Når min farmor så en ’velholdt’ kvinde, som man kaldte det dengang, sagde hun altid: Hun må have luksus-stofskifte! I dag ville vi nok tænke i gode gener. Men farmor havde nu heller ikke helt uret, i dag kan vi bare forklare, hvorfor alt, hvad der foregår inde i os får konsekvenser udenpå os. Vi skal betragte vores hud ikke bare som ethvert andet organ men som et mini-os med det hele – immunforsvar, sanser og nervesystem, stofskifte, cellekommunikation og meget mere. Som levende membran mellem vores indre og alt omkring os er den ikke upåvirkelig af noget som helst. Hverken mental-, mad-, mageligheds- eller miljømæssig forurening. Det går lige i huden alt sammen og glykation er det, der snupper hudens smidighed.
Glykation – eller AGEs (advanced glycation end products) – kan dannes i kroppen som følge af det, vi spiser og forvoldes af uv-stråler og rygning. For nu at nævne de bedst kendte provokatører. Men mad er også naturligt mere eller mindre rig på AGEs. Derfor er det så vigtigt, hvordan vi tilbereder den for at undgå øget oxidativ stress og inflammation, roden til mycket skidt og faktisk også kroniske sygdomme. Det er på den ene side vældig teknisk (læs evt. indsatte link) og på den anden side utrolig enkelt at sikre både helbred og hudens faste fremtid. Vi snupper den enkle udgave!
*Spis mest frisk uforarbejdet mad. Kan du dyrke den selv, så er det optimalt og ellers vælg madvarer i sæson. Jeg har skrevet det ofte, så jeg nøjes med et par links HER og HER til, hvorfor mostly plants er bedst. Og når uforarbejdet mad klart er at foretrække, skyldes det, at varmepåvirkning af især kød udvikler AGEs.
Stegemetoder af enhver art er mest af det onde, kogning og dampning betydelig bedre. Stegning i olie (koldpresset) er bedre end stegning i smør. Og grill er – surprise! – lige som friturestegning værst af alt. Altså så kort tids varmepåvirkning ved så lav varme som muligt. Når du laver kød, så marinér en time i citron eller vinegar, det mindsker AGEs.
PS: Sørg for at få bitterstoffer – rucola f.eks. og artiskok – de støtter din lever, og den er et vigtigt renseorgan. Ingefær, svampe og gurkemeje er inflammations-dræbere. Tag også gerne en snaps aloe vera hver dag plus eventuelt tilskud af mælkesyrebakterier. Det sikrer god bakteriebalance og dermed et stærkt immunforsvar og en hud, der kan klare udfordringerne. OG….slut med sukkerstads!
*Vær fornuftig i solen. Hud, der udsættes for uv-stråler akkumulerer AGEs. Man nævner bl.a. et fænomen, du måske har hørt om – crosslinking – og det giver et billede på nethinden af kluddermor i hudens elastin/kollagen-fibre. Og så er det slut med smidig og fast hud.
Global Dermatology omtaler et studie, som viser, at catechiner (antioxidanter) i grøn te optages i huden og giver beskyttelse mod rødme og inflammation forvoldt af soleksponering. Jeg kan da næsten ikke komme i tanke om en bedre måde at indtage disse beskyttende stoffer end ved et Matcha-te-ritual, som indeholder langt flere antioxidanter end traditionel grøn te. Og i øvrigt også mange andre nyttige stoffer, som bl.a. virker stimulerende på stofskiftet (a propos indledningen om min farmor). Jeg vil lade dr. Weil overtage forklaringen på, hvorfor Matcha er så godt for os. Teen på foto er byoh, som er Ceremony Grade, den, der anvendes til japansk te-ritual og er desuden økologisk certificeret. Læs mere HER hvor du også finder opskrifter, for Matcha-teen kan jo andet end drikkes.
Husk at trække stikket. Det japanske teritual er med rette berømmet for den ro og nydelse, det bibringer. Vi skal lære at indlægge den slags pauser mellem ’nå alt’ og ’lave intet’, fordi vi bliver syge og gamle før tid af det modsatte. Mental stress skaber lige så meget inflammation som de skrammer, vi får udvortes. Den stopper bare ikke af sig selv, når såret er helet. Hvis du ikke er god til det, så træn dig i at lægge mærke de små momenter af lykke, der er på alles vej. Lige nu er naturen f.eks. fuld af dem.
