Her er, hvad jeg gør plus lidt ekstra longskriv (smil)
‘Du er, hvad du spiser’ har man sagt så længe, jeg kan mindes. Ikke fordi man vidste noget om, at der myldrede med livsvigtigt mikroliv derinde i fordøjelseskanalen, men det vigtige for sundhed og velvære var jo alligevel i høj grad at fodre denne flora, så de kan danne blandt andet de vitaminer, antioxidanter, peptider, aminosyrer og fedtsyrer, der afgør liv og helse. Mad som præbiotika.
For ikke så mange år siden fandt man så ud af, at vi har en tilsvarende men selvfølgelig anderledes sammensat (og individuel) flora på huden. Og spørg lige, om det optager kosmetikbranchen og svaret er et rungende JA! Den svære øvelse er ikke at oversælge de probiotiske løfter. Så derfor dukker en ny term op ‘microbiome friendly‘.
De HER arbejder ligefrem med en slags certificering. Ideen er jo god nok, fordi når noget er nyt, så er der så meget ‘washing. Man vil gerne smykke sig men ikke rigtig rykke sig og opfylde kravene for påstandene. I øvrigt er problemet, siger Trevor Steyn Esse Skincare, som de har bedt om at lave en test med dem, at der er mange måder at være microbiome friendly på.
Tre tonere af den mikrobiomvenlige slags plus Lancôme Advanced Génefique Youth Activating Concentrate, som er et serum. Og jeg har taget den med dels fordi den indeholder Bifida ferment lysate som no 2 ingrediens efter vand, men også fordi de gamle hudplejebrands efterhånden møder fordomme om, at der nok er masser af silikone i. Det er der så altså ikke her. No 3 ingrediens er glycerin, hyaluron er der også lige som vitamin C og ceramider spottes. Den har vundet en gevaldig masse awards og formlen er patenteret år ud i fremtiden. Men den indeholder ikke ‘probiotikaer’, som der står HER, det er nemlig levende bakterier, og i så fald ville der ikke være vand og emballagen også – på trods af den avancerede pipette – være mere beskyttende. Men det var altså ikke Lancôme men Magasin, der lavede washing her.
En af de mikrobiomvenlige måder, der ligger i dine hænder, det er, hvor hidsig du er med at peele på og renseritualer iøvrigt. For selv om funktioner, der er vigtige for os, fra naturens side er udstyret med stor evne til at genetablere sig, så er der jo grænser. Men det er der til gengæld efterhånden ikke for klager over sart hud. Måske er der en sammenhæng, måske er der nogle ting, vi skal omtænke.
Uanset, om det nu er den microbiomefriendly tilgang eller mindre-er-bedre tilgangen, så gælder det en respekt for, at naturen ved bedst. Og at vi gør bedst i at tilpasse vores hudgøren efter det. Vælge renseprodukter, der i mindst muligt omfang stripper huden.
Og så virkelig overveje om det nu er rigtigt det med, at man skal fjerne døde hudceller. For godt nok mangler de cellekerne, men hold op, hvor har de en vigtigt funktion med at beskytte dem, der har. Altså cellerne længere nede, der er ved at berede sig på at overtage den svære opgave at holde skidt ude og godt inde. Man siger faktisk, at celler ‘modnes’ på vej op gennem hudlagene.
Og i øvrigt sørger huden selv for udskiftningen, for der drysser hudceller af os konstant – 40.000 i minuttet, hævdes det.
HVIS nu, du ser noget fornuft i mindre-er-bedre, så vil jeg foreslå følgende ritual, som jeg selv følger:
Her er i al sin enkelhed mit ritual med morgen/aftenrens, toner, The Ordinary Niacinamide om dagen, The Ordinary “Buffet” + Copper Peptides om aftenen og så morgen og aften Aiia* over. Plus om dagen Shiseido Waso oil-free Color-Smart Day Moisturizer SPF 30, der, som navnet antyder, giver lidt farve, så p.t. ingen makeupcreme.
*Jeg er ikke sikker på, at min fedttilvænnede hud vil føle sig barrieretilfreds med Aiia, når det bliver køligere, men lige nu er den perfekt, fordi huden i varmen producerer meget af sig selv.
