Men vidste du, at sukker faktisk kan være livsvigtigt. Og godt for huden.
Jeg så lige et nyt udtryk, ‘soft addiction‘, altså det, vi kalder det lille misbrug, der ikke handler om smøger og bajer og spillemani, men måske lidt mere end én kage til eftermiddagskaffen. Men på webmd.com, hvor jeg netop læste det, nævnes også andre vaner, der risikerer at blive uvaner.
Foto: “Chokolade er en grøntsag” har nogen sagt. Meeen det, vi køber i lokkende indpakning er meget langt fra den oprindelige udgave. Sukkermæssigt er den mørke 85% kakao bedst, men nok ikke den, der skaber den store afhængighed. Kommer vi op i de søde udgaver med bare 60% kakao, så kan der nemt være 40% sukker, og så er det, at den lille afhængighed får et kick.
Mange af os kender det og ved også, at stress er en effektiv udløser. Mest den udgave, hvor man er ked og frustreret og prøver at trøste sig. Med f.eks. at spise. Det udløser nemlig dopamin, der får en til at føle sig godt tilpas. En tid. Og så må man have den følelse igen ved at gøre det, der udløste den. Og så hænger man let på den. Nogle i small afhængighed og andre desværre i XL.
Den lille ‘jeg har fortjent det’ udgave skader sjældent, men det er en god idé at være sig bevidst, om man prøver at dulme noget, man reelt set er nødt til at gøre noget mere effektivt end kagespisning ved. I første omgang, som webmd skriver, ved at gøre noget andet, når man mærker trangen. At gå en tur er faktisk en rigtig god idé.
Men før jeg slipper jer til selvovervejelse (smil) og weekendfri, så vil jeg lige nævne, at det ofte udskældte sukker indgår som livsnødvendige byggesten i glykoprotein og glykolipider. Hørt om ‘eight essential sugars’ – ellers har du mulighed nu. Og nogle af dem sørger for fugtblød hud, nemlig glykoaminoglykaner som hyaluron.
FAQ Sig glukose, og du siger energi, der fiser lige i blodbanen. Det er godt nok et af de otte sukkerstoffer, som man har givet tilnavnet ‘eight essential sugars’, men at sige, at nogen mangler, vil nok være at omskrive sandheden. Fordi der er glukose i snart sagt al færdig-drikke-spise-mad. Og dermed mistede sukker sit gode ry. Men pst! det fås i den gode ikke-insulin-spolerende udgave i alle de bær, der er derude nu. Et andet sukkerstof, vi sjældent mangler er galactose, som er i mælk.
De andre vigtige naturlige sukkerstoffer, ud over glukose og galactose, er fucose, xylose, mannose, N-acetyl glucosamin, N-acetyl galactosamin, N-acetyl neurominic acid. De er i masser af den mad, mange ikke får nok af. Under fordøjelsen indgår sukkerstofferne i glykoproteinere og glykolipider. Og jeg tror på, at det er sandt, når det hævdes, at de fleste af de såkaldt essentielle sukkerstoffer mangler i de flestes kost. Man kunne tænke sig, at noget af årsagen til svigtende immunforsvar hos mange skal søges her.
Sukkerstofferne indgår nemlig i en protein/lipid-kappe i cellemembranen (glycocalyx), som har betydning for cellegenkendelse og cellekommunikationen. En slags skelet mellem egne sunde celler og syge eller invaderende. Og dermed er der ikke noget, de ikke har betydning for lige fra forsvar til reparation.
Brystmælk indeholder fem af dem – fucose (ikke at forveksle med fructose) er en af dem. Og en god grund til at amme, hvis man kan, for det er en af af dem, der ikke er så lettilgængelig. For os, der er ude over ammealderen findes de i maitake svampe, tang og ølgær.
Svampe og tang er i det hele taget en god kilde til glyko-ernæring, og måske kunne man tænke sig, at vi her har noget af hemmeligheden bag længeleverne derude i Blue Zone, for den slags er jo på spisepindende derude. Aloe vera er i øvrigt også en fin kilde til flere af the eight essential sugars ♥
Pernille S skriver
Tak for et altid interessant skriv💗
Lise Grosmann skriver
Pernille S: og tak for at skrive det <3