Kom op af sofaen. Det lyder måske i modstrid med teksten ovenover, men at gå en tur kan jo være den rene meditation samtidig med, at man får rørt sig. Ok lige nu har du måske ferie og brug for netop modvægten i ’at lave intet’, men generelt er det af det onde ikke at bruge sin krop hver dag. Og man behøver ikke spænde løbeskoene på og slide skovstier, vores ben er perfekte til bare at gå. Men det tæller jo også at gøre rent, lave havearbejde og hvad man ellers har af fysisk aktivitet på programmet.
Virker det voldsomt, at alt det her skulle være nødvendigt, hvis man gerne vil bare en fast hud for fremtiden. Så tro mig, det er det. Som bonus får du en sund (sundere) krop.
Christina hansen skriver
Haha!
Du har nok ret – jeg eeelsker det jo bare!
Jeg skynder mig hastigt til næste skønne indlæg.
Det er så kært og stort af dig, når du fletter dine læseres kommentarer ind og man kan ikke undgå at blive lidt (meget) glad. Også her er du noget helt særligt og giver straks den følelse videre. Altid så gavmild på alle måder og et overskud, man kun kan blive imponeret over.
Jeg har sagt det før og gør det gerne igen og igen: Jeg ser op til dig i stor stil og du er og bliver mit største forbillede. Du er så gennemført et godt menneske helt ind i knogler og sjæl og beviser gang på gang at det virkelig èr muligt at hvile i sig selv.
Og det agter jeg at minde mig selv om hver evige eneste dag.
Tak, Lise. Fordi du er dig! ❤ 🙂
Lise skriver
Christina: NU må du ud og køle dig i Østersø-vandet, al den søde ros og begejstring. Men jeg labber det jo i mig, tak kære (;
Men det er værd at erindre, at det er nemt nok at skrivemene en masse ‘rigtigt’, det er jo ikke sikkert, at jeg følger det op i gerning og går rundt og gør godt, vel ((; Og heldigvis kan I ikke se og høre, når jeg går i hys over ting, der ikke fungerer (=som jeg vil have det). Retfærdigvis må siges, at det som regel er, når alt det it-web-og-hvad-det-hedder driller, mennesker får lidt længere lunte.
Jeg håber, at solskinsøen lever op til sit ‘kælenavn’ (o:
Christina hansen skriver
Fantastisk indlæg!
Jeg elsker, når du kommer med alle de gode råd, selv om de river lidt i samvittigheden.
Jeg er jo altså kødelsker, der har svært ved at skære ned, men nu vil jeg helt sikkert begynde at marinere det, som du beskriver. Og så slog det mig med de bitterstoffer: jeg skovler nemlig lige præcis rucola og artiskokker ind! Tror du ikke, det er fordi, jeg virkelig trænger? Det er som om, jeg ikke kan stoppe igen – især med artiskokkerne. Forleden dag studsede jeg selv lidt over det, da jeg jo nærmest virker desperat efter dem.
Og så til den Matcha te. Den faldt jeg over på Instagram i sidste uge og var lige ved at spørge dig, om du kendte den. Men ved nærmere eftertanke slog det mig, at SELVFØLGELIG gør du det – spild af tid! Og det glæder mig, at jeg fik ret. Man kender vel efterhånden sin blogmutter ?
Jeg er meget fristet af deres start kit og for øvrigt har Byoh tilbud resten af juli måned, hvor man kan spare 300 kr på deres 100g bøtte.
Lise skriver
Christina: Fantastisk kommentar….især første linje (;
Hvis du læser med i dag, så vil du se, at jeg citerer dig – og a propos det bitre, så tror jeg ikke, det er et fysisk/biologisk behov sådan i stor stil, du kan nok bare godt lide det. Selv spiser jeg lidt rucola på salaten hver dag, sådan lidt som en krydderurt på toppen sammen med persille, dild og hvad jeg ellers husker at høste.