♥ Rens om aftenen med lotion eller micellar og aldrig sæbe, for det er en dræber for alt godt i hudens barriere. Har man problemer med urenheder i T-zonen, så brug en salicylsyre-peeling her. I det hele taget er det generelt bedre at spotbehandle, hvis der er problemer et sted men ikke alle steder.
♥ Om morgenen vælger jeg at miste med Avène Eau Thermale, som jeg har gjort snart i årevis men splash med køligt vand fra hanen er også fint (lad vandet sidde og fugte huden, mens du børster tænder). Jeg kunne ikke finde på at gå i gang med et større renseritual igen om morgenen, når jeg tænker på, at min hud har haft travlt med at genetablere sin barriere, mens jeg sov.
♥ Efter rens om aftenen og mist om morgenen bruger jeg en toner. Du kan spare gode penge på flere fine af slagsen lige nu hos Helle Thorup HER. Gå efter antioxidanter, mikrobiomvenlige fermenter og lysater og masser af fugt forstås.
♥ Herefter bruger jeg et serum og lige nu, hvor vi har så meget sol er det en god idé at prioritere antioxidanter især om dagen under solcremen. Om aftenen kan man eventuelt have et serum, der går på genopbygning og her er A-vitamin selvfølgelig indlysende men også mange andre ingredienser herunder peptider. Vælg det, din hud har brug for.
♥ Om man bruger solcreme direkte efter serum afhænger dels af solcremens barriere-egenskaber og dels af ens hud. Har man meget tør hud og bruger en let solcreme, så kan en dagcreme i den lette genre være aktuel. En lotion eller gelformel.
Det vil sige, at jeg personligt efter rens bruger tre lag – toner eller essence, serum og creme. Og lige nu altså solcreme yderst. Hvis du vil minimere hylden, så husk først at bruge op.
Birte skriver
Tak for dig, Lise! Tak for al din research og gavmilde videreformidling. Det er SÅ spændende at følge dine guidelines!
Lise Grosmann skriver
Birte: Er jeg heldig, der gik mere ros min vej <3
Birte skriver
Kære Lise!
Jeg tror, jeg må læse dit multi-informative indlæg flere gange ?
Hvor køber du Petfarm? Jeg har ikke haft held i min søgeproces!
Dejlig dag til dig og din suveræne tankevirksomhed ☺️
Lise Grosmann skriver
Birte: Kære Birte, jeg skrev om det her https://www.lisegrosmann.dk/i-har-kun-hoert-det-fra-mig/ og har selv lige været inde og tjekke på linket i teksten til den udgave, Internal Happiness, de laver til mennesker, men der står bare 2020. OM det er ude i butikker, det ved jeg ikke. Men efter jeg havde slidt prøveposen op, som du kan se på foto i min tekst var det så, at jeg købte vovseudgaven i en 250 g udgave. Hvis du triller helt ned i bunden her https://fermbiotics.com/ så kan du se de forskellige udgaver og klikke. Og her er så link til shop (Petferm) https://petferm.dk/collections/all (jeg fik selv genbestilt – endelig).
Det er et pulver, og jeg tog mit i skefulde og skyllede ned med vand, så var det overstået, og det var ikke noget problem på den måde.
TUSIND tak for dine søde ord til mig <3
KarinVS skriver
Kære Lise ?
Ang livet i fordøjelseskanalen: har du nogensinde brugt kefir?
Jeg har fået gang i en vandkefir, og har de seneste uger drukket det. Det smager skønt, men vil høre dig om du ved om det er det “rigtige” pro- (eller præ-) biotika?
Jeg bruger rå rørsukker, og et lille nip af det der røde krystalsalt (kan ikke huske hvad det hedder ?) og så overvejer jeg at indkøbe og bruge spormineraler (som skal i blandingen i dråbeform). Det arbejder i 48 timer inden jeg drikker det.
Min gode veninde er i gang med sauerkraut og det har jeg også lyst til at prøve. Men tøver lidt fordi jeg ikke tør blande for meget sammen.
Hvad tænker du desangående ?
