Og det er deroute for din hud
Som en plante står der på sin rod og ikke kan andet, så kan vores hud heller ikke krybe i ly og læ. Biologien har forudset strabadserne ved at være yderst, men teknologien har overtrumfet med ikke mindst forureningspartikler i en nanostørrelse, som kosmetikbranchen sikkert gerne ville have tilladelse til. For det kommer ind, vær sikker på det.
Forureningspartikler er noget slemt skidt for åndedræt og lunger, for hjerne og for hud og dermed jo i det hele taget for os. Når der er noget, der overstiger kapaciteten, så opstår der bl.a. inflammation, og det er som en betændelsesreaktion uden betændelse men også uden ende. Kommunikationen mellem cellerne forstyrres, og man taler ligefrem om, at det kan påvirke gen-ekspressionen.
En ting kan slås fast med syvtommersøm, det nytter ikke at gemme sig indendøre. Alt fra sofa til støv, smøger til stegeos, stearinlys til sengetøj plus alt det, der ikke skrives med ‘s’ – maling for eksempel, emballager, tøj og andre tekstiler, rengøringsmidler og vaskepulver, altsammen kan afgive giftige stoffer.
Faktisk er det ofte værre inde end ude i bilosen, gasserne, røgen fra alle skorstenene og dunst fra bygningsmaterialer. Ikke mindst fordi vi er der så mange timer hver dag. Og der er al mulig grund til at tage det alvorligt.
Men hvad gør de ved vores hud alle de kemiske stoffer med svære navne og endnu sværere forkortelser? Kan det ikke bare fjernes igen? Og hvordan ved man, om ens hud er ‘ramt’.
Ofte, når vi søger forklaring på hudproblemer som allergi, eksem, akne og selvfølgelig rynker og ikke mindst pigmentpletter, så glemmer vi at tænke forurening ind. For eksempel er sol ikke problemet i Østen, her får de pigmentpletter af den megen forurening.
Ikke mindst har man undersøgt forbindelse til aldring af hudens struktur, det, man kalder extrinsic skin aging. Man har konstateret sammenhæng mellem øget antal rynker i pande, overlæbe, øjenlåg, håndrygge og forurening. Og vi kan godt omdøbe soludløst til miljøudløst, når det kommer til pigmentforstyrrelser i huden, environmental-induced lentigenes kalder man det faktisk.
Hvis vi synes, at sol er en slem synder i forhold til at skabe ravage i vores hud og ‘ælde den før tid’, så kan vi konstatere, at forurening udgør en langt større fare alene fordi vi ikke kan gå ind i skyggen og slippe for det meste.
Men hvad er der så i de produkter, der lover at forhindre forureningsulykker i huden? Først og fremmest antioxidanter. Fordi der også i det her tilfælde skabes radikalravage. Oxidativ stress, elektroner uden en partner, der leder efter en at stjæle og så starter kaos. Og antioxidanter er jo også vigtige i forhold til UV-stråling.
Andre går detox-vejen og selv om ordet er noget vås, så er der ingredienser, der kan give renseassistance, for kroppen har jo systemer, som kan hjælpes (gælder selvfølgelig især ad kostvejen). Til huden er ler er et gammelkendt middel, der gør det grundigt og nænsomt. Alger og plankton ses også hyppigt på ingredienslisten, fordi de kan noget med overlevelse.
Foto/reklame: Eksempler på masker med ler og mudder, præ/post-biotiske ingredienser samt plante/antioxidant-ingredienser, der virker som et beskyttende skjold på huden.
Og så er der pro-, præ- postbiotika, som boomer vildt i kosmetikken nu. Og det er et rigtig godt tiltag, for jo flere, der er af de rigtige, jo sværere bliver det at komme til for det, der laver ballade i balancen. Hudens mikrobiom er vigtigt for at beskytte mod indtrængen, mod irritation og til en vis grad infektion. Men alt det, der sker her, det tager vi for sig selv meget snart.
Aflastning alene gør meget, for jo mere man står i stampe med evige problemer, jo sværere er det at komme videre med fornyelse, og det gælder hver eneste celle. Men ingredienser, der giver bedre energiomsætning i cellerne er også vigtige spillere. De kan stimulere enzymsystemer, peptidsnak og egentlige energifaktorer som mitokondrierne.
Foto/reklame: Duoen EGF + 2A Daily Treatment kan noteres for anti-inflammation- og anti-pollution-egenskaber. Step 2 indeholder nemlig to af de mest effektive til den type knockout, nemlig ferulic- og azelaic acid. Højpotente antioxidanter, der stopper de celleødelæggende kædereaktioner.
Prevage City Smart er skruet sammen af Joe Lewis, überekspert i cosmeceuticals, med de bullits, der gør det mere trygt at være hud – DNA Enzyme Complex ikke mindst. Med enzymer udvundet af plankton, fordi enzymer styrer alt, herunder reparation af såkaldt oxidativ stress. Plus en cocktail af antioxidanter samt grønt te, ferulsyre og et par stykker med tungebrækkende navne.
Environ Focus Care Comfort+ har fået en ny serie tilføjet, Anti-Pollution Spritz og Masque. Spritz med flere patenterede komplekser herunder et, der har fokus på at hjælpe huden med at holde den gode balance i mikrobiomet. Desuden ses radikalgokkere=antioxidanter herunder vitaminerne B3 og C. Samt planteekstrakter, som naturen har lært at deaktivere trusler. Masque er baseret på aktivt kul, som absorberer forureningspartikler.
