og der er ikke tale om ‘bare’ en overgang
Jeg har sagt det til yngre end mig kvinder – ofte kolleger – i årevis. Overgangsalderen er bare begyndelsen, det bliver værre. Meget af det kaos, vi kvinder skal igennem, når biologien sætter os på hormonrutjetur, det fortoner sig og vi vænner os til at være i en ny krop.
Og dog!
For en ting er det, der sker i ens krop, noget andet er det, der påvirker ens selvopfattelse, den man er, fordi andre nu synes det er et ‘den man var’. Når man ældrer sig, så flytter omverdenen én over i en gruppe, hvor viden tilsyneladende skrumper sammen med ens huds spændstighed. Og her bliver det for alvor brandvarmt. Det gør kreditkortet også hos de mange, der forsøger at slette sporene, så ingen gætter på dåbsattestens tal.
Så nu råber jeg det igen højt: Hvad kommer det tal nogen ved!
For et par år siden gjorde ALT for damerne noget i mine øjne fremsynet, og at de lod sig snakke fra det, det kan de så sidde og fortryde nu. De tilkendegav dengang, at de fremover ikke ville oplyse alder på personer, der blev interviewet eller på anden vis var i bladet, med mindre det var vigtigt for sagen. Det er det faktisk meget sjældent. Og ydermere har magasiner og ugeblade for vane at ledsage alle emner med fotos af involverede personer, og så kan læseren jo gætte, hvis behovet føles.
Lad mig tage mit eget eksempel. Da jeg var ung/yngre og jo lavede det samme som nu – altså skrev om skønhed og sundhed og også i bøger – da var der aldrig nogen, der spurgte, hvor gammel jeg var. Men i takt med, at det ydre viste tegn på passeret ungdom, dukkede spørgsmål om alder op. Og i øvrigt faldt interessen for at spørge mig om noget som helst. Og når det skete, så var alder det første spørgsmål.
Tænk lige over det! Det kan godt være, at du ikke mærker noget til det og er dyt ligeglad, men det er samfunds-usundt. Og nu har det fået sit eget ord ageism/alderisme – altså et ord i lighed med racisme men i hvert fald er der tale om aldersdiskrimination.
Det rammer helt klart mest kvinder, fordi der kulturelt altid har været fokus på kvinders udseende – og frugtbarhed. Kvinder skal være smukke og seksuelt attraktive. Der gælder lidt nogle andre præmisser for mænd. Men de rammes af ageism. De går jo også hen og bliver boomere, som journalist Kristian Lindberg skriver om HER.
Han drager paralleller mellem racisme, sexisme og alderisme, og mener faktisk ikke, at den sidste i rækken, alderisme, er den mindste brøde i det grimme trekløver. Lindberg nævner en anden artikel fra avisen, hvor stylist m.m. herunder toptrænet atlet, Tini Owild, fortæller, hvordan hun, da hun gik til lægen med en knæskade blev mødt ikke med behandlings-parathed men en besked om sin alder taget i betragtning at begynde at spadsere i stedet for at løbe.
Tini Owild er som Lindberg 60 år. Den alder, jeg havde, da jeg blev fyret fra et magasin, fordi man ville have en yngre, der ‘kunne gå på TV’. Chefredaktøren var jævnaldrende med mig og blev i øvrigt selv senere fyret. Velfortjent straf for et totalt enøjet og uklogt syn på betydningen af viden og erfaring, for hendes fyring ramte også to af de dygtigste modejournalister dette land har set.
Tænk, at hun, redaktøren, ikke overvejede, om magasinet måske havde en målgruppe, der var jævnaldrende med os, der producerede stoffet. Det er den gamle historie om at smide baby ud med badevandet og så respektløst. Og eftersom oplaget bare gik en vej, ned, så tyder noget jo på læserflugt og følgelig lukkede magasinet. Utallige ikke bare inden for medie og marketing har gjort den samme fejl. Vi skal have fat i de unge var deres mantra. Misforståede mantra, for de unge vil jo f.eks. ikke læse mors magasin! Og i øvrigt ikke læse på papir.
Jeg låner lige et citat fra Kristian Lindberg’s artikel: “Vi 60-årige betragtes som forstokkede på trods af, at vi har været vidne til langt større forandringer end nogen 20-30-årig. Alligevel er min generation i langt de fleste tilfælde fulgt med udviklingen og er mere forandringsparat end nogen tidligere årgang.”
So true! Og vi havde noget af den bedste popmusik, der til dato er lavet (; Mange af idolerne er døde og min generation står næst, men indtil biologiens begrænsninger indhenter os, så vis dog for pokker lidt respekt og lad os bidrage med alt det, vi kan. Vi konkurrerer jo ikke, står ikke i vejen for nogen ungs karriere. Men vi har en viden, som de af gode grunde ikke har, og den er der brug for mere end nogensinde i en verden, der er ved at revne på alle leder.
