Zink kom op i kommentarfeltet i forbindelse med mine forkølelsesjeremiader, og tak for det Anne-Marie, for zink er virkelig hudstuff. Zink indgår således i uendelig mange enzymer og er afgørende for hudens normale funktion. Men det er meget mere, zink er et genialt stof både i forbindelse med syg hud fra akne til eksem og som effektiv kollagen/eleastin-booster, gerne sammen med fætter kobber. Og så er zink i øvrigt som sikkert mange af jer ved effektivt til at forkorte en forkølelse (sugetabletter).
Anne-Marie sendte mig også ad memory lane, for jeg husker, hvordan jeg som teenager lignede en med hvide hunde, når jeg gik i seng, for den mindste antydning af noget, der kunne være en bums blev duppet. Jeg havde faktisk ikke bumser, men jeg nulrede og pillede meget ved min hud, og så kan man jo godt fabrikere noget knopværk. Tosset pigebarn!
Jeg kan også huske, da jeg i 20’erne havde hårde tider med gentagne udbrud af nældefeber, på et tidspunkt ringede efter natlæge, fordi jeg havde udslæt fra hæl til hår. Simpelt hen over det hele. Lægen kom, så medlidende på mig og sagde: Jeg kan intet gøre men smør med zinklinement, det vil dulme! Det kunne jeg så ikke lige få fat i der om natten. Om der dengang var lavet egentlige studier på det, ved jeg ikke, men siden er det vist, at zink via immunforsvaret mindsker histamin og inflammation og dermed kløen.
Zink har mere eller mindre altid været et yndet middel hos hudlæger, fordi det er så effektivt over for så mange ubalancer i huden. Det har også fundet vej til hudplejen om end der stadig er plads til forbedring, når nu så billigt et stof har så mange talenter og så fine papers – og man i dag har styr på, at det ikke hvidter. Zink oxide blev nylig godkendt i solcremer, hvor det faktisk er mere effektivt end titanium dioxide, fordi det dækker bredere på UVA-siden.
Hår er som bekendt også hud, og jeg har selv haft gode erfaringer med Ducray Squanorm shampoo til at holde styr på den lille Pityrosporum, der plager min hårbund med eksemlignende udslæt. Og så kom jeg i tanke om Avène Calcifate – fra Pierre Fabre lige som Ducray – som jeg siden har brugt både på skallet næse og i hårbunden.
Zink, som er et spormineral, findes i hver eneste celle i vores krop. Det indgår som nævnt i utallige enzymer (bl.a. SOD=superoxiddismutase). Zink er en vækstfaktor, det er vigtigt for immunforsvaret, for sårheling (og altså hud i det hele taget plus hårtab), antioxidantforsvar, smags- og lugtesans, hormonbalance, vækst, opbygning af proteiner, det indgår også i vores gener. Når det f.eks. hjælper ved forkølelse, så er det fordi, der sker et fald ved infektioner og i øvrigt også ved alvorlige sygdomme.
Hvis man vælger at tage tilskud, så nævnes B6 som en god ledsager, fordi mangel på det vil få zink til at udskilles igen. Og så er zink og kobber konkurrenter, så de bør følges ad som tilskud. Naturligt findes zink mest i kød, æg, mælk, ost og optages også bedst fra den dyriske føde. Men der er også zink i nødder, ‘korn og kerner’, bælgfrugter, kartofler, rødbeder, gulerødder
Pernille S. skriver
Av, hvor interessant læsning!!! 🙂
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Hvor er jeg da glad for, at du synes det…tak for at skrive!
Susanne J skriver
Kære Lise. Tak for at minde mig om zinks helende egenskaber. Zinksalven stod fast ved siden af puslebordet, da børnene var små?. Fik for 14 dage siden pludselig tørhedseksem på den ene hånd (nok pga ny håndcreme med glycerin?). Prøvede Karmamejus Calm Balm. Det lindrede, men hjalp ikke rigtigt. Og fedtede gevaldigt. Nu har jeg været på apoteket og købt cicalfate. Så håber at det kan tage eksemen. Det ser i hvertfald pænere ud end i går.
