Men det er et spændende indblik i fremtiden og den første hudpleje er der
Det HER er vel en form for upcycle, i hvert fald må man sige, at le chef Léon udnytter alt også på en fisk, og det er vel egentlig, hvad vi har pligt til. Og kokken i historien går ikke ind for jagten på det, der er så lidt og dermed eksklusivt tilbage af, her er ikke noget med “another f-cking spoon of caviar“, som han siger, og den vilde leverandør eksisterer da stort set heller ikke mere. Støren er blevet en dambrugsfisk.
Som artiklen skriver, så lider kokken Léon af marine mania og er mest af alt en krydsning af kaptajn Nemo og Willy Wonka (som jeg måtte google). Ifølge artiklen har han vendt havet på hovedet for at se, hvad der var dernede i dybden på bunden. Og så var det, han opdagede ålegræs.
Klint bugt ved Sonnerup Skov
En plante, søgræs, og ikke bændeltang, som det ofte kaldes. Hvor tang ofte er fritflydende så gror ålegræs også på havbunden herhjemme og blomstrer såmænd. Engang menneskespise, men også truet af udryddelse på trods af sine talenter i forhold til økosystemer.
Ålegræs optager CO2 og binder ligeledes kvælstof og fosfor. Og så er det bolig for ikke mindst krabber, snegle, muslinger og fiskeyngel. Lige som det holder på havbunden som naturligt kystværn. Læs eventuelt mere HER
Men som professor Jeanine Olsen, University of Groningen i Holland, siger i artiklen, så har ålegræs ikke “the poster-child appeal of coral reefs” på trods af, at vigtigheden af det er fuldt så stor.
Men ålegræs kan dyrkes og herefter plantes i havbunden ligesom man dyrker i ålegræshaver. Der er ålegræs-genetablerings projekter og planer i gang over hele verden og interessen for saltwater agriculture/undervandshaver boomer i et forsøg på at føde verden.
Ålegræstagene på Læsø er legendariske, men der kan ikke længere høstes. Det må nok bemærkes, at de nok heller ikke har været en væsentlig årsag til udryddelse, da det jo engang skyllede op i store mængder høstet af havet selv.
Foto: dansktang.dk
Heroppe i Odsherred samles også ålegræs på strandene af hensyn til de mange badegæster, og det har en lokal virksomhed, Dansk Tang, fået noget godt ud af. Bionedbrydeligt og CO2 neutralt pakkefyld, så der spares plast og papir. Det kan i øvrigt også bruges som gødning i haven, isoleringsmateriale m.m. Upcycle ♥ Besøg siden HER og se og læs om deres tangprodukter.
Og faktisk skulle det have handlet om alger/tang i dag, for det er en stadig mere populær ingrediens i vores hudpleje, men som det sker så ofte, så løb ordene af med mig. I øvrigt fandt jeg, at der er ålegræs (Zostera Marine Extract) i Dermalogica Daily Resurfacer og ligeså i japansk hudpleje, så lidt hudpleje blev det alligevel.
PS: Ålegræs angives at have antibakteriel, antioxidant og anti-inflammatorisk effekt i huden.
Og chef Léon, han arbejder ihærdigt på sit ålegræsfrø-projekt og har store planer om ålegræsbaguetter og ålegræsvin. Men først skal der være mere ålegræs, og da det funker skidt med at så i havbunden, så høster man planter forskellige steder på Spaniens kyst og transplanterer det så at sige i Cádiz, som det er Léon’s plan skal have en af de største ålegræsenge i verden. Ildsjæle af den slags kunne verden godt bruge mange af.
Karin Winther skriver
Tang er fantastisk spændende og jeg holder meget af at spise det i mange sammenhæng ! Rå blæretang smager skønt. Høster nogen gange på Sjællands Odde hvor en veninde har anskaffet sig vaders !
Og tangmasker var meget in for år tilbage.
Ålegræsvin er måske lige at stramme den 😁 men altså, det må da prøves !
Håber alt godt for vores havbund ! Strandene er fulde af opskyllet ålegræs ( og dejligt lugter det ikke altid )så det må gro derude!
💚🤎
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Der er det lidt pinligt med mig, for jeg spiser det ikke. Men det kunne jo være, at jeg skulle kombinere noget vinter-benbadning med indsamling ELLER finde mine gamle vaders frem. Vi har jo masser af det heroppe. Og nej, det lugter ikke altid godt, men jeg synes især det kan være slemt ovre ved fjorden….pyha! God aften kære <3
Karin Winther skriver
Hvor sejt du har vaders 🤩
Lise Grosmann skriver
Karin Winther: Der var engang, hvor vi tog på vildmarksture til Sverige og vi har også fisket herhjemme, og så fik jeg vaders. Jeg kan godt lide at gå der, hvor man fisker, men jeg kan huske, at da jeg i Sverige fangede en lille aborre, så hylede jeg efter min mand, for at han skulle tage den af krogen og sætte den stakkel ud igen. I øvrigt er de vaders nok møre nu (;
Karin Winther skriver
😯
Måske går det bedre med at fange tang 😊🙈
Skøn weekend til dig ❤️
Pernille S skriver
Regnskov. Havskov. Begge essentielle for dyr og menneskers overlevelse…
Tak for fokus, Lise 💚💙
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Tak for at skrive <3
Tina skriver
Spændende med ålegræs og projekter.
Jeg har været meget på Læsø i mine yngre dage med familie, venner og på jagt, så har set de smukke huse med de smukke tage 🙂
Spændende med Odsherred og tang tiltagene 🙂
Og i øvrigt et spændende indlæg, fik da en del guldkorn med mig og vidste ikke at ålegræs var godt for hud mv.
Aften hilsner herfra 🙂
Lise Grosmann skriver
Tina: Det er jeg meget glad for, at du synes og jeg tror kun vi er begyndt at læse/høre om havets utrolige rigdom og muligheder for vores egen helse OG hud – hvis vi passer på det.
Jeg har faktisk kun været på Læsø én gang i forbindelse med en artikel til Femina, hvor jeg også var på deres kurbad i kirken. Det er et dejligt sted og jeg lovede mig selv at vende tilbage på cykelferie, fordi der er så dejlig fladt modsat her, hvor jeg bor (; men det blev foreløbig ved tanken.
God dag kære – forhåbentlig med sol som vi har det her
Jette B skriver
Spændende og interessant læsning.😊
Lise Grosmann skriver
Jette B: Det er jeg meget glad for, at du synes….og tak for at skrive det <3