For det er ret chokerende!
Herover ser du to ildsjæle, Ewa Daniél (toksikolog – th) og Lene Stiil (CEO – tv), som stædigt har forfulgt en ambition om, at gøre det mindre risikabelt for hud og helse at være os. Deres internationale blå logo så dagens lys i februar 2015. I dag har de certificeret 1.400 produkter. Og den 3. september holdt de et pressemøde, hvorfra følgende stammer.
Som det ses, så er AllergyCertified på trods af navnet langt mere end en allergicertificering, fordi de også undersøger for toksiske stoffer og i øvrigt som noget helt unikt også i de råvarer, der anvendes i et produkt, men som du ikke kan se på ingredienslisten. Og nu har de taget fat på legetøjet, det er her, det rigtig chokerende kommer ind. Det vender jeg tilbage til.
Men lad os starte med sammenhængen med fødevareallergi og læbeprodukter. For sædvanligvis er det jo sådan, at selv om du er allergisk over for nødder, så kan du godt bruge en kropsolie baseret på de givne nødder. Fødevareallergi er noget, man har i relation til det, man spiser og forårsages af proteiner.
Og lige nøjagtig et læbeprodukt er jo noget, man faktisk ikke kan undgå at indtage om man så kan sige. Modsat er allergi over for kosmetik det, man kalder kontaktallergi, fordi det opstår, når noget smøres på huden. Her er årsagen stoffer, der kaldes haptener.
Fødevareallergi og allergi over for for eksempel husdyr kan være arvelig mens alle kan udvikle kontaktallergi. Det er miljøbetinget. Stoffet skal på egen hud. Du får altså ikke kontaktallergi af at sidde ved siden af en med meget parfume på, men det kan selvfølgelig genere dine luftveje og især, hvis du har astma.
Udviklingen af kontaktallergi er meget koncentrationsafhængig. Det kan være koncentrationen i et enkelt produkt, man bruger, eller effekten af flere produkter med stoffet i. I dag har op mod 10% herhjemme kontaktallergi. Den endnu mere kedelige kendsgerning er, at det er et livslangt problem og at det rammer stadig flere børn og teenagere. Og mænd i øvrigt.
Ofte opdages kontaktallergi ikke hos børnene, fordi det forveksles med eksem, fordi det ligner eksem. Men som du kan se på planchen herover er det ikke altid tilfældet. Man bør især være opmærksom ved udslæt omkring munden og på numsen, om der kunne være tale om en allergisk reaktion og ikke eksem.
Parfume og nikkel er hyppigt årsag til allergi hos børn. Men også naturen driller. Tidens tendens går mod økologi og natur og her volder bl.a. kurvblomster problemer.
Men nok så overraskende er det med hensyn til UV-filtre.
Afdelingen for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet lavede over et år en undersøgelse på urinprøver fra børnehavebørn, og den viste, at UV-filtrene var til stede i prøverne hele året. Der er altså andre kilder end solcremen. UV-filtre anvendes nemlig også i vores tøj, i shampoo og i legetøj for at bevare farven.
Og det med legetøjet og allergene og toksiske stoffer, det har AllergyCertified nu taget op. De er begyndt med dansk legetøj og regnede med, som de fleste af os, at når det nu var dansk, lovligt og CE-mærket, så var der nok heller ikke mange af de uønskede toksiske og allergene stoffer. Men kig på planchen herover. Det er chokerende.
Og af det legetøj, som AllergyCertified har haft inde er intet reelt fremstillet i Danmark, det er alt sammen produceret i Kina og måske samlet og pakket i Danmark. Man finder bl.a. MI (Methylisothizolinone), som er et konserveringsstof, der er forbudt i kosmetiske produkter, der bliver på huden. Det er stærkt allergifremkaldende.Men det må altså godt være i legetøj til børn.
Acrylater, som også er på listen, er i bl.a. tandlægeudstyr, og her har man sat en grænse på ppm-mængde (del per million), mens det er til stede i procenter i legetøj. Altså bliver børn udsat for højere koncentration end tandlæger må udsættes for.
Alt sammen helt umuligt at vide, når man står med et stykke legetøj og er ved at købe en gave. De har ret hos AllergyCertified: Legetøj skal deklareres og allerhelst certificeres med AllergyCertified, så man kan være helt sikker på, at et barn ikke skal starte livet med giftige og allergene stoffer i sine hænder og måske sin mund. For det gør de jo især de små, putter tingene i munden.
Herunder kan du lytte til en snak om det (jeg tror, jeg har delt den før, men den er god at blive klog af)…
https://www.facebook.com/allergycertified/videos/789229038491649/
PS: Lige for en ordens skyld: Al rødme og kløe skyldes ikke allergi! En kontaktallergi type IV reaktion er 24-48 timer om at udvikles, fordi stoffet skal nå blodbanen og aktivere immunforsvaret. Oplever man rødme og kløe få timer efter man har brugt et produkt, så er årsagen irritation. Man bør altså tænke tilbage til, hvornår man brugte produktet.