Og endelig er det altid vigtigt at styrke hudbarrieren med god fugt/fedt-balance, så de står tæt side om side, cellerne, og ikke så let lukker noget ind. Og selvfølgelig er UV-beskyttelse vigtigt, når behovet er der, men i min optik ikke bare som en daglig selvfølge, for det D-vitamin vi går glip af er vigtigt for immunforsvaret.
OBS! Sørg for at holde soveværelset så støvfrit som muligt. Hold det enkelt, undgå mange møbler og tæpper og ting, du kan ikke se hyggen alligevel, når du sover. Vask sengetøj med allergi- og miljømærket vaskepulver og skift hyppigt. Og selvfølgelig ikke noget ‘blåt lys halløj’ i soveværelset. Her skal være mørkt og stille, for så sover man bedst, og det er der, om natten mens man sover, cellerne rydder op og reparerer. Så svigt ikke dig selv, få den søvn, der er brug for og husk, at den er særlig vigtig mellem kl. 22 og kl. 04.
Anneka skriver
Det var godtnok interessant også at forurening skaber inflammation.
Apropos så har jeg lige læst at tiniitus er et sympton på inflammation i hjernen! Måske forurening så er årsagen til at så mange har tinnitus i dag ( moi inkl)
Jeg læser pt om hydrogen terapi. Har du hørt om det? Det er meget brugt i Japan, også indenfor skønhedsindustrien. Det netop er meget antiimflammatorisk og kan krydse blod-hjernebarrieren, ski spændende!
Jeg er jo virkelig på jagt efter noget der kan hele den broken brain!
Der har jeg godtnok fået meget god viden herinde, om perlmutter og m.m 🧡
Tak og god aften
Lise Grosmann skriver
Anneka: Pigment er jo stadig en uløst gåde, og en ting står i hvert fald fast, og det er, at UV ikke er den eneste skadevolder, der kan udløse pigment. Det med tinnitus og inflammation har jeg ikke hørt/læst, men det er interessant. Jeg har også tinnitus men som brummelyd a la en lastbil, der hele tiden speeder op. Det er helt sikkert ikke så slemt som en hyletone. Interessant, hvis det også er tegn på al den inflammation også jeg render rundt med.
Jeg har hørt om hydrogen-terapi men har ingen erfaringer og har ikke hørt om nogen, der har. Jeg googlede lige, og af hensyn til andre, der læser med, så indsætter jeg et af resultaterne, hvor der altså både nævnes indånding og drikkeudgave https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7186690/
God aften også til dig kære
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7186690/
Anneka skriver
Ja men jeg tænkte bare hvis forurening (udover meget andet selvfølgelig) kan give den samme inflammation inde i kroppen, som på huden.
Det lyder rigeligt slemt med en lastbil der hele tiden speeder op.. 🙉
Mit er en konstant susen som en ventilator.
Intessant ja. Jeg vil ihvertfald skrue mere op for alt antiinflammatorisk og se om det hjælper
Rigtig god weekend 🌞🧡
Lise Grosmann skriver
Anneka: Ja, vi har det med at inflammere os ind- som udvortes (; Meget af tiden lægger jeg ikke mærke til lastbilen, faktisk først når jeg kommer i seng og ikke er optaget af gøremål, men det er så også der, det er mest generende. Ventilatoren lyder heller ikke rar. GOD weekend også til dig kære <3
Pernille S skriver
Spørgsmål 1: Behøver jeg fugtighedscreme under Prevage City Smart, hvis jeg forinden har påført serum og hyaloronsyre?
Spørgsmål 2: kan du anbefale mælkesyrebakterier til een som har laktoseintolerans? (Skulle spørge fra nogen 😉)
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: 1) Nej, det tror jeg ikke, men City Smart skal jo i hvert fald på sidst, da den har SPF og lidt farve – men det ved du, kan jeg næsten læse <3
2) Mælkesyrebakterier på huden kan næppe provokere en laktoseintolerans. Probiotika i hudpleje har ingen effekt på mave/tarmsystemet.
Kh Lise
Pernille S skriver
Åh dumme mig. Jeg mente mælkesyrebakterier til ind- og ikke udvortes brug…🤪
Kh Pernille S
Lise Grosmann skriver
Pernille S: Næ, du var da ikke dum, for du skriver jo ikke noget om hud, det var bare mig, der tænkte i de baner. Det andet kan jeg ikke lige svare på – andet end at jeg har læst, at kosttilskud ikke er et issue i den forbindelse. Men det må nok lige tjekkes. Kh lise
Pernille S skriver
🙋🏻♀️💞
Julia Venus skriver
Jeg vidste ikke at man kunne få “pigmentpletter af den megen forurening”, som du skriver er en stor udfordring i Østen.
Tak for en oplysende spændende artikel. Der er som altid meget indsigtsgivende og grundige hudviden at hente hos dig Lise. Tak for dit store at arbejde dygtige kvinde <3
Lise Grosmann skriver
Julia Venus: Jamen, tak tak tak kære Julia for de afsluttende ord, det gør mig meget glad, at du synes, du får noget brugbart her <3 Og det er jo - selv om det ofte tager tid - det, der gør det interessant også for mig.
Og med hensyn til de der miljø-forvoldte pigmentpletter, så læste jeg et sted, at de tilsyneladende især kommer på kinderne, hvor huden er mest modtagelig for påvirkning fra forureningspartikler.