Lise Grosmann skriver
Susanne J: Jamen, det var da dejligt kære….både de søde minder (; og at Cicalfate allerede ser ud til at have hjulpet. Det hjælper altså også i min hårbund selv om cremen jo lidt er noget fedteras i hår (det er kun over øret i højre side), men hunden er ligeglad og manden lægger ikke mærke til det (; Håber, du får has på eksemen!
HeLene skriver
Jeg elsker når du skriver om tilskud og vitaminer mv. Det er sådan et godt emne at overveje..
Jeg tager nogle gange enkelt tilskud, men altid kun i perioder, så tænker jeg at det nok skal komme balance af sig selv igen. Men det er jo lidt en jungle uanset og hvem ved egentlig hvordan kroppen faktisk fungere nede i det små, der er mange gåder tilbage.
Hvad mener du om alger, det kan man ofte få som pulver eller piller uden tilsætnings stoffer, så det tænker jeg mere som mad i form af et tilskud, om man nu ikke spiser nori etc særlig ofte. Eller tænker jeg forkert?
Chlorella fx tager jeg i perioder, men jeg er bange for at tage de hele tiden, måske er det faktisk fint?
Det som tiltaler mig med alger er alle sporstofferne og at det er sammensat på samme måde som det kommer i naturen. Og at koge alger og spise som spagetti, daggammel eller ej, det har jeg prøvet og det går altså ikke… (for mig personlig altså)
Jeg er glad at have en zinksalve stående, fx den fra matas baby, til rifter eller ‘fugtig tørhed’. Lige nu tænker jeg at man måske kunne bruge den som ansigtmaske? Det bliver nemlig altid en hel masse over før tuben løber ud (krukkesymbolet). Og jeg kan ikke lide at smide ud…
Lise Grosmann skriver
HeLene: Som du selvfølgelig ved, så er der også blandt læger og andre kloge stor uenighed om, hvorvidt det overhovedet er nødvendigt eller måske ligefrem skadeligt at tage kosttilskud – og her tænkes selvfølgelig tilskud af enkeltstoffer. Andre hævder, at vores mad mangler de næringsstoffer, vi tror er i den, og derfor er det nødvendigt at supplere.
Jeg er stadig af den holdning, at man aldrig må lade kosttilskud blive erstatning og bruge det som undskyldning for at tage det let den mad, som alle jo i virkeligheden godt ved, at vi bør spise. Og så skal man afholde sig fra megatilskud af disse stoffer, som naturen og vores krop har tænkt i meget små mængder.
Alger vil helt sikkert komme til at fylde mere både på middagsbordet og i hudplejen, fordi næringsindholdet er højt og fordi de kan dyrkes og som jeg forstået det uden store miljøomkostninger. Vi kommer også til at opleve insekter i vores madvarer at samme grund. Her er så tale om at holde insekter som man i dag holder andre dyr, som mennesker spiser, men de vil jo fylde minimalt. Og har i øvrigt langt højere proteinindhold.
Zinksalve som ansigtsmaske – lyder ikke umiddelbart godt, men der sker jo ikke noget ved at prøve, og så fortæl endelig om forsøgets udfald. PS: Det er altid en god idé at bruge op <3
Anneka skriver
☺Man kan købe en ‘zinktest’ i helsekost.
Det er en væske man holder i munden ét minut. Hvis det smager stærkt, sødt og metalisk med det samme man får det i munden, så mangler man ikke zink overhovedet.
Smager det som vand derimod så mangler man det i svær grad!
Jeg helt tryg ved zink udvortes. Er helt glad for lige at blive mindet på dét.
Men jeg render jo og prøver alt muligt mht til helbredet.