Cecilia skriver
På et tidspunkt håber jeg at alle disse punkter kan opfyldes, men det tager tid at ændre vaner (især flere), men det går jo nok også.
Vil gerne have en bedre kost, og selvom motionen er hyppigere, så vil jeg gerne yde en smule mere.
Er god til at slappe af, men det er nok mere sidde stille formen. Har tænkt på at mindfulness vil være en god erstatning. Det tror jeg også vil gavne når jeg starter nyt studie. Bruger for meget spild tid på dumme ting 😉
Spændende med den grønne te byoh. Elsker selv at drikke hvid og grøn te. Endnu flere antioxidanter vil jo ikke være dårligt.
Når jeg kigger på min familie, vil jeg give din farmor ret. Generne spiller også en rolle. Min mormor har rynker (som 81 årig), men når man tænker på hvor lidt hudpleje hun har brugt og hvor lidt hun har gået op i kost råd, så synes jeg ikke det ser slemt ud. Det er virkelig et spændende emne, selvom god livsstil også er meget vigtig.
Lise skriver
Cecilia: Gener betyder så meget, men man skal jo bare være sikker på, at man har dem, før man får lagt sig efter for mange belastende unoder (;
At sidde stille og ingenting gøre er da fint, især hvis man henlægger disse mindfulde pauser til det udendørs, så sofaen ikke får fat i én. Og du er ikke ene om at spilde tid på ‘dumme’ ting, vi løber nok alle i ring ind imellem. Jeg læste forleden Eva Röse (Maria Wern i TV-serien) citeret for at sige: Livet ska inte gå ihop! Og jeg synes, hun har ret, livet er ikke et puslespil, hvis brikker man altid får til at falde på plads.
HeLene skriver
Meget food for thought, elsker disse indlæg!
Matcha, tjek, drikker den med soyamælk som en latte, yum. (tastes strange in the start but grows on you and then you cannot be without!!!) Antioxidanter, tjek. Mad fra grunden, tjek.
Grøntsager, tjek. Ikke raffineret mad, tjek. Hys med hudplejen, tjek.
Men så bliver det sværere…
Mindfulness, ikke lige så meget tjek, og jeg har mere (u)balance mellem stress og sofa end mellem lange ture og meditation om man så siger?
Men det arbejdes på sagen, og jer læser gerne om det, bliver husket på at stræbe mod en bedre balance, og får inspiration til det her, især når det serveres med smukke billeder. Og vist er hudpleje ordninger en slags mindfulness? Tjek!
Lise skriver
Helene: Du er da bare så meget på vej mod aldrig at blive U-formet (; eller syg/usund for den sags skyld.
Og du har ganske ret, den tid, du bruger til hudpleje – især hvis du giver dig lidt tid til kontakten med din hud (= massage). Jeg tror i det hele taget, du er på sporet…..at være sig bevidst er jo første skridt.
Helle Rick skriver
Lise skrev, slut med sukkerstads!……. uha, her sidder jeg med lakridser i munden. Ops!! Jeg har en frygtelig sød tand, og det smager så godt 🙂 – men du har så evigt ret. Vi bliver som vi spiser.
Jeg har lige spist mine egne jordbær og hindbær. Af mine rabarber har jeg lavet sirup. Den skal jeg bruge i mine kolde sommerdrinks sammen med lime, rørsukker, danskvand og masser af is samt mynteblade (hvid rom kan undlades) Det smager fantastisk…..tjuhaj siger jeg bare. Jeg er begyndt at gå i sommermode. Være ude og knap så meget ved PC\’en. Fredag starter jeg 3 ugers ferie og så skal gåbenene igang. Der er dømt golf og ca. 10 km gåtur dagligt. Det bliver så fantastisk. Ned ned i gear og bare lave alle de ting jeg elsker. God sommer til alle
Lise skriver
Helle: Det er jo – og jeg tror, du ved det – balancen mellem det søde og det, der helst ikke skal føles surt, nemlig det, vi bliver sunde af og får en fin hud af. Og jeg kan læse, at på den kommende ferie, får du din ration ‘op af sofaen’. Gå til den, den lille hvide kugle….God ferie, det lyder rigtig dejligt alt sammen (: