderes med alt det selvforskyldte skidt, der er i vores luft. Og UV-stråler forstås.
Førhen hakkede, mosede, trykkede, klemte man på planter, frø og rødder for at kunne lave miksturer til omslag og senere altså for at blive smukkere.
Men det er altid en god idé at være kritisk over for, hvad der er markedsføring og hvad der måske er fornuft i. Og så i øvrigt vælge dem, man stoler på kan lave formlen.
GOD weekend kære <3
Karin Winther skriver
Middelhavskøkkenet er skønt ! Så meget grønt , rødt, lilla, gult og orange på tallerknerne ….. og al den smagfulde olivenolie ! Og man BEHØVER jo ikke søbe alt op i brødet og levne en ren tallerken ?
I dag blev min frokost græsk salat,
grønne bønner med kartofler, imam af auberginer og en klat Fava lavet på gule flækærter ! Jeg strutter ? og så er jeg ikke engang nået til frugten endnu ha ha !
Jeg tror jeg bliver mega gammel ??
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Mums (: Du bliver helt sikkert megagammel, jeg tror, at dine telomerer vokser (;
KarinVS skriver
Kære Lise ?
Tak for den dejlige opfordring til at spise mere, meget mere sundt ??
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
KarinVS: Åh, hvor er jeg glad for de ord, knusetak Karin