Ovenstående linje er tyvlånt fra time.com, hvor den selvfølgelig var på engelsk, og den inspirerede mig til at punktere nogle af myterne om vand eller rettere hvor meget vand, vi bør skvulpe ned. Jeg har hørt anbefalinger på helt op til seks liter om dagen! Den slags monstermængder hører ingen steder hjemme, det kan faktisk være lige så sundhedsrisikabelt som dehydrering.
Men hvor meget skal man så drikke for at være på den sikre side? Det er, som så meget andet her i livet, individuelt! Øv, sikke et svar. Men hvis du hører til dem, jeg ser så mange af her i ferielandet, der spæner af sted i solen med sveden dryppende, ja, så skal du jo drikke mere, end hvis du sidder og nyder solen i skyggen med en god bog. Til gengæld siger eksperter, at det er bedre bare at drikke vand og ikke specielle sportsdrikke og så efter løbeturen fylde de med sveden tabte mineraler på med f.eks. en banan og usaltede nødder.
Og lad os så punktere et par andre myter…..der er intet bevis for, at store mængder vand gør dig mere ren indvendig, som det forlyder i tidens detox-mania. Og hvad din hud angår, så kan du ikke giver den mere fugt ved at bælle store mængder vand. Det er sjældent forsyningen indefra, der er problemet men ydre omstændigheder, der udtørrer.
Med hensyn til farven på urin, så ER det en indikator, selv om ”normal” kan varierer fra klar til lys gul. Men er din urin mørk, så kan det tyde på dehydrering og hjælper mere vand ikke, så skal du gå til lægen og få det undersøgt. Med hensyn til mængde og hyppighed, så siges hver anden til hver fjerde time at være passende tisseinterval, hvis man er vel-hydreret.
Tæller det at drikke te og kaffe? Ja, te OG kaffe tæller. Time.com skriver således, at moderate mænder af den sorte koffeindrik ikke har negativ effekt på kroppens vandbalance.
Det vand, vi drikker, kan erstatte det vand, vi taber, mens resten løber igennem. Det vand, der er nødvendigt for at alle cellefunktioner kan forløbe sundt, det skal optages langsomt, det skal spises. Dr. Andrew Weil og dr. Howard Murad, to fyrtårne inden for den holistiske tilgang til helse og hud – og begge med navn på en hudplejeserie – anbefaler således, at man i stedet for at bælle vand, som bare sender en på toilettet hyppigere, sørger for at spise mad med højt væskeindhold.
I frugt og grønt betyder det ofte over 80 procent vand, og det er vel at mærke næringsrigt vand, som altså binder sig i cellerne og mellem cellerne i stedet for at løbe igennem. De anbefaler også, at man spiser fedt – nødder, mandler, kerner, fed fisk og selvfølgelig den gode olivenolie – altsammen fedtstoffer, der gør godt helt ud i huden. Fedtstofferne sørger for tætte cellemembraner og hudbarriere. Det er altså en bedre idé at have et æble ved hånden, end at handicappe sin bevægelsesfrihed ved at rende rundt med en flaske vand. Men HVIS man er på tørkost (tilberedt mad), så har man selvfølgelig behov for at drikke mere. Og selvfølgelig skal man drikke, hvis man mærker tørst.
OBS! Er der små børn og gamle i familien, så hold øje med dem, de er i størst risiko for at blive dehydrerede, og det er en ganske farlig tilstand.
Kilde: time.com og BeautyBlog
Tina skriver
God søndag Lise,
rigtig fint indlæg og et vigtigt et af slagsen.
Væske i den rette mængde er vigtig.
Jeg mener lægerne siger omkring 3 liter væske/vand i døgnet her i sommervarmen i gennemsnit alt efter ens krops vægt.
God indikator med urinfarven:-)
Tina
Lise skriver
Jeg kan lige nå at ønske dig god søndag også Tina, for så skal jeg vist se at få trukket stikket, for jeg får tordenvejr nu (; Dejligt, at du synes om vanderiet…..6-8 glas siger dr. Weil og selvfølgelig mere, når man mister meget vand i varmen.