Foto er et skærmprint fra min Facebook-side, hvor jeg delte dette opslag med ord fra Julia Roberts ♥ Det ville være dejligt også at mødes på Facebook, hvis du færdes der. Jeg har to profiler, nemlig også Lise Grosmann og så er der Instagram @lisegrosmann, hvor jeg nok er mest flittig
Og til den unge har jeg lyst til at minde om at bane vejen for respekt, så du ikke selv bliver ramt af nedladende fordomme. Men der behøves ikke en påminder fra mig, for det her ageism er et stort oprør fra en generation, der også har prøvet den slags før. Det er ikke noget med ikke at ville være forældre eller bedsteforældre og elske familie, det er noget med at få lov at være den man er og lave det, man måske har brugt et liv på at blive god til.
Bum! Og I får læsefri i morgen, men SÅ skal vi have kigget på det spændende møde, jeg var til og Avène’s bud på bedre hud i flere år. Og jeg elsker deres fokus på miljø – også det udvendige i form af airless emballager.
Ja, livet er smukt, og det er denne flakon også til duften, der er indbegrebet af Julia Roberts. Kvinden med læberne alle ville have og så løb det helt af filler-sporet.
Karin Winther skriver
Så blev mit skriv væk! Og nu glemte jeg at kopiere. Øv! Nå men du ved hvad jeg mener, tænker jeg !
Lise Grosmann skriver
Karin WInther: Sikke en boomerblog (; og jo, jeg tror godt, jeg kan gætte, hvad du mener <3
Lise Lotte Asmussen skriver
Tak for et godt skriv, jeg var jo selv en del af de 60 årige der blev fundet for gamle til at køre bladet videre. Jeg havde dog alt for meget energi og virkelyst til at lade mig køre ud på et sidespor. Tog en to årig gedigen yoga uddannelse hos Dansk Yoga, og har på 13. år stor glæde af at undervise mine 5 ugentlige hold. De gamle indiske yogier siger i øvrigt “man har den alder som ens rygrad er smidig”. namaste`
Lise Grosmann skriver
Lise Lotte Asmussen: Så dejligt, at du skriver ord <3 Og det var noget af det mest idiotiske at slippe dig....jeg sidder her og ryster på hovedet over det flere år efter. Men heldigvis blev det til noget bedre for dig, mens bladet tabte.
Jeg smiler stort af citatet "man har den alder som ens rygrad er smidig", de var kloge de gamle yogier. Jeg må hellere se at komme i gang igen før jeg er stiv som en olding.
Alt det bedste og tak for at skrive <3
Tina skriver
Kære Lise.
Det er et meget relevant skriv for aldersfacisme går ud over mange og flest kvinder.
Siden jeg blev 60 år er jeg ved hver medarbejdersamtale blevet spurgt hvornår jeg regner med at gå på pension. Første gang blev jeg ked af det men det gør jeg ikke mere (næsten ikke😊).
Jeg glæder mig til dit skriv om Avene.
Bedste hilsner
Tina
Lise Grosmann skriver
Tina: Kære Tina, dejligt at du er enig. Og det, du fortæller, er jo meget beskrivende – selv om der ikke er tale om fyring eller overgreb, så er det jo ganske unødvendigt. Når du vil på pension, så melder du formentlig ud i god tid.
Og ja, vi må have de Avène produkter på her.
Mange hilsener, Lise
Mette skriver
Super relevant og SÅ godt skrevet ♡
Mange hilsner fra
Mette (min dåbsattest siger 58 år)
Lise Grosmann skriver
Mette: Tusind tak, det er jeg så glad for, at du synes – selv om du jo holder dig under spærregrænsen endnu <3
Sidse Pipi Nygaard Andersen skriver
Hørt Hørt kære Lise
Mange erhverv går glip af det pureste guld hvad ro og erfaring angår 😉
Jeg er nu 65 år ung eller gammel eller ….. men jeg tænker aldrig over det, jeg har det fint, er stærk og har heldigvis gode gener Tak for det deroppe.
Jeg er så heldig stadig på 24.år at kunne sidde og behandle i velvære og skønhed, og jeg tænker ikke at mine kunder bruger tid på hvilken alder jeg har.
Hvad musikken angår har du så evig ret, det var tider med rigtige instrumenter og flid 🙂 Lad os danse videre i vores stabile spor.
Lise Grosmann skriver
Sidse Pipi Nygaard Andersen: Du har fuldstændig ret, der er ikke så meget oprørstrang og ambitioner til at skabe uro (;
Jeg kan læse, at du som mig er alene ved pulten, som er en briks og for mig et tastatur, og så tænker man ikke så meget over det. Jeg tror også, at din branche overlever godt på erfaring og det overskud, der er til omsorg.
I min branche er der jo mega fokus på alder både den ene og den anden vej, og jeg må indrømme, at jeg jo mærker det og ikke mindst ser det, når jeg er til møder (;
Men vi danser ski videre Sidse i det spor, vi selv har trampet og med den gode rytme, vi har fået ind <3