Har i korte perioder i mit liv, med års mellemrum, taget zink. 2-3 gange ugentlig kun.
Jeg fik så foretaget en hårmineralanalyse for 14 år siden. Og igen for 10dg siden. Begge gange var zinkniveauet alt for højt!
Så gad godt have kendt zinktest før.
Men havde så ekstremt lav mangan niveau. Googlede det og en af mangelsymptomerne kan være M.G. stod dèr. Vildt!
Men jeg er blevet mere påpasselig mht til at spise enkelte vitaminer eller mineraler.
Rigtig god aften ♡
Lise Grosmann skriver
Anneka: Ja, man kan så – teste sig med zinksulfatopløsning og hvis man tester mangel/vandsmag, så kan man fortsætte med det som tilskud indtil det begynder at smage ubehageligt, så er man oppe i niveau igen.
Men det, du skriver om sammenhængen med her mangan, er vigtigt at huske, for det hele hænger sammen ‘som daggammel spaghetti’, som min udgiver sagde, og man skal være mere end klog for ikke at skabe nye ubalancer ved at tage enkelttilskud. Mens maden er den ene multitab efter den anden mixet i rette balance mellem alle stoffer.
God søndag <3
Anneka skriver
Ja vi er egentlig lidt forsøgskaniner. Utroligt når man tænker på hvor komplicerede vi er opbygget at der ikke fulgte en manual med ved fødslen 🙂
Lise Grosmann skriver
Anneka: Måske er problemet, at vi har glemt at adfærde (; os naturligt. Dyrene kan godt finde ud af det og så stor forskel er der jo ikke – bortset fra vores stor hjerne.
Anneka skriver
Hørt! 🙂
Herligt ord ‘adfærde’
Lise Grosmann skriver
Anneka: Jeg havde på fornemmelsen, at du var enig….vi må lære at adfærde os (;
HeLene skriver
Interessant Anneka, tak for du deler!
Anneka skriver
I lige måde HeLene.
Jeg skal i gang med chlorella netop for at fjerne overskud af zink og nikkel.
Du kender garanteret A.Vogels urtesalt. Den ene af dem er med tang mener jeg. men smager ihvertfald godt synes jeg 🙂
Anne-Marie Andersen skriver
Selv tak Lise. Jeg er benovet over, at min lille kommentar om zinksalve, har ført dig til så mange minder og så interresant et indlæg. Det er som at gi’ lidt og få tusindfold igen. Jeg fik næsten ondt i mine næsefløje ved at se billeder for for mig, hvordan du måtte “slibe” huden jævn igen med peeling. Med 3 store børn i huset har du åbnet mine øjne for nye anvendelsesmuligheder, så zinksalve forbliver en del af “husapoteket”
herhjemme. Mange tak.
Kh.
Anne-Marie
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Dejligt, at du tog dig tid til at skrive dette, tak kære!
Eva B skriver
Hmm der er nu meget delte meninger om zink og effekten på forkølelse. Amerikansk nyere forskning fra fra 2016 http://24monde.info/da/article/zink-sugetabletter-er-ikke-en-effektiv-behandling-mod-forklelse-iflge-analyse-af-undersgelser
( auto oversættelse ) konkluderer at der ikke er belæg for nogen effekt. Andre referer til tidl undersøgelser som har antydet en lille effekt men denne er altså større og nyere..
Andre igen mener det skal tages hele året i temmelig pæne doser for at kunne booste immumforsvaret en ganske lille smule og måske kunne afkorte forkølelse med en dag, men det er såvidt jeg kan se ikke så valid forskning, men en ganske hurtig netsøgning.
Folk med en mulig interesse i salg af naturmedicin kan man jo faktisk ikke helt medregne.
Til gengæld er zink supergodt ved sårheling da det – såvidt jeg ved uden at tjekke nyere forskning om den del – indgår som co-enzym ved sårheling. Lærte jeg da som sårsygeplejerske.
