Mange har tid lige nu og har fået trang til at ‘gå i haven’. Få tips her.
En af de ting, der er meget fokus på lige nu, hvor genbrugsstationerne er lukkede, det er, om ikke alt det haveaffald kan udnyttes fornuftigt. Og i den grad, for hvis man har pladsen er det jo win win at lade haveaffald og grønt affald fra køkkenet blive til næringsrig jord til havens nye planter. Affald bliver råmateriale, holder næringsstoffernes kredsløb i gang og skaber betingelser for liv. Og så er det et lille bidrag til biodiversitet.
Det begynder med lidt og pludselig er der meget….
Jeg giver ordet til husgartneren:
En af måderne at blive af med sit haveaffald er at læsse det på traileren og køre det på genbrugsstationen. Men det er ikke nogen god ide at fjerne organisk materiale fra haven, for det kan i stedet forvandles til god og næringsrig jord
Der er flere måder at omdanne plantemateriale til jord på. Jeg bruger en kompostbeholder med to rum. Det ene rum fyldes med materiale som langsomt synker sammen. Efter et år eller to “stikkes komposten om”. Det vil sige, at man med en greb fylder det over i det andet rum. Herved kommer det ældste materiale øverst og bunken vil i løbet af kort tid synke yderligere sammen.
Støder man på kompost-orm, dvs. tynde røde orm er man på rette spor, de er med til at nedbryde materialet. Hvor længe der går er afhængig af materiale, temperatur osv. Når det er tilpas nedbrudt kaster jeg det igennem en sigte med “kyllingetråd” på. Herved bliver større grenstumper og sten sorteret fra.
Har man adgang til husdyrgødning f.eks. hestemøg kan man lave “varm” kompost. I beholderen lægger man lag af frisk grønt materiale med lidt gødning oven på. Så igen grønt og gødning osv. Jeg brugte græs, brændenælder, hæk afklip osv. I løbet af kort tid vil bunken sætte varme, helt op til 70-80 grader i midten af bunken. Da jeg lavede det lagde jeg en vintermåtte over beholderen og når jeg fjernede den stod der en damp-sky op.
Jeg havde ikke adgang til hestemøg, så jeg brugte bare et drys kød-og benmel mellem lagene. Det var lidt dyrt, men det virkede. Fordelen ved den varme kompost er at langt de fleste ukrudtsfrø og sneglelarver blive ødelagt, så man kan bruge materialet oven på jorden efter kort tid. Husdyrgødningen er samtidig brudt så meget ned at den ikke er for kraftig til planterne.
Du kan google og læse en masse på nettet, men biblen må være Økologisk Køkkenhave skrevet af Troels V. Østergård, økologiens grand old man, hvis bøger og forelæsninger har givet mig meget viden gennem årene. I Økologisk Køkkenhave fortæller han om alt det elementære fra start med en græsplæne eller et vildnis til såning, jorddække og kompost. Den blev udgivet i 2. udgave i 2000 – måske kan den findes brugt og ellers står den på biblioteket.
DER ER FLERE HAVETIPS oppe i ‘Grosmann i det grønne’
Kartoffeldyrkning HER (foto er status d.d., så vi satser på at have nyopgravet guld i april)
Gør-det-selt tips til højbede/plantekasser HER *
Tips til såning HER
Og altså meget mere under ‘Grosmann i det grønne)…..
GOD GRØN SØNDAG til alle – have eller ej, så grønnes det derude og solen skinner os til sund trøst i dise svære tider ♥
Pernille S skriver
Troels er min guru! Bedste havebog jeg har investeret i.
Kan også anbefale ‘Et år i min have’ af Karel Capek. Udkom første gang i 1929. En bog som trækker i smilebåndet 🙂
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Dejligt med havekloge nørder. Jeg tror, jeg har fortalte det, men min mand gik jo til foredrag/forelæsninger hos ham en tid og Troels blev altså også hans guru. Vi har vist flere af hans bøger. Jeg må spørge, om han kender Karel Capek og om vi har bogen?
Hvis du som mig har en svaghed for dyr og i dette tilfælde husdyr, så kan jeg anbefale ‘Hvad køer ved om livet’ af Rosamund Young. Jeg fik den nylig af Heidi eller Ibbe (ibbyheart.dk), som jeg kalder hende…åh, den trækker også på smilebåndet og truer ind imellem med at trække en tåre.
Pernille S skriver
Tak kære Lise. Kender ikke bogen. Den vil jeg da eftersøge på mit bibliotek! God dag!