Hav en dejlig og endelig lidt køligere dag ❤️
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
KarinVS: Den er go’ nok Karin <3 Kefir er et syrnet mælkeprodukt og indeholder som sådan forskellige probiotiske mælkesyrebakterier. Med hensyn til vandkefir, så havde jeg det som Anette Opstrup - jeg har ikke hørt om det før og måtte google, og hun har altså svaret her https://www.naturli.dk/artikel/vandkefir-i-stedet-for-probiotika/ og jeg indsætter af hensyn til andre, der er blanke lige som mig. Sauerkraut er en god ting, som jeg må indrømme, at jeg heller ikke indtager. Jeg spiser yoghurt og så bør jeg huske snart at anskaffe en ny omgang Petfarm* med mælkesyrebakterier
*det er til vovser, men kan spises lige så godt af mennesker, det er bare betydelig dyrere og mere kompliceret godkendelsesproces. Det er laboratoriet bag Bak probiotisk hudpleje, der også står for det.
Til gengæld er jeg ret sikker på, at det lyserøde salt, det er Himalaysalt.
Tak for at gøre mig klogere kære Karin og knusedejlig dag også til dig – temmelig hedt er det nu stadig, synes jeg og jeg ville godt have noget af regnen forbi her (;
KarinVS skriver
Tak kære Lise ?
Ja det ér Himalayasalt! Jeg var et stk væk fra køkkenet da jeg skrev og kunne simpelthen ikke huske hvad det hed ?
Prøvede mælkekefir for mange år siden, men puha det smagte ikke godt synes jeg. Lige nu drikker jeg en 1/2 liter af vandkefiren og yummy!
Tusind tak for tippet med vovse mælkesyrebakterier! ?? Ja dem til mennesker er hunde-dyre (øh! ?) og det er da noget pjat, for ville vi give vores firbenede venner noget der ikke var godt?
Minder mig om tiden med Glucosamin, mange måtte gå i helsekost og wink wink, ja det er til min hund! Helsekost måtte ikke sælge det hvis folk ikke bedyrede de havde op til flere gigtsvage hunde i privaten.
Håber på en køligere aften til dig ??
Knus Karin
Lise Grosmann skriver
KarinVS: Vi hjælpes ad (; Jeg med Himalay og du med en masse andet.
Mht. vovsemidlet er du så sød lige at kigge på links i svar til Birte i kommentarfeltet her. Og jeg ved fra dem selv, at der ikke er noget problem i at tage den udgave, de kan bare ikke af hensyn til lovgivning og markedsføring skrive det.
Ja, jeg kan godt huske alt det med Glucosamin og var selv på den med vinke-vinke-vovse. I øvrigt tager jeg stadig pillerne.
Det blev ikke en kølig aften, men jeg var ved vandet og det var udholdeligt og meget smukt. Og i dag er det køligt. Torsdagsknus til dig
@leafysmoothie skriver
Karin jeg brygger vandkefir og laver surkål og det går så fint at kombinere i min erfaring. Selve beholderne skal bare have lidt afstand fra hinanden på køkkenbordet da det er forskellige kulturer og man ikke har tætsluttende låg på. Jeg laver altid en 2nd ferment på vandkefiren med øko- æblemost og det smager fantastisk. Dansk postevand har mange mineraler og kalk så du behøver som sådan ikke tilsætte nogle mineraldråber, det er mest for folk som bruger filtreret vand oftest i udlandet (ringere vand kvalitet). Som tilskud efter sygdom/antibiotika/utæt tarm/rejsemave kan jeg pt. bedst lide Solarays stærke med 24 bakteriestamme og 30 milliarder enheder til at genopbygge tarmen-dem er der power i og jeg har prøvet mange. Bare for at bidrage med nogle tip <3
Lise Grosmann skriver
@leafysmoothie: Åh tusind tak for at komme på banen her med al din viden og erfaring <3 jeg er unægtelig ikke stærk i kefir. Du har svaret til mig, så jeg tipper lige Karin VS.
Lise Grosmann skriver
KarinVS: Kig lige tip og erfaringsdeling fra @leafysmoothie <3