Dog kan der være tale om en straksreaktion som nældefeber, men her mistænker man forurening med bakterier, fortæller Ewa Daniél i et svar i kommentarfeltet herunder.
Kilde: Ewa Daniél, AllergyCertified – Fotos og plancher: AllergyCertified
Anne-Marie Andersen skriver
Dit PS må omhandle den langsomme allergiske reaktion. Den akutte kan komme lynhurtigt, og forsvinder også ofte hurtigt, men det er stadig allergi og ikke kun irritation, selvom det måske kan være det i nogle tilfælde. Men den chok reaktion nogle får, når immunsystemet går i selvsving er jo akut og hurtigt indsættende. Kontaktalergi er også ofte en hurtig reaktion, men den er er også anderledes fra fødevareallergi, hvor det er proteiner der reageres på.
Jeg skal selv huske handsker og lange ærmer når jeg plukker jordbær og tomater, da jeg har kontaktallergi overfor planterne. Ellers slår jeg ud med nældefeber, efter kort tid, det forsvinder dog også igen efter få timer.
Chokerende, at læse om legetøjet og hvor er det godt, de kloge damer også går ind i den kamp.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Jeg ved, at du er klog på det medicinske, men er det ikke sådan, at der er tale om forskellige immunologiske mekanismer. Jeg har selv lidt gevaldig af nældefeber, men det har jo altså ikke været noget livslangt problem, som kontaktallergi jo er, som jeg forstår Ewa Daniél. Men for at svare dig ordentligt, så har jeg bedt hende kigge på din kommentar og kommentere den.
Og ja, det er virkelig ubegribeligt og chokerende med de stoffer i legetøj.
Jeg vender tilbage Anne-Marie. God aften…
Ewa skriver
Hej Anne-Marie
Reaktionen som Lise skriver om er kontaktallergi/ type IV reaktion, som vi ser overfor de kemiske stoffer i eksempelvis cremer, legetøj og lign. Her kommer reaktionen (eksem) typisk 24-48 nogen gange helt op til 72 timer efter man har brugt produktet. Ved en straks reaktion som nældefeber ved brug af cremer mistænker vi typisk bakterie kontaminering.
Lise Grosmann skriver
Ewa: Tusind tak for at komme mig til prof hjælp. Jeg vidste faktisk ikke det med bakterieforurening, jeg tænkte, at det var forskellige immunreaktioner. Som jeg skriver til Anne-Marie, så har jeg selv virkelig lidt med nældefeber for år tilbage, men det har jo så ikke været en blivende reaktion over for noget, jeg rør ved. Spændende er det jo med vores immunforsvar…
Anne-Marie Andersen skriver
Ja det er spændende og tusind tak for svar til jer begge. Smart at reaktionstiden også kan bruges til at indikere, hvad der reageres på i cremer: bakterier/kemikalier. Det får mig til at tænke på, om der mon også er viden om, hvor længe, det almindeligvis tager reaktionen at komme, når det gælder allergene stoffer udvundet af naturen?
Når det gælder generel allergi Lise, så er det helt rigtigt, at det er forskellige immunreaktioner, der ligger i akut, langsom og forsinket reaktion. I forhold til kemikalier i cremer/legetøj vil min logik mene det er det samme, men det er ikke noget jeg har så specifik viden om.
Lise Grosmann skriver
Anne-Marie Andersen: Ja, det kan den åbenbart, reaktionstiden, sige noget om årsag. Jeg vil tro at det gælder natur som andet – ofte er det jo netop naturen, der volder problemer – som kamille i produkter til børn. Der er vist meget tilbage at opdage om vores immunforsvar. God aften og tak for at spørge, så vi alle kunne blive lidt klogere.
Tina skriver
Åh ja vi skal godt nok være opmærksomme!
Stakkels de børn som får sådan en reaktion og udslæt at slås med!
Derfor slår jeg fast, selv om mange synes jeg er gammeldags:
Jeg/vi lever i naturen, af naturen og med naturen(og selv her skal vi være opmærksomme) 🙂
Tak for et godt indlæg og en smuk dag ønskes du herfra 🙂
Lise Grosmann skriver
Tina: Man tror jo, at lige sådan noget som legetøj til børn, når det tilsyneladende er dansk og CE-mærket så også er tjekket for skadelige stoffer. Det er noget af en øjenåbner – chokerende en af slagsen.
Med hensyn til naturen, så er vi jo en del af den og i min optik skyldes allergi andre ting i vores liv/livsstil og så, at man anvender naturlige ekstrakter samvittighedsløst, når bare det er populært. Ofte er de måske, som AllergyCertified jo er opmærksomme på, ‘ledsaget’ af stoffer, som ikke står på ingredienslisten.
Det blev en smuk dag og jeg håber, du har en smuk aften lige nu <3