Helle Rick skriver
Hæ hæ….. det kære vand 🙂 Jeg mærker desværre ikke tørst, så jeg skal huske at drikke. Jeg har altid haft den tommelfinger-regel med at checke farven på ens tis, og den holder stik for mig. Hvis jeg begynder at løbe for meget på toilettet, tja, så drikker jeg ikke fordi kroppen har brug for det 🙂 Min far fik den besked på hospitalet at alt drikkelse var væske uanset om det var kaffe, mælk, te, drikke yoghurt etc. Det behøver ikke være vand.
Efter en god gang træning eller massage er det rigtig godt at drikke en del vand, da man via vandet renser kroppen for affaldsstoffer.
Jeg er golfspiller og drikker væske ved hvert tee-sted (pga varmen), men vand i de mængder kan godt få maven til at skvulpe over og man får følelsen af at man er mæt. Det går heller ikke. Jeg spiser en del æbler, bananer og vindruer sammen med et par tuc kiks for at holde saltbalancen i orden og at maven har lidt at arbejde med.
Jeg læste for et par år siden at en engelsk kvinde var druknet ved at drikke for meget. Husker ikke hvor mange liter det var, men lidt uhyggeligt synes jeg.
Lise skriver
Ha, ja, det er et brandvarmt emne, det med vand Helle….Og der siges og skrives så meget, at det er til at blive forvirret over. Så er det jo godt, at der er nogle enkle signaler….farven på ens tis f.eks. De to gode doktorer, som jeg citerer, de afviser, at det vand, man skvulper i sig, har nogen specielt rensende effekt, det tjener til at erstatte væsketab, når man f.eks. sveder meget. Kroppens systemer fungerer rensende, som de skal, hvis man er sund og rask – hvilket jo også vil sige, at man er i normal væskebalance. Men jeg tror lidt, at de senere års snakken og skriven om at drikke MEGET vand er skyld i det flolleri, at folk går rundt på gaden med en flaske vand. “Vandforgiftning” er jo godt nok sjældent men forekommer så vidt jeg forstår hyppigst hos mennesker, der dyrker ekstrem motion som maraton og triatlon.
Lise skriver
Tak Nanna. Jeg tror, det er en fornemmelse af renhed, som vi i det hele taget forbinder med vand, der gør sig gældende. Time citerer Stanley Goldfarb, M.D. of the University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine, der altså siger: “There is no evidence that excess Water makes your body more clean”. Og jeg har selv spurgt dr. Weil om det og hørt dr. Murad svare på et spørgsmål om vand/detox. En krop i sund balance klarer opgaverne.
Åh, New York….fantastisk! Desværre er det nogle år siden, jeg var der og de har jo så mange serier, som jeg af gode grunde ikke kender. Der er dog to serier, jeg synes lyder spændende, når jeg har læst om dem (og som jeg har prøvet at punke et dansk firma til at tage i stald) og det er Philosophy og Radical Skincare. Jeg ved ikke lige “i skrivende stund”, om de har noget specielt mod rødmen, men Radical Skincare er jo noget antioxidant-stærkt og din huds rødmen formentlig noget inflammation, så det kunne jo være. Skal det være amerikansk har LING jo sin vitaminK, anti-redness calmness! Prøv i øvrigt dr. Weil’s råd til mig og min finger (også inflammation), nemlig gurkemeje.
Og så spørg Anette på beautyspace, hun var i NY for ikke så længe siden, husker jeg.
Det glæder mig, hvis du vil følge BeautyBlog også from over there. God tur Nanna og ha’ det dejligt! Kh Lise
Nanna skriver
Fint indlæg, det er sjovt så meget der er om vand om skønhed. Men jeg må dog sige, jeg føler, at jeg bliver renset mere ud, men effekten har jeg ikke rigtig set 🙂
Nu flytter jeg snart til New York Lise, og jeg tænker på om du kan anbefale noget godt hudpleje derovre mod rødme.. åh den rødme:) eller spisesteder eller andet som booster skønheden.
Thank God for my computer, og at jeg stadig kan følge med bloggen din herhjemme
kh nanna