Og 1/3 ældre mennesker mangler zink.
Bare en anden vinkel ? Enhver har jo sine holdninger til markedet for naturmedicin og mange sværger til det.
Håber du er blevet rask! Med eller uden zink!
Lise Grosmann skriver
Eva B: Så er det sat på plads BUM (; Hovedkilden til påstanden om en effekt ved forkølelse er læge Jerk W. Langer (2003), som angiver ‘god videnskabelig dokumentation for at tilskud hjælper mennesker. Dvs. virkningen er dokumenteret i flere kliniske studier af god kvalitet som er offentliggjort i anerkendte fagtidsskrifter’ (citat slut). Der er tale om en mulig forkortelse på et par dage. Men der er aldrig noget, der er sikkert.
Jeg tror, jeg flere gange har givet udtryk for, at det er kosten, man skal satse på og ikke kosttilskud, men hvis man er ældre, som du nævner, kan det jo være en god idé at sørge for at fylde lidt ekstra på. Også selv om man ikke har sår. En generel understøttelse af immunforsvaret kan aldrig være dårligt.
Og med hensyn til hud, så forsikrer jeg dig, at jeg ikke har været på nogen hurtig netsøgning – det er jeg i det hele taget sjældent – den her fra 2014 er et af værkerne https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120804
Nej, jeg er ikke helt ovre det, måske fordi jeg ikke har taget zink ((; God aften kære!
Eva B skriver
Nej jeg ved da godt at du som journalist ikke er til hurtige netsøgninger:-)
Godt med en fin diskussion! Og helt enig med at prioritere en fornuftig kost istedet.
Faktisk er min 15 årige veganske datter i både B & D vitaminbehandling, foranlediget af mangel påvist i blodprøver og lægeordineret. Pga manglen i kosten og immumsupprimerende medicin. Og så er jeg rimelig tryg ved det, men ellers kan man helt sikkert, som i så sandt skriver længere oppe; få pillet ved det daggamle spaghetti.
God søndag, nu vil jeg køre på loppemarked med vitamindatteren
Lise Grosmann skriver
Eva B: Ja, lad os få nogle gode udviklende diskussioner, jeg elsker det. God tur til loppe, det får mig til at tænke på – og længes efter – sommer. Det kunne være, at jeg skulle bruge tiden til da og med at få kigget efter, om jeg ikke selv har en del, der måske skulle skifte hænder. ‘Det løber alligevel op’ som vores søde Irmakassedame på Østerbro sagde.
nanna skriver
Sjovt zink nævnes. Jeg var lige i matas i går og købte: mælkesyrer bakterier tabeletter, Berocca (b6), og silica. Jeg ville egentlig købt zink, men der er både zink (i mindre dose selvfølgelig), vitamin C, tang, og mange andre ting i silica. Så nu prøver jeg, bliver spændende om man kan se lidt på huden 🙂 Jeg har egentlig pæn hud lige nu, men meget rødme af natur, intet synes jeg virker.. ikke sådan rigtigt, men det føles godt at tage! 🙂
Lise Grosmann skriver
Nanna: Fine indkøb, lad os høre, om du får endnu finere hud. God solskinslørdag <3
HeLene skriver
Nanna, har du prøvet Elisabeth Ardens booster som du har under serum? Det er så mange jeg kender som siger at den taget det sidste af rødmen i huden, som andet ikke virket på trods at man plejer og gør *alt ret* i øvrig ;-). Jeg bruger den selv flittigt og synes den ensarter huden og gør det der lille extra. Måske kan du gå og få en prøve. Synes de første resultater burde komme efter 1-2 uger. Måske skal det først prøves efter du set hvad tilskuddene gør, så du ved hvad som er hvad, men jeg var lige nødt til at tippe om den her produkt, da jeg hørt så mange gange at den taget den der sidste rødmen som intet andet virket på.