Selv om april i disse dage lever op til sit ry om hver dag at tage ny kjole på, så sne (det sner lige nu her) veksler med høj blå solhimmel, så er der fuld fart på foråret. Og vi er SÅ mentalt og fysisk klar til en påske med sol og til at føle solenergi og varme brede sig i sjæl og krop. Og her er det så, at det ikke er til at komme udenom, at det er op til os selv, at det ikke skrider med forberedelserne og den sunde balance. For sol er livsnødvendigt og sygdomsbeskyttende, når den sunde fornuft ikke fordamper.
Foto 1
Det er ikke løsningen at punke på producenterne, at de skal lave superfiltre, der beskytter os på alle leder og kanter, herunder miljøet. Selvfølgelig skal de det! Men hvad vores risiko for hudkræft angår, så er det adfærden, den er gal med. Det tror jeg ikke, at der er mange hudlæger, der er uenige i. Slet ikke manden, der har studeret det her længere end nogen anden. Professor og overlæge ved Hudafdelingen på Bispebjerg Hospital Hans Christian Wulff.
Til hospitalets eget medie, webmagasinet Viden+, siger professoren, at tendensen siden 60’erne har været, at flere og flere af os udsætter mere og mere af vores hud for sol. Vi solbader i bikini og rejser verden rundt på solferier – alt sammen noget, der bidrager til at øge forekomsten af hudkræft. Og hudkræft tager som bekendt tid, så det er eftervirkningerne af denne uheldige adfærd, vi ser nu.
Jeg er en af dem, der kan nikke bekræftende og endda til et par små forstadier til hudkræft, som er fjernet. Og selvfølgelig et plettet mix af små blodkar og pigment. Den slags, der kan følge, når soltaxameteret har talt mange timer, og det gjorde det, da jeg var barn og ung, for ingen vidste noget om siesta i skyggen og solcremer.
Foto 2
Det gør vi heldigvis i dag. Vores viden og forskellige muligheder for styrke huden er så god, at ingen behøver få solældet hud endsige hudkræft. Men som professor Wulff siger til Viden+ “Solcreme er en god beskyttelse, men det hjælper ikke noget, hvis du lader tuben blive i tasken eller er alt for nærig med den mængde, du smører på. Og det er faktisk helt almindeligt både at smøre for sent for for lidt.”
Med hensyn til for sent, så viser studier i danskeres adfærd på solferie ifølge Wulff, at de først tænker på at smøre sig ind i solcreme efter halvanden time i solen. Så er kvoten jo lissom opbrugt og ingen solcreme blokerer UV-stråler 100%! At der bruges for lidt er desværre også alt for almindeligt. Og nej, man kan ikke bruge det halve af SPF 30 og få SPF 15. Men både SPF 10 og SPF 15 er tilstrækkeligt her i landet, hvis man bruger nok og følger reglerne i øvrigt. Men hvorfor nøjes med SPF 15? Årsagen kan du læse HER
Billedtekster:
Foto 1 Vi lægger os i solen for at blive brune. Med andre ord for at få huden til at danne pigment, som er en af de måder, den beskytter sig på for at undgå yderligere skade. Det lyder derfor som en god idé at påbegynde en pigmentering uden risiko.
Smuuk Skin er en serie kosttilskud, der er udviklet på baggrund af videnskabelige studier og af kompetente eksperter med Lars Lindmark Dr.Med.SC. (PhD) i spidsen. Lindmark har arbejdet 40 år med udviking af kosttilskud og lægemidler inden for en række ernæringsstoffer og var i øvrigt også med i udviklingen af Imedeen.
Hvis du begynder med SunPrepare nu, så går du en sommer i møde med styrket hudforsvar. Både i form af en påbegyndt pigmentering men huden har også – og især hvis du kombinerer med PureSkin – fået en skudsikker vest af antioxidanter og andre mikrostoffer. Ifølge den nyeste forskning er netop det måske vigtigere end de ‘kemiske’ UV-filtre. Læs om produkterne HER
Foto 2 Nu tror jeg, du bliver overrasket, men faktisk giver selvbruner en beskyttelse mod solens stråler. Og det er jo win win, at man ikke behøver ligge og stege sig til brune ben med den risiko, det indebærer, men kan smøre sig til dem og samtidig øge den naturlige beskyttelse lidt. Det skriver professor Wulff om HER.
EasySun servietterne er kommet i ny formulering med ekstra af det stof, der bruner huden, og med dybere effekt i huden. Altså mere farve og større holdbarhed. Og det brunende stof i servietterne er stadig DHA – dihydroxyacetone* men nu indkapslet i Beta Cyclodextrin, som altså sikrer farvning af lidt flere af de døde celler i hudoverfladen. Læs om EasySun HER
*) på trods af det ‘giftige’ navn er DHA uskadeligt og indgår blot en farveforbindelse med keratinet i overhudens horncellerne. Det er celler, der skaller af, og derfor har farven begrænset holdbarhed.
Uanset pre-sun og selvbruner er solcreme ikke blevet overflødig, hvis du vil opholde dig i den. Du er bare bedre rustet til mødet. Og du kan gøre mere, men det vender jeg tilbage til.
God weekend til alle ♥
PST! Kalder gør-det-selv-folk af begge køn, det er tips til højbede HER
Foto på forside: Jacube Gomez, Pexel Photo
Skriv et svar