Få forklaringen og løsningen. I hvert fald et spor at følge.
Jeg stoppede i tide. Heldigt. For dengang kendte jeg faktisk ikke de fremtidige konsekvenser for hudens elastiske kvaliteter. For ikke at tale om alt det andet.
Smøger, sprut, sukkerstads, stegt mad og sol, så bliver det ikke værre.
Foto: Der er oprydning på alle hylder her i huset, og forleden dukkede en æske med gamle dias op. Jeg sad ikke med en cigaret, så det måtte jeg fixe på anden vis, men jeg røg til et stykke ind i 30’erne. Jeg var såkaldt selskabsryger, og røg kun, når der var vin på bordet. Det var der til gengæld ofte – omend dagene trods alt var smøgfri (;
Når jeg nævner sol sidst, så er det fordi den trods alt er livsnødvendig, det er det andet ikke. På positivlisten står som bekendt D-vitamin, for solen vil altid være den primære kilde til det, der i virkeligheden er et pro-hormon. Det starter i huden og processen til steroidhormon færdiggøres i lever og nyrer. Og ja, det har indflydelse på vores kønshormoner, testosteron og østrogen, læs mere HER
Men tilbage til s’erne og dermed til glykation og AGEs (Advanced Glycation End Products). En del af vores normale biologi, men også noget, vi indtager. Noget vi gør og ikke-gør. Noget, der muterer dna. Noget, der associerer til alle kroniske sygdomme og fører til ældning og død. Og slappe fibre med rynker til følge.
Selvfølgelig er det sådan, at alt det, der er højt på AGEs, det smager pokkers godt, så vi vil have mere. Sig stærkt forarbejdet mad og vestlig livsstil, og du er på sporet. Sig frugt og grønt, og du holder længere bedre. Inside & out.
FAQ! Når det hedder glykation, så er det jo fordi, der er sukker indblandet. Sukker, der hægter sig på protein og forårsager, at kollagen og elastin ikke nedbrydes som det skal. Det stivner/crosslinker og ophobes som affald.
Når det går som det skal, så snor/crosslinker kollagen og elastin sig som de skal for at få styrke og elasticitet. Og når noget skal væk, så kommer det væk, og når noget skal repareres, så bliver det repareret.
Der er altså den gode og nødvendige crosslinking og den dårlige med ophobning af Advanced Glycation Endproduct, AGEs, og stivnet kollagen til følge. En uheldig proces, der rammer al kollagen i kroppen. Men hudens kollagen kan nå at tage rigtig meget skade, for den type I kollagen, der er mest af, ‘lever’ i 10 år. Men kollagen er jo i det hele taget ‘limen’ i vores krop, det, der binder os sammen lige fra den bløde hud til de hårde knogler. Og det er jo chokerende, hvor mange sygdomme, der kan relateres til kollagen-crosslinking.
Hvis du vil være klogere på det, så se/lyt den HER TEDtalk [2] – det er en øjenåbner, der gør det svært at sætte tænderne i en burger. Såmænd bare at stege sin mad, for det er vildt værre end kort kogetilberedning. Eller måske bare at gnave det, der kan gnaves råt. Baktusserne i tarmen elsker det. Den gode koststrategi er i virkeligheden godt kendt….
# Spis masser af bær og frugt og få det rigtige sukker.
# Skru ned for alkohol (skal det være, så er rødvin bedst)
# Drop den røde bøf på grillen
# Når du varmebehandler, så brug lav varme og kort tilberedning og helst kogning/dampning (grøntsager og fisk modstår bedst)
# Skær ned på fedt og fede mælkeprodukter
– og på kager og hvidt brød og is
# Slut med søde drikke og slik
# Spis mindst mulig færdigmad og især af den stærkt forarbejdede slags, som Nicklas Brendborg skriver om i sin seneste bog ‘Vanedyr’
# REAL FOOD MOSTLY PLANTS i rig variation er og bliver den stærkeste investering i den bedst mulige udgave af os længst muligt.
# Også til huden er det de kendte: ABC-vitaminerne og god støtte til en stærk barriere med fugt, fedt, antioxidanter og meget gerne ingredienser, der styrker hudens mikrobiota, som det hedder – altså alle de gode bakterier, svampe, virus mm., der styrker immunforsvaret. Og selvfølgelig bruge solcreme, når behov er der. Jeg har en kollegaven, I kender, der har et godt bud….
I morgen har I longskriverfri fra mig ♥
Skriv et svar