Like the smell of sandalwood? Det gør din hud også. Så meget, at det smitter af på celleaktiviteten med opstramning til følge. Formentlig! Et netop offentliggjort studie ledet af dr. Daniela Busse og prof.dr. Hans Hatt begge Ruhr-Universität Bochum i Tyskland, viser således, at ud over de lugtreceptorer vi helt indlysende har i vores næse, så har cellerne i hudoverfladen foruden mange andre sansereceptorer også lugtreceptorer. Ja, du læser rigtigt. Vores hud kan lugte* Det kan f.eks. spermceller og celler i prostata, nyrer og tarm også (det er det, jeg siger: Spis krydderurter!).
Den gode professor Hatt ser et enormt potentiale i sin opdagelse – medicinsk forstås bl.a. fordi visse kræft-T-celler har lugtreceptorer – men også kosmetisk. Så når din næste serum dufter af sandeltræ, så ved du hvorfor. Din hud sniffer sig sandsynligvis smukkere! Men professoren understreger, at koncentrerede duftstoffer skal omgås med forsigtighed indtil man helt har klarlagt, hvilke funktioner de forskellige typer lugtreceptorer i huden har. For den har nemlig flere, så den næste cremekok bliver en ”næse”.
FAQ Man anvendte en syntetisk sandeltræduft, Sandalore, og så, at den gennem aktivering af lugtreceptor i huden udløste calcium-signaler i keratinocyter (celler i overhuden), og det igen udløser den type hurtigere celledeling, som er nødvendig ved sårheling. Du kan læse mere HER
PS: Jeg bliver altid så glad, når videnskaben bekræfter det, vi burde have tillid til, at der er en indbygget intelligens i naturen. Hvorfor skulle så meget omkring os – f.eks. også ting, vi spiser og som tidligere var naturens medicin – have lugt/duft hvis ikke lugten havde anden indflydelse på os end ”bare” gennem næse.
*Fordi det i dag er blevet sådan, at lugt er forbundet med noget dårligt, er der stadig flere, der siger, at man kan dufte dit og dat og endog at vi har en duftesans. Men vi har altså en lugtesans og med den kan vi lugte dufte og ting, vi vælger at benævne lugte. Men noget kan faktisk lugte både godt og skidt! Her taler vi altså om receptorer i huden, der kan lugte=opfatte lugt/duft.
Julia Venus skriver
Man burde måske snart kalde hudpleje for hjernepleje 😉
Og derfor endnu vigtigere at vi ikke propper alt mulig kemikalie og pølsegift på vores stakkels livskloge og intelligente hud.
Min hud elsker Sandeltræ. Og Lavendel, Frankincense, Neroli og en masse andre af naturens duftgaver.
Jeg foretrækker “duft-ordet” i forbindelse med aromatiske olier mm. Og bruger også begrebet “duftesans”…selv om det er ukorrekt sprog. Jeg tillader mig at tage mig nogle sproglige “duftfriheder” 😉
Lise Grosmann skriver
Julia Venus: Uh, Julia, vi er enige om det meste og ikke mindst, at æteriske/essentielle olier er naturens gaver OG at vores hud er intelligent og – så fint udtryk – livsklog, men ‘duftesans’, den må du stå alene med.
Nej, faktisk ikke alene, for der er længe imellem, at nogen tør tage ordet lugtesans i deres mund i denne branche. Selv om noget jo faktisk godt kan lugte godt, Det er nok sværere at dufte grimt (; Nå, pyt, jeg tager mig i den grad ofte sproglige friheder.
JULIA VENUS skriver
…jeg elsker friheder – også de sproglige 😉
Lise Grosmann skriver
Julia Venus: Det var sørme da en gammel sag, du havde fundet, hvor jeg også lige raser lidt over en sproglig kæphest (; Men når du skriver ‘friheder’ er det så – og her mener jeg ikke de sproglige men de faglige – noget, du er uenig i. Fortæl endelig, du er jo ekspert <3
Marlene Høj skriver
Det er nok derfor at jeg har svært ved at tørre bræk op efter mine børn og på arbejdet… Mine hænder kan lugte!
lise grosmann skriver
Ha, ja Marlene nu har vi forklaringen på DET (;
Anette Kristine Poulsen skriver
Jeg så det netop, Lise – og det er da for vildt. Der ER altså en hud-hjerne forbindelse på flere plan, som vi må til at dyrke.
lise grosmann skriver
Du kan tro, at der er andre end os, der har læst med og jeg tror ikke, det varer forfærdelig længe, før nogen finder på at fremhæve duft i cremen (; Så vidt jeg fatter af sammenhængen, så er det noget, der sker meget tidligt i fosterudviklingen – noget med “ectoderm”, som kommer til at danne bl.a. hud, næse og nervesystem. Vores hud er et overset sanseorgan har vi nu fået bekræftet!